ARTICLE
13 January 2023

Ar-Ge, Yenilik Ve Tasarim Harcamalarinin Kazancin Tespitinde Indirim Konusu Yapilmasi Hakkinda Karar

N
Nazali

Contributor

“Nazali is a law firm founded by Ersin Nazali, providing a wide range of legal services (consultancy and litigation in all areas of law) to its national and international clients, through its trustworthy and experienced legal team. There are thirteen partners, forty lawyers, four sworn financial advisors and ten certified public accountants working for Nazali. Our philosophy is quality in delivery, timely response and business minded approach.“
Cumhurbaşkanı tarafından 9/8/2023 tarihinde ve 6652 sayılı Karar ile, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde yararlanılan ilave Ar-Ge indirimi kapsamında belirtilen göstergelere Tasarım Merkez'leri ile...
Turkey Intellectual Property

Cumhurbaşkanı tarafından 9/8/2023 tarihinde ve 6652 sayılı Karar ile, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde yararlanılan ilave Ar-Ge indirimi kapsamında belirtilen göstergelere Tasarım Merkez'leri ile doğrudan ilgili göstergeler açık bir şekilde eklenmiştir.

Yapılan değişiklikle; eski ç ve d maddeleri, Arge Merkezi ve Tasarım Merkezi personellerine özgü olacak şekilde ayrıştırılmış ve Tasarım Merkezi personellerinin oransal artışı ayrı ayrı şıklarda belirtilen göstergeler olarak listelenmiştir. Buna göre, Ar-Ge ve yenilik veya tasarım harcamalarının, bir önceki yıla göre artış tutarının yüzde ellisinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması için, yine bir önceki yıla oranla en az %20 artış olması gereken göstergeler aşağıdaki gibi güncellenmiştir:

a) Ar-Ge veya tasarım harcamasının toplam ciro içindeki payı.

b) Tescil edilen ulusal veya uluslararası patent sayısı.

c) Uluslararası destekli proje sayısı.

ç) Ar-Ge Merkezlerinde lisansüstü dereceli araştırmacı sayısının toplam Ar-Ge personeli sayısına oranı.

d) Tasarım Merkezlerinde lisansüstü dereceli araştırmacı sayısının toplam tasarım personeli sayısına oranı.

e) Ar-Ge Merkezlerinde toplam araştırmacı sayısının toplam Ar-Ge personeli sayısına oranı.

f) Tasarım Merkezlerinde toplam tasarımcı sayısının toplam tasarım personeli sayısına oranı.

g) Ar-Ge veya tasarım faaliyeti sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerden elde edilen cironun toplam ciroya oranı.

Söz konusu karar, yayımı yapıldığı tarihten (10.01.2023) itibaren geçerli sayılacak olup, 01.08.2016 tarih ve 2016/9092 sayılı bir önceki Bakanlar Kurulu Kararı da yürürlükten kaldırılmıştır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More