Ημερίδα για την πνευματική Ιδιοκτησία στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά - Οδηγία 2019/790

Ο Δικηγόρος της Δικηγορικής μας εταιρίας κος. Ζαχαρίας Καψής, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ημερίδα με θεμα «Η Οδηγία 2019/790 - Πνευματική Ιδιοκτησία στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά», που έλαβε χώρα την 31 Οκτωβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία.

Η Ένωση Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Κύπρου (ΕΔΠΙ), κυπριακό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Πνευματικής Ιδιοκτησίας ALAI, διοργάνωσε με επιτυχία την ημερίδα για την πνευματική Ιδιοκτησία στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, στην οποία αναπτύχθηκαν οι διατάξεις της νεας Ευρωπαικής Οδηγίας και το πως αυτές επιδρούν στην κυπριακή έννομη τάξη.

Η Οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς αυτήν το αργότερο την 7η Ιουνίου 2021.

Μεταξύ άλλων, η οδηγία προβλέπει ότι:

  1. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι πλέον υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες.
  2. Συγκεκριμένες κατηγορίες διαδικτυακού υλικού, όπως τα «memes» και τα αρχεία GIF, εξαιρούνται από την οδηγία.
  3. Οι σύνδεσμοι προς ειδησεογραφικά άρθρα, οι οποίοι συνοδεύονται από «μεμονωμένες λέξεις ή πολύ σύντομα αποσπάσματα» μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα.
  4. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να λαμβάνουν μερίδιο των εσόδων που αποκομίζουν οι εκδότες για τη χρήση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
  5. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ελαφρύτερες υποχρεώσεις.