ARTICLE
24 April 2023

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda Değişiklikler Yapılm Iştır

N
Nazali

Contributor

“Nazali is a law firm founded by Ersin Nazali, providing a wide range of legal services (consultancy and litigation in all areas of law) to its national and international clients, through its trustworthy and experienced legal team. There are thirteen partners, forty lawyers, four sworn financial advisors and ten certified public accountants working for Nazali. Our philosophy is quality in delivery, timely response and business minded approach.“
Duyurumuz, TBMM Genel Kurul'unda kabul edilen 7445 sayılı Kanun'un 19, 20, 21, 22. Maddeleri ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan bazı değişiklikler hakkındadır.
Turkey Criminal Law

Duyurumuz, TBMM Genel Kurul'unda  kabul edilen 7445 sayılı  Kanun'un 19, 20, 21, 22. Maddeleri ile  5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan bazı değişiklikler  hakkındadır. İşbu hükümler 05.04.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

  • Özel Soruşturmacıların Yetkileri Genişletilmiştir.

7445 sayılı Kanun'un 19. Maddesi ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 139. Maddesinin 4. Fıkrasına yapılan ekleme neticesinde 05.04.2023 tarihi itibariyle hâkim kararı olması şartıyla gizli soruşturmacıların örgüt faaliyeti kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın Uyuşturucu Madde İmal ve Ticareti suçları ile sınırlı olarak kamuya açık yerlerde ve işyerlerinde delil toplayabilmesi adına ses veya görüntü kaydı yapabilmesine olanak sağlanmıştır. Böylelikle söz konusu deliller hukuka uygun kabul edilebilecek ve hükme esas alınabilecektir.

  • Sanığın Yokluğunda Dosya Kapatılabilecektir.

7445 sayılı Kanun'un 20. Maddesi ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 193. Maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklik neticesinde 05.04.2023 tarihi itibariyle sanıklar hakkında yürütülen kovuşturma dosyalarında mahkûmiyet, ceza verilmesine yer olmadığı ve güvenlik tedbiri dışındaki kararlar sanığın sorgusu yapılmamış olsa dahi verilebilecek ve davalar sanığın yokluğunda bitirilebilecektir.

Açıkça belirtmek gerekirse 05.04.2023 tarihi itibariyle kovuşturma dosyalarında sanığın sorgusu yapılmamış olsa dahi sanığın yokluğunda beraat, davanın reddi ve düşme kararları verilebilecektir.

  • HAGB Kararları Artık Esas Yönünden de Denetlenebilecektir.

7445 sayılı Kanun'un 21. Maddesi ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 235. Maddesinin on ikinci fıkrasında yapılan değişiklik öncesine itiraz mercilerinin yalnızca usulen inceleme yapma yetkisi bulunmakta idi.

Değişiklik ile birlikte itiraz mercileri artık esas yönünden de kararları inceleyebilecek, hukuka aykırılık tespit etmesi halinde gerekçe göstermek şartı ile hükmü kaldırabilecektir. Böylelikle beraat, düşme, ceza verilmesine yer olmadığına dair kararlar gibi hükümlerin kurulması gerekirken hukuka aykırı olarak hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi neticesinde ortaya çıkan hak ve özgürlüklerin ihlallerinin de önüne geçilmiş olacaktır.

  • Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığının İtiraz Yetkisinde Değişiklikler Yapılmıştır.

7445 sayılı Kanun'un 22. Maddesi ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 308/A Maddesinde değişiklik yapılmış olup işbu değişiklik neticesinde bölge adliye mahkemeleri ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı re'sen veya istem üzerine kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde itiraz edebilecektir.

Yeni getirilmiş olan düzenlemenin devamındaki hüküm uyarınca ise sanık aleyhine itirazların sınırlandırılmış olduğu da açıkça görülmektedir. Bu halde bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sanık aleyhinde itirazda bulunabilmesi ancak kararı etkileyebilecek esaslı bir hata bulunması halinde mümkün olacaktır. Aksi takdirde bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bölge adliye mahkemeleri ceza daireleri tarafından verilmiş olan kesin nitelikteki kararlara karşı sanık aleyhine itiraz edilmesi mümkün olmayacaktır.

İşbu düzenlemeler 05.04.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More