ARTICLE
18 November 2013

Actions Of Customs Authorities While Carrying Out Customs Formalities And Procedures As Violation Of WTO Agreements (In Ukranian)

SK
Sayenko Kharenko

Contributor

Sayenko Kharenko logo
Sayenko Kharenko enjoys a global reputation as a leading Ukrainian law firm with an internationally oriented full-service practice. Currently, we are one of the largest law firms in Kyiv, with over 100 lawyers, including 14 partners. The firm specialises in complex cross-border and local matters and regularly handle the largest and most challenging transactions involving Ukraine. Sayenko Kharenko has been named Law firm of the year: Russia, Ukraine and the CIS according to The Lawyer European Awards 2019 and Most Innovative Law Firm for Ukraine by IFLR European Awards 2019.
Загальновідомо, що на міжнародну торгівлю товарами і їх доступ на ринки впливають
Ukraine International Law

Загальновідомо, що на міжнародну торгівлю товарами і їх доступ на ринки впливають не лише митні тарифи, інші мита і платежі, а й нетарифні бар'єри в торгівлі. Основним видом нетариф- них бар'єрів у торгівлі, безперечно, є кількісні обмеження, застосування яких в Світовій Організації Торгівлі (далі – СОТ) за загальним правилом заборонено,оскільки вони фактично призводять до заборони торгівлі пев- ними товарами.

Проте існують і інші нетарифні бар'єри, що охоплюють дуже широке коло найрізноманітніших заходів та дій. Відповідно до доктрини (Пітер Ван Ден Бош), вони зокрема охоплюють: (а) технічні бар'єри в торгівлі (заходи, що охоплюються Угодою про техніч- ні бар'єри в торгівлі та Угодою про за- стосування санітарних та фітосанітар- них заходів); (б) відсутність відкритості (lack of transparency); (в) несправед- ливе та дискретне застосування зако- нодавства у сфері торгівлі; (г) митні формальності та процедури; (д) інші заходи або дії, наприклад, перевірка пе- ред відправкою вантажу; знаки країни походження; практики державних за- купівель; заходи, які стосуються тран- зиту вантажів.

У межах цієї статті ми хотіли б зупинитися на дослідженні питань, чи регулюють угоди СОТ бар'єри в міжна- родній торгівлі, пов'язані з митними формальностями, а також щодо неспра- ведливого та дискретного застосуван- ня законодавства у сфері торгівлі.

Вказане питання є актуальним, зва- жаючи на останні події у відносинах між Україною та Російською Федера- цією (РФ) кінця серпня – початку ве- ресня, коли імпорт українських това- рів до РФ було зупинено численними перевірками з боку російської митни- ці. У цій статті ми не будемо аналізува- ти правомірність дій РФ та можливість звернення України до процедури вирі- шення спорів СОТ та перспективи вирі- шення такого спору. Натомість, ми зо- середимо увагу на тому, чи в принципі угоди СОТ передбачають можливість оскарження не нормативно-правових актів членів СОТ, а їх правозастосовної практики, зокрема дій митних органів при здійсненні ними митних формаль- ностей і процедур.

Митні формальності та процедури

Беззаперечно, що імпортери можуть зазнавати значних збитків у разі про- стоїв на кордоні, пов'язаних зі склад- нощами у проходженні митних проце- дур, що показав нещодавній «сумний» досвід митного оформлення україн- ських товарів у РФ.

Незважаючи на це, станом на сьогод- ні, на думку Пітера Ван Ден Боша, в уго- дах СОТ передбачена зовсім незначна кількість правил та процедур, спрямова- них на зменшення негативного впливу митних формальностей та процедур на міжнародну торгівлю товарами.

Фактично все обмежується ст. VIII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, 1994 р. (далі – ГАТТ 1994), яка загалом передбачає низку важливих деклара- тивних принципів щодо митних фор- мальностей і процедур:

(а) ст. VIII:1 (c) ГАТТ 1994: сторо- ни прямо визнають необхідність мі- німізувати зобов'язання і складність імпортних та експортних формальнос- тей, а також необхідність зменшення та спрощення вимог до експортної та імпортної документації;

(б) ст. VIII:2 ГАТТ 1994: сторони на запит іншої сторони повинні перегля- дати дію законів та підзаконних актів з урахуванням вимог ст. VIII, у тому числі ст. VIII:1 (c) ГАТТ 1994;

(в) ст. VIII:3 ГАТТ 1994: жоден член СОТ не повинен застосовувати значні штрафні санкції за незначні порушен- ня митних правил або процесуальних вимог. Зокрема, за будь-які помилки у митній документації, які можуть бути легко виправлені та очевидно були допу- щені ненавмисно або не з грубої необе- режності, повинні застосовуватися санк- ції не вище, ніж це необхідно для того, щоб вони слугували як попередження.

При цьому вказана стаття не передба- чає жодних конкретних зобов'язань чле- нів СОТ щодо зменшення негативного впливу на міжнародну торгівлю товарами дій митних органів при здійсненні ними митних формальностей та процедур.

Що ж тоді робити членам СОТ, коли їх постачальники стикаються з проблема- ми, пов'язаними з діями митних органів іншого члена СОТ при митному оформ- ленні товарів? У такому випадку, можли- во, слід звернутися до вимог ст. Х:3 ГАТТ 1994, яка встановлює вимоги саме щодо за- стосування законодавства у сфері торгівлі.

Несправедливе та дискретне застосування законодавства у сфері торгівлі

Загальновідомо, що законодавство країн – членів СОТ повинно відповідати вимогам угод СОТ не лише на момент їх приєднання до СОТ, а й протягом усього їх членства в цій організації. При цьому цілком зрозуміло, що несправедливе та дискретне застосування законодавства у сфері торгівлі, яке відповідає вимогам угод СОТ, призводить до невизначеності та непередбачуваності для експортерів/ імпортерів, що, безумовно, є значним бар'єром у торгівлі. Для забезпечення справедливого та правильного застосу- вання заходів угоди СОТ передбачають:

(а) вимогу щодо однакового, не- упередженого та розумного застосу- вання законодавства у сфері торгів- лі (inuniform, impartial and reasonable manner) – ст. Х:3(а) ГАТТ 1994; та

(б) вимогу про процедури об'єктивного та неупередженого пе- регляду адміністративних дій держав- них органів члена СОТ – ст. Х:3(b)-(с) ГАТТ 1994.

Ст. Х:3(а) ГАТТ 1994

Перед тим як розглядати питання про те, що слід розуміти під однаковим, неупередженим та розумним засто- суванням законодавства, необхідно спочатку проаналізувати, якого саме законодавства стосуються зазначені вимоги.

Ст. Х:3(а) ГАТТ 1994 стосується дуже широкого кола різноманітних норма- тивно-правових актів (ст. Х:1 ГАТТ 1994), а саме: законів, підзаконних актів, судових рішень та адміністра- тивних постанов загального застосу- вання, які стосуються класифікації або оцінки товару для митних цілей, ставок мит, податків або інших платежів, або вимог, обмежень або заборон щодо ім- порту чи експорту або переказу коштів за них, або впливають на їхній продаж, дистрибуцію, транспортування, стра- хування, огляд на складах, виставки, обробку, змішування або інше вико- ристання (далі разом – нормативно- правові акти).

При цьому важливо, щоб норматив- но-правові акти були саме загального застосування (of general application). Практика вирішення спорів у СОТ (наприклад, звіт Апеляційного ор- гану у справі США – Спідня білизна; звіт Апеляційного органу у справі ЄС – Курятина) передбачають, що норма- тивно-правовий акт може вважатися актом загального застосування, якщо він стосується невизначеної кількос- ті суб'єктів. Якщо акт стосується кон- кретної компанії або конкретної по- ставки, він не може вважатися актом загального застосування. При цьому якщо захід застосовується до конкрет- ної країни в цілому, не виключено, що він є актом загального застосування.

Важливе значення має й те, що на підставі ст. Х:3(а) ГАТТ 1994 можуть оскаржуватися не самі по собі норма- тивно-правові акти, а застосування цих актів. Такий підхід прямо підтверджу- ється у звіті Апеляційного органу ЄС – Курятина, звіті Апеляційного органу у справі ЄС – Вибрані митні справи, від- повідно до яких ст. Х:3(а) ГАТТ 1994 завжди стосується застосування нор- мативно-правових актів, а не актів як таких, без жодних винятків (without exception). Якщо ж йдеться про те, що нормативно-правові акти є самі по собі дискримінаційними, вони повинні роз- глядатися з точки зору їх відповіднос- ті іншим статтям ГАТТ 1994.

При цьому практика вирішення спорів у СОТ (наприклад, звіт групи експертів у справі Таїланд – Сигарети (Філіппіни)) передбачає, що під засто- суванням нормативно-правових актів слід розуміти наступне: (а) порядок, в якому застосовуються нормативно-пра- вові акти у певних випадках; (б) юри- дичні інструменти, які регулюють таке застосування; (в) адміністративний процес, результатом якого є прийнят- тя адміністративного рішення, однак виключно у випадку, якщо відповідна скарга містить достатні докази, чому окремі ознаки/особливості адміністра- тивного процесу обов'язково призве- дуть до того, що юридичний інструмент буде застосовано неоднаково, уперед- жено та нерозумно.

Ще однією специфічною ознакою ст. Х:3(а) ГАТТ 1994 є те, що порушення завжди розглядається в розрізі дій ком- петентних органів по відношенню до постачальників (наприклад, звіт гру- пи експертів у справі Аргентина – Шку- ри та Шкіра). При цьому відповідно до звіту групи експертів у справі США – Гарячекатаний прокат для того, щоб дії члена СОТ розглядалися як пору- шення ст. Х:3(а) ГАТТ 1994, необхідно, щоб вони мали системний і значний характер, а не просто були поодино- кими випадками в певних конкрет- них ситуаціях. Окрім того, Апеляцій- ний орган у справі США – Перегляди антидемпінгових заходів у зв'язку із закінченням строків їх застосування, які стосуються труб нафтового сорта- менту, вказав, що такі скарги повинні ґрунтуватися на вагомих доказах, які повинні відповідати «серйозності ви- сунутих звинувачень».

Що стосується власне вимог до од- накового, неупередженого та розумно- го застосування нормативно-правових актів, важливо зазначити, що відповід- но до звіту групи експертів у справі Таї- ланд – Сигарети (Філіппіни) це три само- стійні обов'язки членів СОТ, порушення кожного з яких вважається самостійним порушенням ст. Х:3(а) ГАТТ 1994. Звер- таємо увагу, що практика вирішення спо- рів в СОТ не надає дефініцій зазначених вимог, але з аналізу конкретних справ, можна зробити висновки щодо змісту тієї або іншої вимоги.

Розумне застосування нормативно-правових актів

Група експертів у справі Аргентина – Шкури та Шкіра вважала, що процеду- ра митного оформлення експорту това- ру, яка за своєю природою передбачає можливість розкриття конфіденційної інформації та комерційної таємниці суб'єктам з протилежними комерцій- ними інтересами (у цій справі йшлося про участь кінцевих споживачів сиро- вини, яка експортувалася, в митному оформленні такої сировини для екс- порту), є нерозумним застосуванням нормативно-правових актів, а тому не відповідає ст. Х:3(а) ГАТТ 1994.

Додатково, група експертів у справі Домініканська Республіка – Імпорт та Продаж Сигарет вважала, що оскіль- ки компетентні органи Домініканської Республіки не обґрунтували свої рішен- ня про визначення бази оподаткування для імпортних сигарет на підставі пра- вил, які діяли на час їх прийняття, таке застосуванням нормативно-правових актів не може вважатися розумним.

Неупереджене застосування нормативно-правових актів

Відповідно до звіту групи експертів у справі Аргентина – Шкури та Шкі- ра, якщо особі з протилежними комер- ційними інтересами, без відповідного юридичного інтересу, дозволено брати участь у митному оформленні експор- ту товарів, існує суттєвий ризик того, що митні нормативно-правові акти бу- дуть застосовані упереджено, адже за- значені особи з протилежними комер- ційними інтересами матимуть доступ до конфіденційної інформації, до якої вони не повинні мати доступу.

У справі США – Нержавіюча сталь група експертів дійшла до висновку, що ст. Х:3(а) ГАТТ 1994 не може роз- глядатися як механізм для перевірки, чи послідовними є рішення члена СОТ з точки зору застосування національ- ного законодавства та правозастосов- ної практики, оскільки це є завданням національної судової системи кожно- го члена СОТ.

Однакове застосування нормативно-правових актів

На думку групи експертів у справі США – Нержавіюча сталь, під однако- вим застосуванням нормативно-пра- вових актів слід розуміти застосування однакового режиму до осіб, які знахо- дяться в одних умовах. Проте під зазна- ченою вимогою не слід розуміти, що ма- ють досягатися однакові результати при різних фактичних обставинах справи.

Додатково, група експертів у справі Аргентина – Шкури та Шкіра зазначила, що митні правила не повинні варіюва- ти, кожен експортер та імпортер пови- нен розраховувати на однаковий режим та порядок протягом певного періоду, в різних місцях та до інших осіб. Одна- кове застосування вимагає від інших членів СОТ забезпечити, щоб їх зако- нодавство застосовувалося послідовно та передбачувано та не обмежувалося лише забезпеченням однакового по- рядку для членів СОТ, тоді це буде по- рушення інших статей ГАТТ. У даному ж випадку вимога про однакове засто- сування законодавства до індивідуаль- них постачальників і навіть однієї й тієї ж особи у різний час та в різних місцях.

Ст. Х:3(b)-(с) ГАТТ 1994

Ст. Х:3(b) ГАТТ 1994 передбачає, що кожен член СОТ зобов'язаний забезпечити або створити якнайшвид- ше судові, третейські або адміністра- тивні трибунали чи процедури з ме- тою, окрім іншого, швидкого розгляду та виправлення адміністративних дій, які стосуються митних правил. Важ- ливо зазначити, що за загальним пра- вилом такі трибунали або процедури повинні бути незалежними від орга- нів, які застосовують відповідні нор- мативно-правові акти. Разом з цим, ст. Х:3(с) ГАТТ 1994 передбачає, що ст. Х:3(b) ГАТТ 1994 не вимагає лікві- дації або заміни процедур, що діють на території члена СОТ, які фактич- но забезпечують об'єктивний та неу- переджений перегляд адміністратив- них дій, навіть якщо такі процедури не повністю або формально не є не- залежними від органів, які наділені компетенцією щодо застосування ак- тів. При цьому, члени СОТ, які засто- совують такі процедури, на вимогу ін- ших членів СОТ зобов'язані надавати повну інформацію про них, щоб інші члени СОТ могли перевірити, чи від- повідають такі процедури вимогам ст. Х:3(b)-(с) ГАТТ 1994.

Погляд у майбутнє...

Питання щодо подальшого сприян- ня розвитку торгівлі, у тому числі спро- щення митних формальностей та про- цедур, займає особливе місце в порядку денному Доха Раунду. Зокрема, 12 жов- тня 2004 р. була створена Переговорна група щодо сприяння розвитку торгівлі. Основними завданнями такої групи є: (а) уточнення та вдосконалення окре- мих питань ст. VIII та ст. X ГАТТ 1994 з метою подальшого усунення пере- шкод для руху, випуску в обіг та митно- го оформлення товарів; (б) посилення технічної підтримки та підтримки роз- витку в цій сфері та поглиблення поло- жень щодо ефективної співпраці між митними або будь-якими іншими від- повідними органами з питань спри- яння розвитку торгівлі та дотриман- ня митних питань. Якщо діяльність зазначеної Переговорної групи буде успішною, можливо, у майбутньому угоди СОТ детально регламентувати- муть митні правила та процедури, які будуть істотно спрощеними і не роз- глядатимуться як додатковий бар'єр у торгівлі,

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More