ARTICLE
9 October 2018

Sözleşme Bedellerinin Döviz Cinsinden Kararlaştırılamayacağına Dair Yeni Düzenleme

OA
Ozbek Attorney Partnership

Contributor

Ozbek Attorney Partnership logo
Ozbek is a Turkish Law firm established in 1972 in Istanbul. Our law firm offers a wide spectrum of legal services to international and domestic companies, institutions and individuals. Our team of lawyers is a strong, result-oriented and responsive legal team, fluent in English, German, Italian and French.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararda Değişlik Yapılmasına dair Cumhurbaşkanlığı kararı ("Karar"), 13 Eylül 2018 tarihli ve 30534 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Turkey Real Estate and Construction

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararda Değişlik Yapılmasına dair Cumhurbaşkanlığı kararı ("Karar"), 13 Eylül 2018 tarihli ve 30534 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Karar ile Türkiye'de yerleşik kişiler için;

  • Menkul ve gayrimenkul alım satım,
  • Taşıt ve finansal kiralama,
  • Menkul ve gayrimenkul kiralama,
  • Leasing,
  • İş sözleşmeleri,
  • Hizmet sözleşmeleri,
  • Eser sözleşmelerinde;

sözleşme bedeli ve sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacağı düzenlemiştir.

Ayrıca buna ek olarak, ilgili Bakanlıkça belirlenecek haller dışında, yukarıda yer verilen, daha önce imzalanmış ve halen yürürlükte olan sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış olan bedellerin de Karar'ın yürürlüğe girdiği 13.09.2018 tarihinden itibaren 30 gün içinde, Türk parası olarak sözleşme taraflarınca yeniden belirleneceği düzenlenmiştir.

Karar kapsamında yasağa tabi olacak sözleşme ve işlemlerin geniş tutulduğu, ancak ilgili bakanlığa bunlara ;istisna getirme yetkisi verildiği görülmektedir. İstisna getirilecek hallerin ilgili Bakanlıkça öncelikle belirlenmesi önem arz edecektir. Yine hizmet sözleşmeleri başta olmak üzere yasağa tabi olacak ticari sözleşmelerin kapsamının uygulamada nasıl değerlendirileceği de ilgili bakanlığın karar ve düzenlemeleri ile açıklığa kavuşacaktır.

Karar kapsamında hukuki tartışma yaratabilecek diğer bir husus da sözleşme bedellerinin taraflarca Türk Lirası olarak belirleneceği yönündeki düzenleme olup tarafların anlaşamaması halinde bu durumun ileriki dönemde sözleşmenin tarafları arasında hukuki uyuşmazlık çıkmasına neden olabileceği, bu kapsamda sözleşmelerin akıbetinin de tartışmalı hale gelebileceği tarafımızca düşünülmektedir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More