25/11/2024 tarihli ve 77 sayılı “Sosyal
Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına
Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük
Millet Meclisi Başkanlığı'na
sunulmuştur.
Söz konusu kanun teklifi ile;
- Özel sektör işverenlerinin SGK'ya ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan beş puanlık sigorta prim indirimi dört puan olarak uygulanması planlanmaktadır. Ancak, işyerinin imalat sektöründe faaliyet göstermesi halinde 31/12/2026 tarihine kadar sigorta prim indiriminin beş puan olarak uygulanmaya devam ettirilmesi ve beş puanlık prim indiriminden yararlanma süresini 31/12/2027 tarihine kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmesi amaçlanmaktadır.
- 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır.
- Hastalık ve analık sigortasından ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneklerin hesabında son 12 aylık sürenin dikkate alınması ve son 12 ayda 180 günden az hizmeti olanların geçici iş göremezlik ödeneklerine ilişkin üst sınırın korunması amaçlanmaktadır.
- Yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortasından yararlanabilmeleri için öğrencilerin kayıtlarının devam etmesi şartıyla herhangi bir eğitim öğretim yılının başlangıç tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunarak genel sağlık sigortalısı olmalarına imkân tanınması sağlanmaktadır.
- Sigortalılığı 31/12/2008 (dâhil) tarihinden önce başlayan 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılardan çalışma gücü kayıp oranı; %40 ila %49 arasında olanların 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 gün prim ödemeleri, %50 ila %59 arasında olanların ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanmaları amaçlanmaktadır.
- 01/01/2015 öncesine ait olup ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilmesi amaçlanmaktadır.
- Çalışan Sağlığı Merkezleri'nin 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin, bağlı bulundukları kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşundan hizmet alarak da iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olmaksızın iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirebilmesi amaçlanmaktadır.
Yukarıda bahsi geçen maddeler henüz teklif
aşamasında olup TBMM tarafından Kanun
Teklifi'nin kabul edilmesi halinde Resmi Gazete'de
yayımlanacaktır.
Söz Konusu Kanun Teklifi'ne ulaşmak için
linke tıklayınız.
The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.