ARTICLE
19 September 2019

Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik

EA
Esin Attorney Partnership

Contributor

Esin Attorney Partnership, a member firm of Baker & McKenzie International, has long been a leading provider of legal services in the Turkish market. We have a total of nearly 140 staff, including over 90 lawyers, serving some of the largest Turkish and multinational corporations. Our clients benefit from on-the-ground assistance that reflects a deep understanding of the country's legal, regulatory and commercial practices, while also having access to the full-service, international and foreign law advice of the world's leading global law firm. We help our clients capture and optimize opportunities in Turkey's dynamic market, including the key growth areas of mergers and acquisitions, infrastructure development, private equity and real estate. In addition, we are one of the few firms that can offer services in areas such as compliance, tax, employment, and competition law — vital for companies doing business in Turkey.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ("BDDK") Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik'te ("Yönetmelik") değişiklik ("Değişiklik") yaptı.
Turkey Insolvency/Bankruptcy/Re-Structuring

Yeni Gelişmeler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ("BDDK") Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik'te ("Yönetmelik") değişiklik ("Değişiklik") yaptı.

Değişiklik 12 Eylül 2019 tarih ve 30886/1 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklik ne getiriyor?

  • Değişiklik ile Yönetmelik, bu yıl yürürlüğe giren ve finansal yeniden yapılandırmanın kanuni dayanağı haline gelen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun Geçici 32. Maddesi ("Geçici Madde") ile uyumlu hale getirildi.
  • Bu kapsamda, alacaklı kuruluş tanımı, Geçici Madde'deki tanım ile uyumlu olacak şekilde, borçlulara doğrudan kredi kullandırmış olan yurt dışında kurulu bankalar ve finansal kuruluşlar, Türkiye'ye doğrudan yatırım yapan çok taraflı bankalar ve kuruluşlar, alacak tahsiline yönelik olarak bu alacaklılar tarafından kurulacak özel amaçlı şirketler ile aynı amaçla kurulan yatırım fonlarını da kapsayacak.
  • Çerçeve anlaşmada da öngörüldüğü üzere, borçlulara doğrudan kredi kullandırmış olan yurt dışında kurulu bankalar ve finansal kuruluşlar, Türkiye'ye doğrudan yatırım yapan çok taraflı bankalar ve kuruluşlar alacaklı kuruluşların rızasına ve kabul nisaplarına bağlı olmaksızın çerçeve anlaşmaya dâhil olabilecek.
  • Yönetmelik kapsamında yapılan yeniden yapılandırmaların amacının borçlunun makul bir süre içinde borçlarını geri ödeme kabiliyetini kazanabilmesi olduğu netleştirildi. Bu amaç dışında yapılan işlemler Yönetmelik ve çerçeve anlaşmalar kapsamında sayılmayacak. Dolayısıyla, bu işlemler çerçeve anlaşmalar kapsamındaki yapılandırmalara sağlanan vergi istisnaları ve zimmet suçuna ilişkin güvenceden faydalanamayacak.
  • Ayrıca, Geçici Madde'nin yürürlük tarihinden önce imzalanan çerçeve anlaşmanın dışında gerçekleştirilen yeniden yapılandırmalar, Yönetmelik ve çerçeve anlaşmalar kapsamında sayılmayacak. Bu nedenle zimmet suçu teşkil etmemeye yönelik güvenceden veya vergisel istisnalardan yararlanamayacak.
  • Son olarak, BDDK'nın talebi halinde, finansal yeniden yapılandırma süreci ve borçlulara ilişkin tüm bilgilerin BDDK'ya iletilmesi gerekecek.

Sonuç

Değişiklik ile Yönetmelik, Geçici Madde ve çerçeve anlaşmada 2018 Ağustos'undan beri gerçekleşen değişiklikler ile uyumlu hale getirildi.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More