ARTICLE
21 October 2014

Hoge Drempel Voor Bestuurdersaansprakelijkheid Geldt Onverkort

DB
De Brauw Blackstone Westbroek N.V.

Contributor

De Brauw Blackstone Westbroek is a leading international law firm, trusted by clients for over 150 years due to its deep engagement with their businesses and a clear understanding of their ambitions. While rooted in Dutch society, the firm offers global coverage through its network of top-tier law firms, ensuring seamless, tailored legal solutions. De Brauw’s independence enables it to choose the best partners while remaining a trusted, strategic advisor to clients worldwide.

The firm emphasizes long-term investment in both its client relationships and its people. De Brauw’s legal training institutes, De Brauwerij and The Brewery, cultivate diverse talent, preparing the next generation of top-tier lawyers through rigorous training and personal development. Senior leadership traditionally rises from within, maintaining the firm’s high standards and collaborative culture.

De Hoge Raad heeft in een recente uitspraak nog eens bevestigd dat voor bestuurdersaansprakelijkheid een verzwaarde aansprakelijkheidsmaatstaf geldt.
Netherlands Corporate/Commercial Law

De Hoge Raad heeft in een recente uitspraak nog eens bevestigd dat voor bestuurdersaansprakelijkheid een verzwaarde aansprakelijkheidsmaatstaf geldt: vereist is dat de bestuurder 'persoonlijk een ernstig verwijt' kan worden gemaakt. Met deze uitspraak is een einde gemaakt aan discussies naar aanleiding van een eerdere uitspraak uit 2012. De hoge drempel voor bestuurdersaansprakelijkheid geldt onverkort.

Als een vennootschap tegenover derden tekortschiet in de nakoming van een verbintenis, of een onrechtmatige daad pleegt, is het uitgangspunt dat alleen de vennootschap daarvoor aansprakelijk is. Slechts onder bijzondere omstandigheden is daarnaast ook de bestuurder van de vennootschap persoonlijk aansprakelijk. Voor dergelijke zogenaamde 'externe' bestuurdersaansprakelijkheid geldt een verzwaarde aansprakelijkheidsmaatstaf: de bestuurder moet 'persoonlijk een ernstig verwijt' kunnen worden gemaakt.

Dit is nog eens bevestigd in een recente uitspraak van de Hoge Raad. Daarmee is een einde gemaakt aan discussies in de juridische literatuur naar aanleiding van de zogenoemde 'Spaanse Villa'-uitspraak van de Hoge Raad uit 2012. Volgens sommige auteurs kon uit die uitspraak worden afgeleid dat de verzwaarde aansprakelijkheidsmaatstaf bij bestuurdersaansprakelijkheid niet langer onverkort zou gelden.

In eerdere uitspraken was de rechtvaardiging voor deze hoge drempel voor bestuurdersaansprakelijkheid volgens de Hoge Raad 'het maatschappelijk belang dat wordt voorkomen dat bestuurders hun handelen in onwenselijke mate door defensieve overwegingen laten bepalen'. Deze overweging wordt nu door de Hoge Raad herhaald. Daarnaast is in deze uitspraak in aanmerking genomen dat ten opzichte van derden primair sprake is van handelingen van de vennootschap (en niet van de bestuurder).

Dat kan echter anders liggen als de bestuurder in een andere hoedanigheid handelt, bijvoorbeeld als beroepsbeoefenaar (zoals een arts, accountant, advocaat, maar ook een loodgieter of financieel adviseur) die tevens bestuurder is van zijn eigen vennootschap waarin hij de praktijk uitoefent. Niet altijd zal de scheidslijn tussen handelen bij de taakvervulling als bestuurder en handelen in de andere hoedanigheid even duidelijk zijn. Bij grote ondernemingen en concerns, waarbinnen bestuurders zich uitsluitend richten op hun bestuurstaak, zal van onduidelijkheid echter niet snel sprake zijn en geldt de hoge drempel voor aansprakelijkheid (neergelegd in de eis dat sprake moet zijn van 'een persoonlijk ernstig verwijt') onverkort.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More