Sociale media zoals Instagram, Facebook, TikTok en YouTube zijn ondertussen nauw verweven in onze samenleving. Deze platformen zijn essentieel geworden in de commerciële wereld.
In die context spelen ‘social media influencers' een cruciale rol. Door hun aanzienlijk aantal volgers hebben deze influencers op één of meer sociale mediakanalen een enorme invloed. Steeds meer bedrijven maken dan ook gebruik van influencer marketing, en dit is een belangrijk deel van de marketingstrategie. Zo promoten influencers bepaalde producten en/of diensten, en kunnen ze de besluitvorming van hun volgers beïnvloeden.
In de digitale wereld laten we ons steeds vaker beïnvloeden door de mening van influencers. Welke vakantiebestemming is de omweg bijvoorbeeld waard? Waar eet je de beste steak? Welke kleur nagellak is nu hot (or not)? Welk merk levert de beste kwaliteit?
Moeten influencers reclamewetgeving naleven?
De bepalingen over reclame moeten worden nageleefd wanneer producten en/of diensten worden aangeprezen in foto's, filmpjes of berichten op sociale media.
In België bepaalt het Wetboek van Economisch Recht dat reclame altijd als reclame herkenbaar moet zijn. Een commerciële boodschap moet als dusdanig transparant en duidelijk naar de consument worden gecommuniceerd. Het is echter niet altijd duidelijk voor een gemiddelde volger wanneer een content creator in ruil voor zijn bericht een voordeel ontvangt. Commerciële berichten kunnen immers tussen gewone berichten van een content creator verschijnen.
Je maakt reclame wanneer je een product, een onderneming, een dienst, een merk op de voorgrond (mondeling, visueel of in een tekst) plaatst, en je een voordeel ontvangt van de onderneming achter het merk, het product of de dienst.
Welke verplichtingen berusten op de professionele content creator?
Als content creator moet je duidelijk kenbaar maken dat je bericht als reclame geldt. Het commerciële karakter moet in principe duidelijk uit de context blijken voor de volger.
Dit kan door het gebruik van een tag (zoals advertentie, publiciteit, reclame) of een label (zoals het ‘Betaald Partnerschap'-label van Instagram of het ‘Bevat betaalde promotie'-label van YouTube).
De Europese Unie verduidelijkt de toepassing van de Richtlijn Oneerlijke handelspraktijken wat betreft influencer marketing, (lees hier meer over op pagina 97).
In Vlaanderen voorziet de Vlaamse Regulator voor de Media contentcreators een richtlijn waarin het labelen van video's met commerciële communicatie wordt besproken.
Meer weten over regelgeving omtrent influencer marketing? Spreek met uw Novagraaf consultant of neem hieronder contact met ons op. Abonneer op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen.
The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.