ARTICLE
31 January 2025

Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği Yayınlandı

E
Egemenoglu

Contributor

Egemenoglu is one of the largest full-service law firms in Turkey, advising market-leading clients since 1968. Egemenoğlu who is proud to hold many national and international clients from different sectors, is appreciated by both his clients and the Turkish legal market with his fast, practical, rigorous and solution-oriented work in a wide range of fields of expertise. Egemenoğlu has been considered worthy of various rankings by the world’s most leading and esteemed rating institutions and legal guides. We have been ranked as Recognized in “Project and Finance” and “Mergers and Acquisitions” areas by IFLR 1000. We also take place among the top- tier law firms of Turkey at the rankings of Legal 500, at which world’s best law firms are regarded, in “Employment Law” and “Real Estate / Construction” areas. Also our firm is regarded as significant by Chambers& Partners in “Employment Law” area as well.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ("Bakanlık") tarafından Avrupa Birliği 2010/75/AB sayılı Endüstriyel Emisyonlar Direktifi 'ne paralel olarak düzenlenen Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği ("Yönetmelik") 14 Ocak 2025 tarih, 32782 sayılı Resmî Gazete 'de yayınlanmıştır.
Turkey Environment

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ("Bakanlık") tarafından Avrupa Birliği 2010/75/AB sayılı Endüstriyel Emisyonlar Direktifi 'ne paralel olarak düzenlenen Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği ("Yönetmelik") 14 Ocak 2025 tarih, 32782 sayılı Resmî Gazete 'de yayınlanmıştır.

Yönetmelik, çevre ve insan sağlığının korunması ile sıfır kirlilik hedefleri doğrultusunda sanayi kaynaklı emisyon ve atık oluşumunu önleme ve azaltmayı hedeflemekle aynı zamanda sanayide yeşil dönüşüme ve karbonsuzlaşmaya yönelik düzenlemeler barındırmaktadır.

A. Yönetmelik Kapsamındaki İşletmeler

Hükümler, Yönetmelik ek listelerinde yer alan kimya endüstrisi, mineral endüstrisi, metal üretimi ve işlenmesi, atık yönetimi, enerji üretimi gibi sanayi kollarında faaliyet gösteren işletmeleri ve organik solvent kullanılan faaliyetleri kapsamaktadır.

B. Yeni Gereksinimler ve Uyum

Yönetmelikte getirilen idari, teknik usul ve esasların bir kısmı şu şekildedir:

  • Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi: Yönetmelik kapsamına alınan faaliyetleri yürüten işletmeler bakımından; Tesislerde, çevre izin ve lisans sürecinin tamamlanması için faaliyetlerini Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yürüttüklerini gösteren Sanayide Yeşil Dönüşüm (SYD) belgesi alınması mecburi hale gelmiştir.
  • Emisyon Sınır Değerleri: Bir emisyonun belirli parametrelerle ifade edilen kütlesinin, belirli zaman dilimi içinde aşılmaması gereken konsantrasyonu ve/veya seviyesini ifade eden emisyon sınır değerlerine işletmecilerin uyum sağlamaları gerekmektedir.

C. Sağlanacak Destekler

İşletmecilere, SYD belgesi ile ilgili mevzuatına göre teşvik, hibe, kredi benzeri finansal mekanizmalara başvuruda bulunabilme imkânı getirilmiştir. Uygulanacak teşvik, hibe ve kredilerde SYD belgesi ile birlikte işletmenin kategorisi ve çevresel performansı dikkate alınacaktır.

D. SYD Belgesi Alınması Tek Başına Yeterli Mi?

Hayır, SYD belgesi alınması işletmenin ilgili mevzuat gereğince alması gereken diğer yükümlülüklerini etkilemeyecektir.

E. Geçiş Dönemi

Yönetmelik'in yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (01.12.2025) kurulacak tesisler en az D seviyesinde SYD belgesi almakla yükümlüdür. Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce kurulmuş tesisler ise, 31.12.2028 tarihine kadar en az F seviyesinde ve 31.12.2030 tarihine kadar en az D seviyesinde SYD belgesi almak zorundadır.

E. Yaptırımlar ve Hukuki Sorumluluk

Yönetmelik hükümlerine uygun davranmayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda idari para cezası uygulanacaktır.

Çevresel sürdürülebilirlik kapsamında oldukça önemli düzenlemeler barındıran Yönetmelik, 01.12.2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. Yönetmelik tamamına buradan1 ulaşabilirsiniz.

Footnote

1. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/01/20250114-1.htm

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More