ARTICLE
3 November 2021

Finansal İşlemler Ve Sermaye Piyasası İşlemlerin Vergilendirilmesinde Önemli Değişiklikler

EA
Esin Attorney Partnership

Contributor

Esin Attorney Partnership  logo
Esin Attorney Partnership, a member firm of Baker & McKenzie International, has long been a leading provider of legal services in the Turkish market. We have a total of nearly 140 staff, including over 90 lawyers, serving some of the largest Turkish and multinational corporations. Our clients benefit from on-the-ground assistance that reflects a deep understanding of the country's legal, regulatory and commercial practices, while also having access to the full-service, international and foreign law advice of the world's leading global law firm. We help our clients capture and optimize opportunities in Turkey's dynamic market, including the key growth areas of mergers and acquisitions, infrastructure development, private equity and real estate. In addition, we are one of the few firms that can offer services in areas such as compliance, tax, employment, and competition law — vital for companies doing business in Turkey.
7338 Sayılı Kanun, finansal işlemler ve sermaye piyasası işlemlerinin vergilendirilmesinde önemli değişiklikler öngörüyor.
Turkey Finance and Banking

26 Ekim 2021 tarih ve 31640 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan 7338 sayili Vergi Usul Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun ("7338 Sayili Kanun") ile vergi hukuku mevzuatinda önemli degisiklikler yapildi. Bu degisiklikleri ele aldigimiz Hukuk Bültenlerimiz'e buradan ulasabilirsiniz.

7338 Sayili Kanun ile Vergi Mevzuatinda Yapilan Önemli Degisiklikler
Sosyal Medya Faaliyetleri ve Uygulama Gelistiriciligine Yönelik Yeni Vergisel Düzenlemeler
Karsilikli Anlasma Usulüne Iliskin Ilk Yasal Düzenleme!

7338 Sayili Kanun, finansal islemler ve sermaye piyasasi islemlerinin vergilendirilmesinde önemli degisiklikler öngörüyor.

Degisiklikler Ne Anlama Geliyor?

Sermaye piyasasi araci ihraççilari ve varlik yönetim sirketleri için önem arz eden degisiklikler su sekilde:

  • Özellikle yurtiçi ve yurtdisi tahvil ihracinda teminatlara iliskin olarak düzenlenen kagitlarin damga vergisi karsisindaki durumu uygulamada tereddütlere yol açmaktaydi. Yapilan degisiklikle Sermaye Piyasasi Kanunu'nun 31/B maddesi kapsaminda teminat yöneticisinin taraf olduklari dâhil olmak üzere, sermaye piyasasi araçlarinin ihracina konu teminatlara iliskin olarak düzenlenen makbuz ve kâgitlar damga vergisi istisnasi kapsaminda alindi.
  • 5411 sayili Bankacilik Kanunu uyarinca varlik yönetim sirketlerine kurulduklari takvim yili ve bunu izleyen bes yil süresince uygulanan damga vergisi, harç ve Kaynak Kullanimi Destekleme Fonu (KKDF) istisnasi 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere sürekli hale getirildi. Bu yolla varlik yönetim sirketlerine önemli bir kolaylik saglandi.
  • Diger yandan, varlik yönetim sirketlerine kurulduklari takvim yili ve bunu izleyen bes yil süresince uygulanan banka ve sigorta muameleleri vergisine iliskin istisna yine 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlükten kaldirildi.

Sonuç

7338 sayili Kanun ile getirilen degisiklikler, özellikle iki noktada büyük önem arz ediyor. Birincisi, borçlanma araçlari ve diger sermaye piyasasi araçlarinin teminatli olarak ihracinda, teminata iliskin olarak düzenlenen kagitlarin damga vergisi istisnasina tabi olup olmadigi sorusu nihayet cevap buldu ve konuya iliskin yasal düzenleme sayesinde teminata iliskin kagitlarin da damga vergisi istisnasindan yararlanmasi saglandi. Ikincisi, varlik yönetim sirketlerine taninan süreli damga vergisi, harç ve KKDF istisnalarinin kalici hale getirilmesiyle, bu sirketlerin her bes yilda bir baska bir sirket kurup bununla birlesmelerine gerek kalmadi.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More