Sermaye Piyasası Kurulu ("Kurul") tarafından Sermaye Piyasası Araçlarının Teminatlı İhracına  İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ (II-31/B.1) ("Tebliğ") 26 Ocak 2022 tarihli ve 31731 sayılı  Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğ ile sermaye piyasası araçlarının teminatlı  ihracı, teminata konu varlıkların nitelikleri, teminat yönetim sözleşmesinde bulunması gereken asgari  unsurlar, teminat yöneticisinin hak ve yükümlülükleri ile temerrüt halinde teminatın paraya  çevrilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir.

Tebliğ'in 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ihraççılar, ihraç edecekleri sermaye  piyasası araçlarını bu araçlardan doğan yükümlülüklerin vadesinde yerine getirilmesini temin etmek  üzere Kurulun uygun göreceği varlıklarla teminat altına alabileceklerdir. Teminata konu varlıkların  mülkiyeti, teminat olarak genel saklama yetkisine sahip yatırım kuruluşu niteliğini haiz teminat  yöneticisine devredilebilecek veya bu varlıklar üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis  edilebilecektir. Aynı maddenin 3 üncü fıkrası uyarınca teminata konu varlıkların mülkiyetinin teminat  yöneticisine devri veya bunlar üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesisine ilişkin  işlemler tamamlanmadan, bu Tebliğ kapsamında teminatlı sermaye piyasası aracının satışına  başlanamayacağı düzenlenmiştir.

Temerrüt halinde ya da kanun veya sözleşme hükümlerinde öngörülen sebeplerle  teminattan alacağın karşılanması söz konusu olduğunda, teminat yöneticisi herhangi bir ön şartı  yerine getirmeden teminata konu varlıkları satıp bedellerini yatırımcılar arasında paylaştırabilecektir.  Uygulamada temerrüt durumunda rehnedilen varlıkların paraya çevrilmesi ve hak sahiplerine  ödenmesi uzun zaman alabilmekteydi, yapılan bu düzenleme ile yatırımcıların alacaklarının hızlı bir  şekilde tahsiline imkân vermesi amaçlanmaktadır.

Uygulamanın ilk aşamasında yalnızca borçlanma araçları ve Kurulca uygun görülecek diğer  sermaye piyasası araçları teminatlı ihraç edilebilecektir. Tebliğ kapsamında teminata konu varlıklar,  nakit, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen döviz cinsinden tahviller, kira sertifikaları, devlet iç borçlanma senetleri, bankalar tarafından ihraç edilmiş özkaynak hesaplamasına dahil  edilecek niteliktekiler dışındaki borçlanma araçları, banka teminat mektupları, yatırım fonu katılma  payları da dahil olmak üzere Kurulca belirlenecektir. Bu varlıklar için değerleme zorunluluğu  öngörülmemiştir. Kurul, teminata konu varlıkların niteliğini, likiditesini ve benzeri özelliklerini dikkate  alarak ihraççılardan teminata konu varlıkların çeşitlendirilmesini ve/veya değiştirilmesini talep  etmeye, söz konusu varlıkların hangi oranda teminat olarak kabul edilebileceğini belirlemeye ve/veya  teminata konu varlıkların düzenli olarak ve/veya arızi olarak yeniden değerlenmesini talep etmeye  yetkili kılınmıştır.

Tebliğin 7 inci maddesinde ihraççı ile teminat yöneticisi arasında yazılı şekilde akdedilecek  teminat yönetim sözleşmesi ve asgari unsurları belirlenmiştir. Teminat yönetim sözleşmesinde  teminattan alacağın karşılanmasının söz konusu olacağı diğer durumlar da belirlenebilmektedir. Sözleşmede ihraççının temerrüdü dışındaki hallerde de alacak herhangi bir ön  şart yerine getirme yükümlülüğü olmaksızın teminattan karşılanabileceği durumlar kararlaştırılmıştır.

Tebliğ ile teminatlı ihraç kapsamında ihraççının hak ve yükümlülükleri belirlenirken, teminat  yönetim sözleşmesinin sona ermesi durumuna da açıklık getirilmiştir. Öte yandan teminat  yöneticisinin bağımsızlık kriterleri ve taşıması gereken nitelikler Tebliğ ile hüküm altına alınmıştır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.