Registreer nu voor onze webinar op 12 maart, en ontdek waardevolle inzichten en best practices over de IE-uitdagingen rondom de Olympische en Paralympische Spelen van 2024.

Het modehuis PRADA deponeerde in 2022 haar kenmerkend driehoekpatroon (een symbool voor kwaliteit, vakmanschap en luxe) als merk. De iconic triangle is terug te vinden op tal van producten, gaande van tassen tot kledij en sjaals.

Het depot werd voor het merendeel van de waren geweigerd door EUIPO. Het Bureau ziet dit merk als een eenvoudig patroon met zwart-witte driehoekige elementen die het uiterlijk uitmaken van een product. Een dergelijk patroon zal zich onvoldoende kunnen onderscheiden van andere patronen die gebruik maken van driehoeken. EUIPO oordeelt verder dat er niet voldoende is aangetoond dat dit patroon door gebruik onderscheidend vermogen heeft verworven.

Prada beschouwt dit patroon echter als voldoende iconisch om als merk te worden aanvaard en beslist om in beroep te gaan tegen de beslissing van EUIPO. Prada argumenteert onder andere dat het in de modewereld niet ongewoon is om zich te identificeren via patronen zonder dat de naam van het modehuis zichtbaar is. Om dit argument kracht bij te zetten, vermeldt Prada de volgende voorbeelden: Burberry, Louis Vuitton, Gucci, Fendi en Céline. 

De Board of Appeal treedt de initiële beslissing van het EUIPO bij en concludeert dat dit patroon slechts een alledaagse samenstelling is van identieke driehoeken. Dit patroon onderscheidt zich op geen enkele opmerkelijke manier van andere conventionele weergaves van driehoekige patronen. Een dergelijk eenvoudig patroon aangebracht op goederen zoals textiel, kledij of handtassen zal door een consument aanzien worden als decoratie en dus niet als merk. De weigering dient dus gehandhaafd te worden.

Dit driehoekpatroon van Prada wordt dus geen onderscheidend vermogen van huize uit gegund. We kunnen niet ontkennen dat Prada een mondiale bekendheid geniet waardoor het niet valt uit te sluiten dat haar iconisch patroon omwille van uitgebreid gebruik toch onderscheidend vermogen zou genieten via inburgering. Hoewel de bewijslast aanzienlijk zou zijn, valt niet uit te sluiten dat EUIPO alsnog de registratie van dit patroon aanvaard zou hebben.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.