ARTICLE
10 November 2020

Az Otthoni Munkavégzés Kérdései – A Munka Törvénykönyve 2020 Őszére Várt Módosítása

KP
Katona & Partners Attorneys at Law

Contributor

Katona & Partners  the law office in pool with Schrömbges + Partner Hamburg render legal services in all fields of business law, focusing on: VAT-law, Corporate law consultancy, Customs law (EU), Labour Law, Competition law, Public procurement law, Trademark law ,Food law (these to be in bullet points)
Az otthoni munkavégzés - másképp "home office" - a koronavírus pandémiára tekintettel 2020. márciusa óta lényeges kérdéssé vált mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók számára.
Hungary Employment and HR

Az otthoni munkavégzés - másképp "home office" - a koronavírus pandémiára tekintettel 2020. márciusa óta lényeges kérdéssé vált mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók számára.

Ennek megfeleloen a jogalkotó is reagált és megkezdodött a vonatkozó munkajogi - és kapcsolódó - törvények módosítása elokészítésének a folyamata, ami bár már osz eleje óta foglalkoztatja a közvéleményt is, még mindig nem került az országgyulési eloterjesztésre alkalmas állapotba.

Ez azt jelenti, hogy még nem létezik a konkrét törvényjavaslat, csak rebesgetések, amelyek olyan lényeges változásokat hozhatnak a munkáltatók számára is, hogy azokat érdemesnek találtuk arra, hogy már most felhívjuk rá a következokben a figyelmet.

1.) Munkavégzés home officeban és annak szabályozási kérdései

A "home office" típusú otthoni munkavégzés lényegében az Mt. által már most is ismert - és eleddig inkább csak szukszavúan szabályozott - távmunka egyik módozata lenne, úgymond "részleges távmunka" az irodai és otthoni munkavégzés ötvözéseként, aminek a részletszabályai most kerülnek kidolgozásra.

1.1. Megállapodás az otthoni munkavégzésben

A tervezett szabályozás szerint a folyamatos home office jellegu otthoni munkavégzés egyoldalúan, csak a munkáltató utasítása alapján nem lesz teljes egészében elrendelheto; azaz elozetesen közösen meg kell állapodni a munkaszerzodésben az otthoni munkavégzés ezen lehetoségében.

Ennek megfeleloen várhatóan az adott munkavállalókkal munkaszerzodés módosításra lesz szükség, ami magában foglalja

  • a munkavégzés helyében (pl. a munkavállaló lakcíme)
  • és a munkavégzés idejében való megállapodást is, (pl. home office a hét bizonyos napjain, esetleg a nap bizonyos óráiban)

illetve bizonyos keretek közötti rugalmasságot adna a munkáltatónak, hogy utasítás alapján alakítsa a munkarendet (pl. ha csak a napok vannak meghatározva, akkor o dönteni el, hogy a lehetséges napok közül melyeken maradjon ténylegesen otthon a munkavállaló.)

Ez a szabályozás már túlmutat az otthoni munkavégzés azon esetein, hogy a munkáltató 44 napra az utasítása szerinti a munkaszerzodéstol eltéro foglalkoztatás keretében eltéro munkahelyen történo munkavégzésre kötelezheti a munkavállalót, illetve amikor idén, 2020. év tavasszal kormányzati intézkedés alapján "lock down" volt elrendelve.

Mivel pedig ezek a fontos faktorok tehát munkaszerzodési szinten szabályozandók, így tehát a munkáltató késobb egyoldalúan nem dönthet majd ezek megváltoztatásáról, hanem a munkavállaló együttmuködésére is lenne ráutalva, ezért pedig elozetesen megfeleloen mérlegelendo.

1.2.Munkavégzés feltételeinek biztosítása

A "home office" továbbra is munkaviszonyban végzett munkának számít tehát, azaz az Mt. rendelkezései ugyanúgy vonatkoznak a munkavégzés feltételeinek a biztosítására.

Ez azt is jelenti, hogy a munkavégzés feltételeit a munkáltatónak kell biztosítania, ami több tényezot is magában foglal, ezek közül a legszembetunobbek rögtön

  • munkavégzés eszközeinek a rendelkezésre bocsátása, pl. laptop, mobiltelefon, egyéb adathordozó stb.
    • ami sok helyen szerencsére már megoldott, de amennyiben nem, úgy ezeket, mint a munkavégzéshez szükséges eszközöket a munkáltatónak kell adnia, amennyiben a munkavállaló esetlegesen a saját eszközeinek erre a célra való használatát (pl. a jogilag lehetséges, illetve a felek által megállapodott feltételek mellett) maga nem vállalja.
  • akár az internet, illetve egyéb munkahelyi munkavégzési feltételek biztosítása
    • mivel ezek közvetlenül a munkavállaló "home office"-ában jelentkezo feltételek, amiknek lényegében a költsége merül fel, a így költségtérítésként kell majd ellentételezni. Erre már most felmerült a törvényhozás szintjén reagálásként, hogy az otthonról dolgozók adómentes költségtérítésként ún. rezsiátalányt kapnának havonként a mindenkori minimálbér 10%-ban (jelenleg 16 100,-Ft), ami a jelenlegi szabályozási koncepció szerint az internet mellett a gáz, a villany és a víz többlethasználattal felmerülo költségeket kellene, hogy fedezzen; azaz nem biztos, hogy minden felmerülo költséget le fog fedni, amelyet az otthoni munkavégzés feltételeinek a biztosításával kapcsolatban azonban a munkáltatónak fizetnie kell és akár adójogilag is mérlegelésre kell majd, hogy kerüljön, miközben egyes költségek (pl. munkába járás) megtakarításként jelentkezhetnek majd.

, ugyanakkor a biztonságos munkavégzés feltételeirol való gondoskodás kérdésköre is felmerül.

Az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban ugyanis változatlanul felmerül a biztonságos munkavégzés és a munkahelyi baleset kérdésköre, tekintettel arra, hogy a munkavégzés közben elszenvedett baleset során a munkavállalót ért kárért a munkáltató (anyagi és egyéb, pl. baleseti táppénz stb.) feleloséggel tartozik, így ez az egyes esetekben kényelminek is tekintheto munkavégzési mód jelentos jogi következményekkel is járhat a munkáltató hátrányára.

Ennek a keretei, illetve, hogy home office-ban végzett munkával kapcsolatban esetleg kelle valami speciális mércét felállítani mind a munkavállalóval, mind a munkáltatóval szemben, még nem kidolgozottak, ami jelenleg már látszik, hogy súlyosabb nem lesz a szabályozás a munkáltatóra nézve, azaz ami a tényleges munkahelyi munkavégzéskor nem lesz munkahelyi baleset, az a home office-ban sem.

1.3.Munkavégzés ellenorzése

Általánosan érvényes, hogy a munkáltató a rendelkezésre állás, illetve munkavégzés digitális ellenorzésére jogosult.

Hogy ennek az ellenorzésnek a részleteit az új jogszabálytervezet szabályozni fogja-e és miként, azonban nem ismertek, az sem, hogy a munkaido nyilvántartása hogyan lesz megoldva (hiszen pl. a heti munkaidot ugyanúgy le kell majd dolgozni).

Itt a munkáltatóknak így elsore a munkavállalók munkaeszközökön keresztül (pl. emailforgalom) megfigyelésének/ellenorzésének az eszközeinek a használatát kell majd mérlegelnie, ami nyilván számos adatvédelmi kérdést fog felvetni, és/vagy a munkáltatónak a munkavégzés (mennyiségének és minosének) az ellenorzésére új, a munkáltatónak megfelelo módszereket kell kidolgozniuk és jogi alkalmazhatóságára megvizsgáltatniuk.

Mivel a home office jellegu otthoni munkavégzés a munkahelyi-irodai munkavégzés valós alternatívájaként gyorsan elterjedt, és világszerte elfogadottá vált, így a munkáltatóknak is érdemes ennek keretei kidolgozására idot és forrást fordítania, hogy az elonyeibol o is megfeleloen tudjon profitálni.

A törvénytervezetnek a jogszabályalkotó még idén osszel - konkrét dátum még nem ismert - parlamenti elo terjesztését tervezi, amire annál is szükség lenne, mivel az oszi/téli idoszakban ismét jelentosen meg fog növekedni a részben otthon munkát végzo munkavállalók száma, akár saját, akár munkáltatói kezdeményezésre is.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More