Το κρυπτονόμισμα είναι ένας τύπος ψηφιακού νομίσματος που χρησιμοποιείται μόνο ηλεκτρονικά. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα Bitcoin και Ether είναι τα πιο ευρέως διαδεδομένα κρυπτονομίσματα, ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορετικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων, καθώς και νέες,  που  καθιερώνονται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο.

Εφόσον αναλύουμε μια λέξη που έχει να κάνει με μυστικά, η «κρυπτογραφία» έχει μια εκπληκτικά αυτονόητη ετυμολογία.

Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη kryptos, που σημαίνει «κρυμμένο» και graphein (το απαρέμφατο γραφείν), που σημαίνει «γράφω». Το "Kryptos" – το οποίο προέρχεται από το ελληνικό ρήμα kryptein, που σημαίνει "κρύβω" – είναι μια ρίζα κοινή σε πολλές αγγλικές λέξεις, όπως "crypt", "cryptic", "encrypt" και "encryption".

Το κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ωστόσο χρησιμοποιεί έναν διαδικτυακό μηχανισμό με ισχυρή κρυπτογραφία για την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών. Το κύριο ενδιαφέρον και ο στόχος σε αυτά τα νομίσματα είναι το εμπόριο για άμεσο κέρδος.

Το Bitcoin θεωρείται το πρώτο κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε, επομένως όλα τα άλλα αναγνωρίζονται από κοινού ως "altcoin". Τα Bitcoin ATM άρχισαν να επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ανταλλάσσουν μετρητά για κρυπτονόμισμα.  Πρόκειται για μια ασφαλή ψηφιακή πληρωμή εκτός των συμβατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όσον αφορά το επιδιωκόμενο κέρδος που απορρέει από το κρυπτονόμισμα , θα λέγαμε ότι σε όλα τα κρυπτονομίσματα,  υφίσταται ένα ψηφιακό βιβλίο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που διασφαλίζει ότι το ίδιο νόμισμα δε χρησιμοποιείται ποτέ δύο φορές. Οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται σε ένα δίκτυο blockchain που αποτελείται από χιλιάδες μηχανήματα και ως  αντάλλαγμα στις προσπάθειες των προαναφερθέντων μηχανών, οι ιδιοκτήτες μπορούν να κερδίσουν κρυπτονομίσματα.

Ο φορολογικές  επιπτώσεις του κρυπτονομίσματος αποτελούν  φλέγον ζήτημα για τα εμπλεκόμενα μέρη. Εάν αγοράζετε και πουλάτε νομίσματα, είναι ζωτικής σημασίας να δώσετε προσοχή στους φορολογικούς κανόνες κρυπτονομισμάτων, καθώς τα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζονται ως κεφαλαιουχικό περιουσιακό στοιχείο, όπως οι μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι εάν πουλάτε κρυπτονομίσματα με κέρδος, θα πρέπει να πληρώσετε φόρους υπεραξίας. Ομοίως συμβαίνει κι όταν το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιείται  για την πληρωμή μιας αγοράς. Εάν λάβετε μεγαλύτερη αξία για αυτό από το οποίο πληρώσατε, θα οφείλετε φόρους για τη διαφορά.

Στη  περίπτωση που διαθέτετε τα νομίσματά σας για λιγότερο από ένα χρόνο, πριν τα ξοδέψετε ή τα πουλήσετε, τυχόν κέρδη αντιμετωπίζονται ως βραχυπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου, επομένως θα φορολογηθείτε με τον κανονικό φορολογικό συντελεστή εισοδήματός σας.

Ωστόσο, εάν είστε κάτοχος κρυπτονομίσματος για ένα έτος ή περισσότερο, οποιοδήποτε κέρδος θα αντιμετωπίζεται ως μακροπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου και, κατά συνέπεια, θα φορολογηθείτε με χαμηλότερο συντελεστή και ο φόρος σας θα καθοριστεί  με γνώμονα το ετήσιο εισόδημά σας.

Ποια είναι όμως τα οφέλη των κρυπτονομισμάτων;

Στα πλαίσια συναλλαγών του κρυπτονομίσματος, το κόστος συναλλαγής είναι χαμηλό έως μηδενικό —σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το τέλος μεταφοράς  χρημάτων από  ένα  ψηφιακό πορτοφόλι σε τραπεζικό λογαριασμό. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε συναλλαγές 24 ώρες το 24ωρο και δεν υπάρχουν περιορισμοί σε αγορές και αναλήψεις.

Επίσης,  η κρυπτογραφία μπορεί να αποτρέψει την παραχάραξη και τις δόλιες συναλλαγές που στην πραγματικότητα επιτρέπουν τη διατήρηση αρχείων,  χωρίς κίνδυνο πειρατικής χρήσης δεδομένων.

Παράλληλα, μεταξύ των προϊόντων που μπορούν να αγοραστούν  χρησιμοποιώντας π.χ.  bitcoin σήμερα είναι ηλεκτρονικά είδη, ρολόγια πολυτελείας, ακόμη και αυτοκίνητα!

Από την άλλη, διόλου αμελητέα δεν είναι και τα μειονεκτήματα του κρυπτονομίσματος στην Ελλάδα αφού είναι, συχνά, οικονομικά απαγορευτικό με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιείται ευρέως.

Για παράδειγμα, για να διατηρηθεί το σύστημα εξόρυξης  (mining) κρυπτονομισμάτων του bitcoin, θα χρειαζόταν την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός έθνους στο μέγεθος της Φινλανδίας. Ως αποτέλεσμα, ένας πολίτης της ανώτερης μεσαίας τάξης της ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, άρα ούτε και κάποιος  πολίτης στην Ελλάδα!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  εταιρίας Lancom Ltd, που είναι πάροχος υπηρεσιών συλλογής δεδομένων και cloud με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει καμία μεθοδολογία για τη μέτρηση του αριθμού των ανθρώπων ή των εταιρειών που εξάγουν κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα».

Περαιτέρω, όσον αφορά το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), αυτό δεν έχει την κατάλληλη δομή  ούτε και τον  κατάλληλο σχεδιασμό  ώστε να υποστηρίξει την ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος. Εξάλλου εδώ και χρόνια, έχουμε πολλά φωτοβολταϊκά πάρκα, που ενώ παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, η απορρόφησή της είναι πολύ χαμηλότερη από την παραγωγή.  Στο  σημείο αυτό λοιπόν, υπάρχει πολύ σοβαρή ευκαιρία οργάνωσης  της  υποδομής mining (εξόρυξης)  του κρυπτονομίσματος  με  σημαντικά περιθώρια κέρδους, αλλά  για να  ευοδωθεί αυτό, απαιτούνται   αποφασιστικές επιχειρηματικές κινήσεις  από αποφασιστικούς επενδυτές. Με αυτή τη μεθοδολογία όμως, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος και στην εξόρυξη κρυπτονομίσματος (mining), με σχεδόν μηδαμινό κόστος, όσον αφορά το  περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.