Adi Ortakliklarin, İş Ortakliklarinin, Konsorsiyumlarin, Derneklerin, Vakiflarin Ve Sendikalara Ait İktisadi İşletmelerin Veri Sorumlulari Sicili'ne Kaydi Hakkinda Bülten

Bu bakımdan dernek, vakıf ve sendikalara ait iktisadi işletmelerin bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlerde işlenen kişisel verilerin VERBİS'e yansıtılması önem arz etmektedir.
Turkey Privacy

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (‘'Kurul'') 25.06.2021 tarihinde adi ortaklıkların, iş ortaklıklarının,  konsorsiyumların Veri Sorumluları Sicili'ne (“VERBİS”) kayıt yükümlülüğü ve dernek, vakıf ve  sendikalara ait iktisadi işletmelerin VERBİS'e kayıt yükümlülüğüne ilişkin iki adet duyuru  yayınlanmıştır.

  1. Ortaklıkların VERBİS'e Kayıt Yükümlülüğü

İş ortaklığı / konsorsiyum / adi ortaklık gibi yapılar altında gerçekleştirilen faaliyetlerde  işlenen kişisel verilerin VERBİS'e yansıtılması, ilgili mevzuat kapsamında şeffaflık prensibi  gereği önem arz ettiğinden Kurul'un 09/06/2021 tarihli ve 2021/569 sayılı kararı uyarınca,  ortaklığı oluşturan ortaklardan hâlihazırda VERBİS'e kayıt yükümlülüğü bulunanların VERBİS'e kayıtları esnasında kendi faaliyetleri ile birlikte ortaklık faaliyetleri kapsamında işledikleri  kişisel verilere ilişkin olarak da bilgi girişi yapması gerektiğine karar verilmiştir.

  1. Dernek, Vakıf ve Sendikalara Ait İktisadi İşletmelerin VERBİS'e Kayıt Yükümlülüğü Hakkında Duyuru

Kurul'un 22/04/2020 tarihli ve 2020/315 sayılı Kararı ile değişik 02/04/2018 tarihli ve  2018/32 sayılı Kararı uyarınca “yalnızca ilgili mevzuat ve amaçlarına uygun, faaliyet  alanlarıyla sınırlı olmak üzere kişisel veri işleyen Türkiye'de yerleşik dernek, vakıf ve  sendikalar” için VERBİS'e kayıt yükümlülüğüne istisna getirilmiştir.

Kanun'un 16. maddesinde öngörülen VERBİS'e kayıt yükümlülüğünün asıl amacı, kişisel veri  işleme süreçlerinin şeffaf olmasının sağlanmasıdır. Bununla birlikte dernek, vakıf ve  sendikaların VERBİS'e kayıt yükümlülüğüne istisna getirilmesine ilişkin kriterler açısından  yapılan değerlendirme sonucunda; gelir elde etmek amacıyla yürüttükleri ticari faaliyetleri  nedeniyle dernek, vakıf ve sendikaların iktisadi işletmeleri için söz konusu istisnanın  uygulanması uygun görülmemektedir.

Bu bakımdan dernek, vakıf ve sendikalara ait iktisadi işletmelerin bünyesinde gerçekleştirilen  faaliyetlerde işlenen kişisel verilerin VERBİS'e yansıtılması önem arz etmektedir.

Bu kapsamda, Kurul'un 09/06/2021 tarihli ve 2021/571 sayılı kararı ile;

  • 22/04/2020 tarihli ve 2020/315 sayılı Karar ile değişik 02/04/2018 tarihli 2018/32 sayılı Kurul kararında yer alan “yalnızca ilgili mevzuat ve amaçlarına uygun, faaliyet  alanlarıyla sınırlı olmak üzere kişisel veri işleyen Türkiye'de yerleşik dernek, vakıf ve  sendikalar” ifadesinin “yalnızca ilgili mevzuat ve amaçlarına uygun, faaliyet  alanlarıyla sınırlı olmak üzere kişisel veri işleyen Türkiye'de yerleşik dernek, vakıf ve  sendikalardan kendisine bağlı herhangi bir iktisadi işletmesi bulunmayanlar” olarak  değiştirilmesine
  • Yalnızca ilgili mevzuat ve amaçlarına uygun, faaliyet alanlarıyla sınırlı olmak üzere kişisel veri işleyen Türkiye'de yerleşik dernek, vakıf ve sendikalardan kendisine bağlı  herhangi bir iktisadi işletmesi bulunanların VERBİS'e kayıt olmaları ile VERBİS'e kayıtları esnasında yalnızca iktisadi işletmelerin faaliyetlerine ilişkin bilgi girişi  yapmalarının gerektiğine

karar verilmiştir. Bu kapsamda, faaliyet amaçları ile sınırlı dernek, vakıf ve sendikaların  VERBİS'e kayıt yükümlülüğü bulunmasa da, bunlara ait iktisadi işletmelerin VERBİS'e kayıt  yükümlülüğü mevcuttur.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More