ARTICLE
14 February 2025

Den Nye Hvidvaskpakke – Det Skal Du Vide

CA
Clemens Advokatfirma

Contributor

At CLEMENS, we understand the importance of knowing each client and their unique situation. We offer tailored and easy-to-understand solutions - even in the most complex legal processes and challenges. Our best advice comes from close dialogue with you, because we always prioritize in-depth knowledge of your organization and business.

Our full-service law firm offers the highest quality legal advice for business, public authorities and private clients. We are a professionally strong and ambitious office, which together with our many years of experience makes us a trusted advisor to a wide range of regular clients. We have a sharp focus on creating business value for you, and we take pride in putting together the right team - often interdisciplinary - to ensure that your interests are represented in the best possible way.

Den længe ventede nye EU-hvidvaskpakke er vedtaget og træder i kraft den 1. juli 2027.
Denmark Government, Public Sector

Den længe ventede nye EU-hvidvaskpakke er vedtaget og træder i kraft den 1. juli 2027.

Den nugældende hvidvasklovgivning stiller allerede i dag en lang række krav til bl.a. advokater, ejendomsmæglere og finansielle institutioners forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering, men med denne nye hvidvaskpakke kommer der yderligere stramninger og mere ensartede regler, ligesom flere brancher bliver omfattet af lovgivningen. Herudover bliver der oprettet en ny tilsynsmyndighed og tildelt mere omfattende beføjelser for finansielle efterretningsenheder til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

Selvom hvidvaskpakken først træder i kraft i 2027, er det vigtigt allerede nu at forholde sig til, om og i hvilket omfang reglerne får betydning for din virksomhed.

På trods af, at hvidvasklovgivningen allerede i dag stiller strenge krav til en række bran-cher om deres indsats til forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering, er det, såvel på nationalt plan som på tværs af EU, efterhånden velkendt, at der sker hvidvask og terror-finansiering i et vidt omfang – og at dette ofte sker via misbrug af finansielle systemer og de aktører, der indgår i finansielle transaktioner, herunder fx advokater, ejendomsmæg-lere, revisorer og finansielle institutioner. Hvidvasklovgivningen og de nye stramninger, som er vedtaget i den nye EU-hvidvaskpakke, er derfor et vigtigt redskab til at sikre fo-rebyggelse og bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

Den nye EU-hvidvaskpakke består af 4 dele:

  1. En ny hvidvaskforordning (AMLR)
    2. Et nyt hvidvaskdirektiv (AMLD6)
    3. En forordning til etablering af en fælles EU-hvidvasktilsynsmyndighed (AMLA-R)
    4. En ændring af pengeoverførselsforordningen

Som noget nyt indeholder hvidvaskpakken en forordning, og ikke kun direktiver, som det er tilfældet i dag. Dette betyder, at reglerne i hvidvaskforordningen kommer til at gælde direkte over for de forpligtede virksomheder og således ikke skal implementeres i EU-landene ved national lovgivning.

På den måde sikres et fælles regelsæt og en samlet retlig ramme for bekæmpelse af hvidvask af penge og finansiering af terrorisme på tværs af alle EU-landene.

Den største udfordring med den nuværende regulering er nemlig, at reglerne ikke er direkte anvendelige og derfor har medført forskellige nationale tilgange og forskellig im-plementering af reglerne.

Hvilke krav stilles der til forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering i dag

Hvidvasklovgivningen pålægger allerede i dag en række forskellige brancher at forebygge og bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering, herunder fx advokater, revisorer, ejendomsmæglere og forskellige finansielle institutioner. Hvidvaskloven stiller således allerede krav om, at de omfattede brancher har (skriftlige) procedurer for risikostyring og kundekendskab i forbindelse med de aktiviteter, der er omfattet af hvidvaskloven.

Hvidvaskloven medfører således allerede i dag en række forpligtelser for de omfattede brancher, herunder fx:

  • Udarbejdelse af skriftlig risikovurdering for virksomhedens aktiviteter
  • Udarbejdelse af hvidvaskpolitik samt skriftlige procedurer for håndtering af kundekendskabsprocedurer mv.
  • Implementering af kundekendskabsprocedurer, son sikrer identifikation og legitimation af kunder, herunder reelle ejere
  • Udarbejdelse af risikovurderinger i forbindelse med visse kundeforhold
  • Overvågning af kundeforhold
  • Undersøgelse samt registrering af mistanke om hvidvask eller terrorfinansiering
  • Underretning til Hvidvasksekretariatet ved mistanke om hvidvask eller terrorfinansiering
  • Udarbejdelse af dokumentation og opbevaring af oplysninger såsom dokumenter fra kundekendskabsproceduren, herunder legitimationsdokumenter mv.
  • Implementering af whistleblowerordning for virksomheder med over 5 ansatte

Udvidelse af hvidvaskreglerne med den nye EU-hvidvaskpakke

Hvidvaskpakken indebærer flere nye tiltag og stramninger på områder, hvor medlemsstaterne hidtil har haft en varierende tilgang.

De væsentligste ændringer indebærer, at:

  • flere brancher omfattes af reglerne,
  • der kommer nye krav til de forpligtede virksomheders kundekendskabsprocedurer,
  • der kommer nye krav til de forpligtede virksomheders interne processer og compliance-setup, og
  • der bliver oprettet en overstatslig tilsynsmyndighed, AMLA (Anti-Money Laundering Authority).

Er du i tvivl om, hvilke hvidvaskregler din virksomhed er underlagt, så kontakt os for en uforpligtende snak.

kontakt os her

Nye forpligtede virksomheder

I dag er det primært finansielle institutioner, revisorer, advokater og ejendomsmæglere, der er omfattet af reglerne i hvidvaskloven.

Kredsen af virksomhedstyper, der er forpligtet til at overholde hvidvaskreglerne, bliver udvidet med den nye hvidvaskpakke, således at følgende nye virksomhedstyper også bliver omfattet af hvidvaskreglerne:

  • Handlende med ædelmetaller og ædelsten
  • Handlende med varer af høj værdi og transportabilitet (fx motorkøretøjer, vandfartøjer og luftfartøjer)
  • Fodboldagenter og professionelle fodboldklubber
  • Crowdfunding-tjenester og -formidlere
  • Kryptosektoren
  • Operatører, der hjælper tredjelandsborgere med at opnå opholdsret via investeringer

Nye krav til kundekendskabsprocedurer

Det er et helt grundlæggende princip i hvidvaskreguleringen og i indsatsen for at forebygge hvidvask, at de forpligtede virksomheder skal kende deres kunder, da dette gør det lettere at identificere eventuelle forsøg på hvidvask.

Dette betyder i første omgang, at virksomhederne overordnet set skal vide, hvem deres kunder og reelle ejere er, hvilket erhverv de befinder sig i, og hvad formålet med transaktioner er. Alt afhængig af risikoen forbundet med kunden kan det også være nødvendigt at indhente oplysninger om, hvor kundens midler stammer fra.

Kundekendskabsprocedureren skal således tilpasses den risiko, der er forbundet med den pågældende kunde.

Med den nye EU-hvidvaskpakke stilles der på flere områder nye krav til disse kundekendskabsprocedurer, herunder bl.a. ift. identifikation af kunder og ejere, opdatering af oplysninger om kunderne og løbende overvågning heraf.

De nye krav knytter sig primært til følgende forhold:

  • Skærpet kendskab til kunder fra højrisikotredjelande udpeget af kommissionen
  • Indhentelse af flere identitetsoplysninger om kunden og reelle ejere, herunder fødested, bopæl, nationalitet og eventuel flygtningestatus (gælder ikke for lav-risikokunder)
  • Sænkelse af beløbsgrænsen for, hvornår kundekendskabsproceduren skal udføres ved lejlighedsvise transaktioner. Beløbsgrænsen sænkes fra 15.000 EUR til 10.000 EUR
  • Definitionen af nærtstående til en politisk eksponeret person kommer til også at omfatte søskende

Alle forpligtede virksomheder bør derfor genbesøge og om nødvendigt opdatere deres interne kundekendskabsprocedurer, så de opfylder kravene i den kommende EU-hvidvaskpakke.

Har du spørgsmål vedrørende denne artikel?

kontakt os her

Nye krav til interne processer og compliance-setup

I tillæg til de skærpede krav til kundekendskabsprocedurer introducerer EU-hvidvaskpakken også nye krav til compliance-setuppet hos forpligtede virksomheder. Det indebærer bl.a.:

  • At forpligtede virksomheder skal etablere en uafhængig revisionsfunktion (evt. en ekstern revisor eller advokat), der auditerer de interne politikker, procedurer og kontroller
  • Nye krav til virksomhedens ansattes kendskab til hvidvasklovgivningen samt virksomhedens risikovurdering, interne politikker, procedurer og kontroller
  • Nye krav om, at virksomheden skal udpege medarbejdere, som er ansvarlige for at sikre virksomhedens overholdelse af hvidvaskloven. Der stilles endvidere krav om, at disse medarbejdere skal have de nødvendige færdigheder og den nødvendige viden og ekspertise til at varetage denne funktion samt have et godt omdømme, være ærlige og besidde integritet.

Den nye EU-hvidvasktilsynsmyndighed, AMLA

Endelig introducerer den nye EU-hvidvaskpakke en væsentlig strukturel ændring i form af oprettelsen af den fælles EU-hvidvasktilsynsmyndighed, AMLA (Anti-Money Laundering Authority).

AMLA skal sikre en ensartet og konsekvent anvendelse af hvidvaskreglerne i EU, og en af myndighedens centrale opgaver bliver at udstede retningslinjer inden for hvidvaskområdet. AMLA skal endvidere sikre koordination og tilsyn med de nationale anti-hvidvaskmyndigheder og de virksomheder i EU, hvor hvidvaskrisikoen er størst.

I dag er der en række tilsynsmyndigheder på hvidvaskområdet, som fører tilsyn med overholdelse af reglerne inden for de forskellige brancher, der er omfattet, herunder Finanstilsynet, Erhvervsstyrelsen, Spilmyndigheden og Advokatsamfundet. Disse tilsynsmyndigheder kommer fortsat til at føre tilsyn med forpligtede danske virksomheders overholdelse af hvidvaskreglerne.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More