ARTICLE
18 January 2021

Tütün Mamulleri Yönetmeliklerinde Değişiklikler

EA
Esin Attorney Partnership

Contributor

Esin Attorney Partnership, a member firm of Baker & McKenzie International, has long been a leading provider of legal services in the Turkish market. We have a total of nearly 140 staff, including over 90 lawyers, serving some of the largest Turkish and multinational corporations. Our clients benefit from on-the-ground assistance that reflects a deep understanding of the country's legal, regulatory and commercial practices, while also having access to the full-service, international and foreign law advice of the world's leading global law firm. We help our clients capture and optimize opportunities in Turkey's dynamic market, including the key growth areas of mergers and acquisitions, infrastructure development, private equity and real estate. In addition, we are one of the few firms that can offer services in areas such as compliance, tax, employment, and competition law — vital for companies doing business in Turkey.
Tarım ve Orman Bakanlığı("Bakanlık") tarafından Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik...
Turkey International Law

1026492a.jpg

Artık bültenlerimizi sesli olarak da dinleyebilirsiniz!

Yeni Gelişme

Tarım ve Orman Bakanlığı("Bakanlık") tarafından Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ("Tadil Yönetmelikleri") 31 Aralık 2020 tarihli ve 31351 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ne Değişecek?

Bilindiği üzere 24 Aralık 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu kapatılmış, kuruma ait yetkiler Bakanlığa devredilmişti. Bu doğrultuda, Tadil Yönetmelikleriyle birlikte Kurum'a yapılan atıflar Bakanlık olarak değiştirildi.
Tadil Yönetmelikleri ile getirilen düzenlemeler şu şekildedir:

  • Tütün işletme tesisi kurmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin Tütün İşleme Tesisi Kurma Uygunluk Belgesi alması gerekiyor. Belge verildiği tarihten itibaren üç yıl geçerli olacak.
  • Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç edilecek kıyılmış tütün ve tütün mamulleri için alınacak izinlerde Tarım ve Orman Bakanlığı'na ön başvuru yapılması gerekiyor. Ön izin alındıktan sonra Dahilde İzin Belgesi almak amacıyla Ticaret Bakanlığına başvurulabilecek.
  • Tütün ticareti yetki belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiler, tütün ürünlerinin taşınması veya muhafaza edileceği depolara ilişkin yapılması zorunlu bildirimleri TUPSE üzerinden yapabilecek.
  • Tütün ticareti yetki belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiler TAGVİS uygulaması üzerinden tütün ihracatı uygun onayı başvurusunda bulunabilecekler. Benzer şekilde, tütün ithalatı uygunluk onayı talepleri TAGVİS uygulaması üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Sonuç

Bakanlık tütün ürünleri üretimi ve ticaretine ilişkin başvuru ve izin süreçleri hakkında bilgi sağlamaya devam ediyor. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler yönetmelikleri dikkatlice incelemeli ve yönetmelikte yer alan usul ve esaslara uymalıdır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More