Het kan u niet meer ontgaan: 26 juli gaan de Olympische zomer Spelen van start, gevolgd door de Paralympische Spelen op 28 augustus.

Bij dit populaire mondiale event staan natuurlijk de sportprestaties centraal. Daarnaast spelen commerciële belangen bij de exploitatie van de merken en symbolen die verband houden met dit internationale sportevenement ook een prominente rol. De rechten op olympische merken waaronder de wereldberoemde ringen behoren toe aan het IOC (Internationaal Olympisch Comité). Het is belangrijk dat het Comité in staat is om de bescherming van de rechten op de Olympische merken en symbolen effectief te waarborgen en het IOC zal willen voorkomen dat derden zich, zonder financiële tegenprestatie, verbinden aan de Olympische Spelen.

Aangezien de marketingwaarde van een event als de Olympische Spelen enorm is, vragen veel bedrijven zich af op welke wijze zij kunnen aanhaken bij de populariteit. Welke mogelijkheden zijn er om de merkbekendheid te vergroten en welke regels gelden er? Hoe kunnen bedrijven inspelen op de Olympics buzz zonder inbreuk te maken? Lees nu onze dos en don'ts!

Juridische dos en don'ts voor de Olympische en Paralympische spelen in Parijs 2024

  • Don't: Vermijd gebruik van beschermde merken, slogans, logo's en directe verwijzingen

Het gebruik van de diverse bekende merken en symbolen (waaronder de Olympische ringen en Paralympische bogen) is aan strenge regels gebonden. De exclusieve rechten om deze te gebruiken worden alleen verleend aan officiële sponsoren. Ook ‘Paris 2024', ‘TeamNL' en ‘Olympisch' zijn beschermd. Vermijd het gebruik van beschermde merken, slogans en logo's en directe verwijzingen naar de beschermde handelsmerken in uw marketing uitingen.

De ervaring leert dat het IOC commercieel gebruik van de Olympische namen en symbolen en overeenstemmende tekens zal bestrijden. Gebruik geen Olympisch merk op uw producten of website. Het kan worden opgevat als gebruik ter promotie van uw waren of diensten en dat is niet toegestaan zonder toestemming hiervoor. Enkel louter informatief en niet-commercieel gebruik van de merken is onder omstandigheden geoorloofd.

In sommige landen kunnen rechten ontstaan door het gebruik van merken. In dat geval kan ook worden opgetreden zonder dat het bezwarende merk werd ingeschreven in het merkenregister.

  • Do's: Speel op een creatieve, en niet commerciele manier in op de sportieve sportprestaties

Zorg voor een creatieve inhoud zonder dat er ten onrechte een associatie wordt gewekt met de Olympische Spelen. Speel bijvoorbeeld slim in op het thema sport of (Franse) cultuur gerelateerde sentimenten. Maar let op dat de combinatie van (zelfs niet officieel beschermde) woorden als (gold/ Paris/ 2024) uw bedrijf niet ten onrechte in verband brengt met de Spelen.

Verzin creatieve boodschappen die geen valse associaties met de Olympische Spelen impliceren, en concentreer op het delen van informatieve en niet commerciele informatie. Focus op originele content die een positieve sfeer bevordert zonder directe verwijzingen naar beschermde merken. Het is toegestaan om feitelijke informatie te delen, zolang het geen promotie van producten of diensten impliceert.

  • Don't: Vermijd directe en indirecte implicaties naar partnerschap;

Het is van groot belang om zowel directe als indirecte verwijzingen naar een partnerschap met de Olympische Spelen te vermijden. Ongeautoriseerd gebruik kan juridische consequenties met zich mee kan brengen.

  • Do's: Onderzoek uw mogelijkheden en raadpleeg een deskundige

Voor Olympische sporters en hun sponsoren zijn er iets meer mogelijkheden om commerciële kansen te benutten rondom de Olympische Spelen. In de Rule 40 zijn de spelregels geformuleerd..

Echter ook voor hen geldt dat zij zich niet direct mogen verbinden aan de Olympische Spelen en ook geen Olympische symbolen mogen gebruiken in commerciële uitingen.

De ruimte zit voornamelijk in het campagne voeren rondom de sporter en de mogelijkheid van het plaatsen van een bedank- / felicitatieberichten op social media.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.