Hur hindrar vi andra från att stjäla vår affärsidé? Det är en fråga vi får ofta. Det "enkla" svaret är att det är svårt att skydda en affärsidé. Att frågan uppstår är inte konstigt, i och med att innovation blir mer och mer affärsmodellsdrivet så är frågan aktuell för de flesta företag. Men, med traditionell IP är det svårt att skydda en affärsmodell.  Vi måste anlägga ett bredare perspektiv; med hjälp av innovationsjuridik så är det fullt möjligt att skapa långsiktiga kontrollpositioner med utgångspunkt i företags affärsidé och affärsmodell.  En grundförutsättning för detta är att vi måste veta vilka beståndsdelar som en affärsidé (och i förlängningen i en affärsmodell) har för att sedan att kunna skapa långsiktiga kontrollpositioner kring värdefulla delar av er affärsmodell.

Frågan om det går skydda en affärsidé är förmodligen en av de vanligaste frågorna som yrkesverksamma i IP-sektorn stöter på. De allra flesta med betydande erfarenhet av att jobba med IP skulle förmodligen säga att det inte är möjligt. Detta är till stor del beroende av hur branschfolk är inskolade med utgångspunkten att IP är strikt juridiskt definierad. Det är dock inte helt korrekt. För att kunna ge ett mer rättvisande svar krävs att vi förstår det grundläggande konceptet med affärsmodeller och dess beståndsdelar samt att vi lyfter vår förståelse av IP över den juridiska domänen. Detta kräver att man definierar vad en affärsmodell är för något, exempelvis enl. följande:

"En affärsmodell förklarar rationaliteten bakom hur en organisation skapar, levererar och fångar värde" – Osterwalder, bl.a.

Enligt denna definition är en affärsmodell i mångt och mycket ledningens beskrivning av det värde som ett företag försöker skapa. Som mycket annat som aggregeras och formuleras på denna nivå är det något oprecist och luddigt. Trots detta uppfattas det som ett rimligt, eller t.o.m. nödvändigt, tillvägagångssätt för att konkurrera på marknaden. Flertalet exempel (Uber, Spotify och App Store) som är exempel på disruption beskrivs ofta som resultatet av att man infört en ny affärsmodell. Det är sällan som ett enskilt bolag kommer att vara helt ensamt om sin  affärsmodell, oavsett om den är disruptiv eller bara nytänkande. Det finns exempelvis flera bolag som tillhandahåller ett liknande (om inte samma) erbjudande som Spotify. Det finns även flera konkurrerande motsvarigheter till App Store via andra plattformar.

Frågan om "vi kan skydda vår affärsidé?" är alltså rimlig, men inte rätt formulerad. För att kunna skydda eller utöva kontroll över en affärsidé i förhållande till det kommersiella landskapet kommer man behöva bryta ner affärsmodellen i mindre beståndsdelar. Därför borde frågan omformuleras till "I vilken omfattning kan delar av min affärsidé skyddas och vilka delar är kritiska att skydda framgent? När väl denna fråga är ställd och besvarad är det relevant att fundera över vilka innovations juridiska instrument för skydd och kontroll som är applicerbara i den specifika situationen.

Är er affärsmodell viktig för er konkurrenskraft?  Den 1:e september kommer vi hålla ett webinarium på temat "Hur hindrar vi någon från att stjäla vår affärsidé? Anmälan sker via länk nedan.

1070714a.jpg

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.