Важливим елементом цивільної правоздатності юридичних осіб є їхнє право створювати відокремлені підрозділи. Реалізація цього права дозволяє юридичній особі, розширюючи територію своєї діяльності, водночас забезпечити ефективне управління та контроль за операціями, майном, персоналом, краще зрозуміти специфіку та потреби місцевого ринку, оптимізувати взаємодію з клієнтами й контрагентами, оперативніше здійснювати захист своїх прав. Діяльність іноземних юридичних осіб в Україні через створені на її території власні відокремлені підрозділи сприяє залученню в Україну іноземного капіталу та інвестицій, значно пожвавлює економіку, забезпечує інтеграцію країни у світовий розподіл праці й капіталів.

Незважаючи на важливість належного регулювання відносин, пов'язаних зі створенням та припиненням, а також з безпосередньою діяльністю відокремлених підрозділів, такі відносини наразі залишаються недостатньо врегульованими. Особливо в цьому аспекті слід відзначити відокремлені підрозділи іноземних компаній, для яких додаткові ускладнення виникають майже на кожному з етапів їхньої діяльності в Україні, починаючи з процедури реєстрації/акредитації державними органами та закінчуючи питаннями оподаткування і трудових відносин.

To read this article in full, please click here

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.