ARTICLE
27 April 2018

Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Kosova

E
Eurofast

Contributor

Eurofast is a regional business advisory organisation employing local advisers in over 21 cities in South East Europe, Middle East & the Baltics. The Organisation is uniquely positioned as one stop shop for investors and companies looking for professional services.
Hrvatska i Kosovo su povijesno povezane ekonomski i politički i nastavljaju s jačanjem trgovinskih razmjena između dviju zemalja.
Croatia Tax

Hrvatska i Kosovo su povijesno povezane ekonomski i politički i nastavljaju s jačanjem trgovinskih razmjena između dviju zemalja. Hrvatska u Kosovu vidi priliku za izvoz i značajne investicije u područjima poput gradnje i infrastrukture, dok Kosovo Hrvatsku smatra najva~nijim strateakim partnerom u pregovorima i pripremama za pristupanje NATO-u i Europskoj Uniji. Gospodarska suradnja sada postaje jednostavnija, obzirom da je Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dviju zemalja stupio na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Razgovori o sklapanju Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Kosova traje već godinama. Nakon ato je uklonjen embargo na Kosovo, Hrvatska nije odmah u potpunosti uhvatila val mogućnosti koji se otvorio, no nakon 2014. godine to se promijenilo. Danas je veliki broj hrvatskih tvrtki u Kosovu prisutan bilo izravno putem svojih druatava kćeri, podru~nica i predstavniatava, ili pak neizravno, koristeći poslovne partnere i distributere. Kosovo redovito posjećuje hrvatske gospodarske forume ili događaje poput Viroexpo-a, međunarodnog sajma koji okuplja investitore i partnere iz područja poljoprivrede, obrta i gospodarstva. Delegacije obiju dr~ava redovito se sastaju putem inicijativa Gospodarskih komora kako bi prepoznale nove prilike za efikasnu gospodarsku suradnju. Konačno, u o~ujku 2017 godine, Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja je potpisan, a u studenom 2017. potvrđen u hrvatskom Saboru u obliku zakona. Stupanje na snagu je određeno za 1. siječnja, 2018.

Ugovor uvodi brojne porezne olakaice u raznim vrstama dohotka i postavlja podlogu za jačanje razmjene dobara i usluga. Dodatno sadr~i odredbe o razmjeni podataka u svrhu sprječavanja izbjegavanja plaćanja poreza, osobito u svijetlu OECD-ovog projekta o eroziji porezne osnovice i premjeatanju dobiti, tzv. BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) mjere.

Maksimalni iznos poreznih stopa po odbitku između dviju dr~ava dogovoren je kako slijedi:

  • 5% na dividende ako je stvarni korisnik druatvo (osim partnerstva) u čijem je izravnom vlasniatvu najmanje 25 posto imovine druatva koje isplaćuje dividende;
  • 10% na dividende, u svim ostalim slučajevima;
  • 5% na kamate;
  • 5% na prihod od autorskih prava.

Ugovor detaljno regulira sve va~ne pojmove poput rezidenta, stalne poslovne jedinice, povezanog druatva, dividende, kamate, imovine, airoku paletu dohotka (dohodak od nesamostalnog rada – plaću, dohodak od dobiti, nekretnina, autorskih prava, primitke studenata, članova uprave, itd.), značajno uklanjajući rizik od pogreanog tumačenja ili zlouporabe informacija sadr~ane u Ugovoru.

Postoji jedna specifičnost definicije stalne poslovne jedinice u odnosu na građevinsku industriju: gradiliate ili građevinski ili monta~ni projekt čini stalnu poslovnu jedinicu samo ako traje dulje od dvanaest mjeseci. Ugovor nadalje uvodi odredbu o prihodu od aktivnosti međunarodnog prometa, regulirajući uporabu dobiti od koriatenja brodova, zrakoplova ili vozila za cestovni prijevoz u međunarodnom prometu. Ostatak odredbi slijedi standardnu strukturu i načela OECD-ovog Modela ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, u dijelu koji se odnosi na oporezivanje dohotka i kapitala.

Hrvatska druatva koja posluju u Kosovu konačno imaju priliku unaprijediti vlastitu trgovinsku prisutnost u ovoj dr~avi izvan Europske Unije. Brojni napori obiju strana rezultirali su u povoljnom ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji će otvoriti vrata mnogim hrvatskim poduzetnicima. Kosovo značajno ula~e u vlastitu infrastrukturu, telekomunikacije i građevinsku industriju i posjeduje ogroman potencijal za va~ne projekte u energetskom sektoru. Kosovo nastoji privući investitore iz Hrvatske, osna~ujući time političko partnerstvo u naporima koje Kosovo poduzima kako bi se pridru~ilo NATO-u i Europskoj uniji.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More