1. Uvod u tematiku naplate potraživanja

Potraživanje predstavlja financijski odnos vjerovnika prema dužniku koji je najčešće nastao na osnovu kupoprodaje ili pak ugovora o zajmu.

Ono što je svakom takvom odnosu zajedničko jest postojanje obveze dužnika da vam kao vjerovniku isplati određeni dugovani iznos.

Izvansudska i sudska naplata potraživanja

Svaki poduzetnik se nada izvansudskoj naplati potraživanja, koja se laički smatra kao najjednostavnija za provesti. Međutim, ovaj oblik naplate potraživanja karakterizira splet različitih vještina, a kao najčešći oblici postupanja predstavljaju pozivi na plaćanje pismenim dopisima i pozivi telefonskim putem.

Međutim, ponekad je neminovno odabrati sudsko rješenje naplate.

U tom slučaju poduzetnik mora imati sustavnu i potpunu evidenciju poslovanja sa klijentom dužnikom. Upravo radi toga konstantno upozoravamo poduzetnike i partnere kako moraju na vrijeme razmišljati i imati dobro pripremljen teren prije bilo kakve suradnje, jer budućnost poslovnog odnosa lako ode u krivom smjeru.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje, a u nastavku dajemo osvrt na naplatu potraživanja u međunarodnom okruženju, sa osvrtom na EU područje s kojim i BiH i Republika Hrvatska ostvaruju glavninu svojeg izvoznog poslovanja, ne samo zbog blizine tržišta već i zbog svoje povijesne gospodarske korelacije.

2. Međunarodna poslovni odnosi i naplata potraživanja

Uloga privatnoga prava ogleda se u pravnom uređenju odnosa između sudionika na tržištu (fizičkih i pravnih osoba), odnosno njihovih međusobnih prava i obveza kod sklapanja pravnih poslova te ispunjenja obveza iz istih.

Kada govorimo o međunarodnom privatnom pravu, onda ono uređuje odnose sudionika naravno na tržištu sa međunarodnim obilježjem, odnosno popularno rečeno prekogranično.

Svi se možemo složiti kako kvalitetnog poslovanja i tržišnog natjecanja nema bez razvijenih privatno-pravnih odnosa koji se ostvaruju i u prekograničnim radnjama.

Međutim, poslovne aktivnosti i odnosi između aktera se mogu lako zakomplicirati, a kada se to dogodi na međunarodnom tržištu onda dolazi do dublje problematike po radi kompliciranijeg snalaženja u pravnim propisima i procedurama druge države iz koje taj odnos proizlazi. Tako je i kada dođe do odsustva plaćanja za protučinidbu, odnosno kada vjerovnik shvati da je jedina preostala radnja pribjegavanje naplati potraživanja.

3. Nepostojanje harmonizacije privatnog prava u EU

Na različitim poljima Europska Unija funkcionira kao jedno tijelo, ali kada govorimo o privatnom pravu, to definitivno nije slučaj.

Mnogobrojne razlike odredbi privatnog prava država članica, odnosno njihova neharmoniziranost, predstavljaju ozbiljnu prepreku cilju uspostave i funkcioniranja unutarnjeg tržišta EU-a.

Upravo je zbog toga međunarodno privatno pravo, sa svojim prekograničnim karakterom, jedna od najkompleksnijih grana prava.

U slučajevima međunarodne naplate potraživanja, neophodno je paziti na iste dijelove postupka kao i u BiH, sa naravno upoznavanjem svih zakonskih okvira kojima ti dijelovi pripadaju.

Npr. kao jedna u moru odredbi u EU, ističe se postojanje granice/minimuma novčanih sredstava s kojima svaka osoba mora raspolagati, odnosno koja se ne može ovršiti bez obzira na postojanje duga. Na taj način zakonodavstvo štiti svaku osobu od siromaštava.

Ovaj oblik zaštite dužnika se razlikuje od države do države, pa se tako bilježe sljedeće granične vrijednosti, prema primjerima:

Slovačka 170,00 €
Finska 500,00 €
Španjolska 900,00 €
Italija 1360,00 €

Upravo radi ovakvih zakonskih odredbi međunarodna naplata potraživanja je aktivan i dinamičan sustav, gdje se isprepleću različite odredbe u različitim poslovnim okruženjima, te iako EU kao političko-ekonomski sustav teži harmoniziranju, mnogi aspekti porezne i upravne prirode poslovanja su autonomni, tj. svaka država samostalno nastupa kao donositelj odluka.

U posljednje vrijeme, pogotovo nakon uvođenja GDPR Uredbe, postoje mnoge inicijative koje pozivaju na veću zaštitu dužnika na području EU, odnosno da se donese set odluka koje bi vrijedile za cijeli EU.

Kao okosnica toga, postavlja se Povelja EU-a o temeljnim pravima (2000/C 364/01), koja je u svojoj naravi pravni temelj spomenutih inicijativa i zalaganja da se prava dužnika štite jednakim mjerama uz jamčenje pristojnog životnog standarda. To dakako ne ide na ruku vjerovnicima, i očekivati je u budućnosti da će ovakve inicijative imati utjecaja na donošenje regulativa koje će posljedično promijeniti postupanja u procesima naplate potraživanja na tlu EU.

4. Europski nalog za blokadu računa

Dana 18. siječnja 2017. godine na snagu je stupila primjena Uredbe o europskom nalogu za blokadu (br. 655/2014) kojom se regulira i pojednostavljuje prekogranična naplata duga u građanskim i trgovačkim stvarima na području EU, i to u svim državama članicama izuzev Danske.

Tako je spomenutom Uredbom implementiran Europski nalog za blokadu računa (popularni EAPO - European Account Preservation Order) koji omogućuje sudu u državi članici EU-a zamrzavanje dužnikovih sredstava radi isplaćivanja tražbine vjerovniku u drugoj državi članici EU, što znači kako je postupanje moguće jedino u situaciji prekograničnih predmeta, odnosno kako vjerovnik i dužnik ne smiju imati reguliran boravak niti prebivalište u istoj državi članici.

Zbog karaktera iznenađenja, ove procedure su se pokazale itekako korisne, jer sprečavaju dužnika u eventualnim malverzacijama sa novčanim sredstvima i ostalom imovinom kojom raspolaže (prebacivanja imovine na druge osobe, premještanje na skrivene račune van EU i mnogi drugi scenariji).

Najbolji primjer jednostavnosti i brzine izvedbe procesa naplate potraživanja nalazimo u Njemačkoj.

Postupak počinje podnošenjem nadležnom mjesnom sudu u Njemačkoj tzv. Mahnverfahrena, zahtjeva kojim se opisuje priroda potraživanja, visina istoga, te prema kome je usmjeren. Potom se dužniku uručuje sudski nalog za plaćanje, prema kojem se mora postupiti ka plaćanju ili pak prigovoru u roku od dva tjedna. Ako pak ne dođe do toga, sud će izdati ovršni nalog.

5. Kako naplatiti vaše međunarodno potraživanje

Naplatu potraživanja u pravilu vrše odvjetnici i agencije za naplatu potraživanja, a na vama je da pomno razmotrite aspekte vašeg potraživanja i odlučite koja je solucija najbolja za vas.

Kako bismo uspješno rješavali probleme internacionalne naplate za naše klijente u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, oformili smo kvalitetnu mrežu suradnika i odvjetničkih društava, omogućujući međusobnu razmjenu informacija u realnom vremenu. Po toj osnovi točno možemo znati kojim putem i kojim postupcima pribjeći u određenom slučaju, što nam štedi znatno vrijeme i trud, a posljedično isto tako i našim klijentima.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.