ARTICLE
14 November 2020

Táppénzszabályok Covid-19 Fertőzés Esetén

KP
Katona & Partners Attorneys at Law

Contributor

Katona & Partners  the law office in pool with Schrömbges + Partner Hamburg render legal services in all fields of business law, focusing on: VAT-law, Corporate law consultancy, Customs law (EU), Labour Law, Competition law, Public procurement law, Trademark law ,Food law (these to be in bullet points)
A koronavírus 2020. év eleje óta úgymond nem csak a munkavállalók, hanem a munkaválltatók egészségügyi problémája is; és szintén számos kérdést vet fel a megbetegedettek...
Hungary Coronavirus (COVID-19)

A koronavírus 2020. év eleje óta úgymond nem csak a munkavállalók, hanem a munkaválltatók egészségügyi problémája is; és szintén számos kérdést vet fel a megbetegedettek egészségbiztosítási (táppénz) szempontjából való kezelése. Az osz és a tél folyamán egyre no a fertozöttek száma, ami fontossá teszi, hogy tisztában legyünk a legújjabb, augusztus közepén életbe lépett szabályozással.

1.) Keresoképtelenség

A koronavírusos megbetegedettek, vagy fertozés gyanús személyek egyértelmuen nem mehetnek közösségbe, azaz munkahelyre sem, így felmerül a kérdés, hogy a koronavírusos munkavállaló keresoképtelen-e?

Erre a választ figyelembe véve az egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 44. § g) pontját is adhatjuk meg, amely szerint keresoképtelen,

  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap,
  • vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek,
  • továbbá aki járványügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.

Ez azt jelenti tehát, hogy ha valaki "home office"-ban nem tud dolgozni, illetve hatóságilag elrendelt egyedi, 14 napos "karantén", vagy általános, nagyobb területre kiterjedo hatósági "zárlat" alá esik, úgy a keresoképtelenséget a kezelo háziorvos "7"-es kóddal igazolja, azaz keresoképtelen állományba vesz.

Megjegyezzük itt, hogy a "karantén" esetén itt tehát olyan esetrol van szó, amikor a munkavállaló úgymond saját hibáján kívül került koronavírussal fertozött személlyel érintkezésbe, és ezért került elkülönítésre, de nem vonatkozik az olyan esetekre, amikor a saját döntésen alapuló külföldi tartózkodás (pl. szabadság külföldön való eltöltése) után vonul a jogszabályilag eloírt karanténba - ennek a rizikóját (fizetés nélküli szabadság, PCRtesztek ára stb.) ugyanis a munkavállaló maga viseli, kivéve, hogyha pozitív PCR-tesztje lesz a munkavállalónak, mert ilyenkor megint megáll a keresoképtelenség.

2.) Foglalkoztatási megbetegedés és koronavírus

A koronavírussal való megbetegedés foglalkozási megbetegedésnek is minosülhet, ha az a beteg munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során alakult ki.

Ez leginkább olyan esetekben képzelheto el, ha valaki foglalkozásából kifolyólag folyamatosan a koronavírussal érintkezésbe került (pl. egészségügyi szektor), de a munkáltatónak érdemes mérlegelnie a munkavállaló vírussal fokozottan fertozött helyeken való tartós munkáltatását is (pl. rendszeres szolgálati út).

(A 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet szerint foglalkozási megbetegedésnek minosül a munkavégzés, a foglalkozás gyakorlása közben bekövetkezett olyan heveny és idült, valamint a foglalkozás gyakorlását követoen megjeleno vagy kialakuló idült egészségkárosodás, amely a munkavégzéssel, a foglalkozással kapcsolatos, a munkavégzés, a munkafolyamat során eloforduló fizikai-, kémiai-, biológiai-, pszichoszociális- és ergonómiai kóroki tényezokre vezetheto vissza, illetve amely a munkavállalónak az optimálisnál nagyobb vagy kisebb igénybevételének a következmény.)

3.) Koronavírussal fertozodött munkavállalók ellátása

A táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul a "karantén", illetve a koronavírussal való fertozéses megbetegedés esetén is; vagyis a táppénz:

  • 50%-os mértéku a fekvobeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt,
  • 60%-os mértéku, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási idoszaka alatt rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal,
  • 50%-os mértéku, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási idoszaka alatt nem rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal.

Megjegyzendo még, hogy "7"-es kódos keresoképtelenség esetén betegszabadság nem jár, hanem a keresoképtelenség elso napjától táppénz megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Továbbá "7"-es kódos keresoképtelenség esetén a foglalkoztatót táppénzhozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli.

Amennyiben a koronavírusos megbetegedés foglalkozási megbetegedésnek minosül, akkor 100%-os táppénz jár (baleseti táppénz).

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More