Corona-pandemien har allerede nu sat sine tydelige spor. Restriktionerne har bl.a. tvunget mange virksomheder til at flytte deres forretning online. Lundgrens sætter derfor fokus på online salgs- og leveringsbetingelser og gennemgår i det følgende nogle af de væsentligste elementer, man som virksomhed skal være opmærksom på.

Salgs- og leveringsbetingelserne udgør en væsentlig del af aftalegrundlaget for kunders køb af en virksomheds varer eller tjenesteydelser. Som virksomhed kan man – med forbehold for lovens begrænsninger – fastsætte de vilkår, der gælder for en kundes, herunder en forbrugers, køb. I det følgende fremhæves nogle af de væsentlige elementer, man som virksomhed skal have for øje, når man udarbejder sine online salgs- og leveringsbetingelser.

Let forståelige betingelser

Et af de væsentligste og mest grundlæggende elementer ved online salgs- og leveringsbetingelser er sproget. I første omgang er det vigtigt, at betingelserne bliver skrevet, så de er let forståelige for forbrugerne. Derudover skal man som virksomhed være opmærksom på, hvilket sprog betingelserne skal skrives på.

I Danmark er der krav om, at hvis man markedsfører produkter på dansk, skal de lovpligtige oplysninger som udgangspunkt også være på dansk. Det krav gælder også for salgs- og leveringsbetingelserne, da det er her, forbrugerne bl.a. bliver oplyst om deres rettigheder.

Tilbud eller opfordring til tilbud?

Ifølge dansk aftaleret er et afgivet tilbud (et løfte) som udgangspunkt bindende for afgiveren. Det betyder fx, at når en virksomhed i sin fysiske butik oplyser en pris for en vare, så har virksomheden tilbudt kunderne at købe varen for den pågældende pris. Virksomheden er herefter bundet af prisen – medmindre der er tale om en åbenlys fejl.

Det samme udgangspunkt gælder i Danmark for webshops. Virksomheder skal sælge produkterne til de oplyste priser, også selvom en virksomhed efter kundens bestilling bliver opmærksom på mindre prisfejl. Anderledes er det fx i Sverige, hvor en webshop anses som en opfordring til forbrugerne om at "gøre tilbud", hvilket vil sige, at virksomheden ikke er bundet af bl.a. prisen eller tilgængeligheden af varen på hjemmesiden.

Der er dog kun tale om et udgangspunkt, og det er derfor muligt for en virksomhed at indrette sin webshop og sine online salgs- og leveringsbetingelser sådan, at der – ligesom i Sverige - kun er tale om en opfordring til at gøre tilbud. Det er derfor vigtigt, at man i sine online salgs- og leveringsbetingelser tager stilling til, hvordan man som virksomhed vil regulere den situation.

Forbrugerrettigheder

Når det kommer til køb af varer og tjenesteydelser i EU, så har forbrugerne en række ufravigelige rettigheder. Som virksomhed skal man oplyse forbrugerne om de rettigheder i sine online salgs- og leveringsbetingelser.

Et godt eksempel på den slags rettigheder er forbrugernes fortrydelsesret. Virksomheden skal oplyse forbrugerne, hvornår fortrydelsesretten gælder, hvor lang tid den varer, og hvornår den begynder at løbe. Det er dog lige så vigtigt – for virksomhedens skyld – at oplyse, hvornår fortrydelsesretten ikke gælder. Dette kan bl.a. være tilfældet, hvis man som virksomhed tilbyder specialtilpassede produkter efter forbrugernes behov. Også hvis forbrugerne selv skal betale for at sende varen retur, skal det gøres klart i vilkårene.

Et andet vigtigt element, som desværre kan være nemt at glemme, er, at det følger af forbrugerlovgivningen, at forbrugerne skal oplyses om deres klagemuligheder. Dette gælder både, hvordan forbrugeren kan klage til virksomheden, og hvordan forbrugeren kan klage til et klagenævn, herunder Forbrugerklagenævnet.

Ovenstående er blot et udsnit af de mange regler, der gælder for virksomheders online salgs- og leveringsbetingelser. Hos Lundgrens er vi eksperter i markedsførings- og forbrugerret, og vi har rådgivet en lang række danske og udenlandske virksomheder om deres online salgs- og leveringsbetingelser.

Kunne din virksomheds online salgs- og leveringsbetingelser trænge til en opdatering, eller har I brug for at få udarbejdet et helt nyt sæt betingelser, så skriv endelig til os. Vi har et dedikeret team, der står klar til at yde hurtig og kompetent rådgivning.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.