Compliance program zachránil první společnost před trestní odpovědností

SA
Schoenherr Attorneys at Law

Contributor

We are a full-service law firm with a footprint in Central and Eastern Europe providing local and international companies stellar advice. As the go-to legal advisor for complex commercial matters in the region, Schoenherr aims to use its proximity to industry leaders, in developing practical solutions for future challenges. We keep a close eye on trends and developments, which enables us to provide high quality legal advice that is straight to the point.
Městský soud v Praze zastavil počátkem února 2017 trestní stí- hání proti společnosti AGROTEC a.s., podezřelé ze spáchání trestného činu v sou- vislosti s veřejnými zakázkami.
Austria Corporate/Commercial Law

Městský soud v Praze zastavil počátkem února 2017 trestní stí- hání proti společnosti AGROTEC a.s., podezřelé ze spáchání trestného činu v sou- vislosti s veřejnými zakázkami. A důvod? Společnost měla vlastní etický kodex.

Kontroverzní nové ustanovení Novela zákona č. 418/2011 Sb., o trest- ní odpovědnosti právnických osob a ří- zení proti nim, nabyla účinnosti 1. pro- since 2016 (dále jen novela") a přinesla do trestní odpovědnosti právnických osob nové kontroverzní ustanovení, na základě kterého je mo~né společ- nost trestní odpovědnosti zprostit, a to ... pokud vynalo~ila veakeré úsilí, které na ní bylo mo~no spravedlivě po~ado- vat, aby spáchání protiprávního činu ... zabránila".

A~ do této chvíle nebylo úplně jas- né, co přesně spojení úsilí, které na ní bylo mo~no spravedlivě po~adovat" znamená. Podle vyjádření právních ex- pertů a komentářové literatury sice bylo pro zproatění trestní odpovědnosti nut- né implementovat compliance program a zajistit jeho dodr~ování zaměstnanci a managementem společnosti, nicméně, soudní praxe takový případ a~ do- sud neřeaila.

Budou compliance programy nově zachraňovat společnosti?

V tomto konkrétním případu byla čes- ká společnost AGROTEC a.s., blízká současnému ministrovi financí Andreji Babiaovi, obviněna z trestné činnosti v souvislosti s veřejnými zakázkami pro společnost Česká poata, s.p.

Městský soud v Praze jako soud prvního stupně uvedl, ~e konkrétní trest- ný čin byl sice spáchán, s odkazem na novelu a nové ustanovení o mo~nos- ti zproatění trestní odpovědnosti ale rozhodl, ~e společnost AGROTEC a.s. vynalo~ila veakeré úsilí, které po ní bylo mo~no spravedlivě po~adovat, aby spá- chání trestného činu zabránila. Údajně na základě toho, ~e měla implemento- vaný etický kodex.

Rozsudek vaak zatím není pravo- mocný. Městský státní zástupce Zděněk Matula podal ihned proti rozhodnutí Městského soudu v Praze odvolání. Nyní bude zajímavé sledovat, jak se k celé kauze postaví Vrchní soud v Pra- ze, který bude o odvolání rozhodovat. Zda bude i on etický kodex pova~ovat za veakeré úsilí, které bylo mo~no na společnosti spravedlivě po~adovat, aby spáchání protiprávního činu zabránila. Podle naaeho názoru bude muset společnost AGROTEC a.s. mimo jiné minimálně prokázat, ~e podnikla veake- ré kroky pro to, aby vaichni zaměstnanci a dalaí osoby mající vliv na fungování společnosti byli s etickým kodexem ná- le~itě obeznámeni. Také se domníváme, ~e by měla být vyvozena trestní odpo- vědnost konkrétních fyzických osob, které se na trestném činu podílely. Pro úplnost dodáváme, ~e vedle trestního řízení vedeného proti právnické oso- bě mů~e být současně vedeno o tém~ trestném činu i trestní řízení proti osobě fyzické.

Compliance programy mohou mít různou formu, ať ji~ formu právě etic- kého kodexu, interní směrnice nebo nařízení, či celého souboru interních předpisů určeného pro zaměstnance společnosti a dalaí osoby, které za spo- lečnost jednají (povinné osoby") – buď z pozice své pozice/funkce, či na zákla- dě konkrétního zmocnění.

Compliance programy se zaměřují na různé oblasti práva, často dle čin- nosti dané společnosti či celé skupiny. Nejčastěji jsou vaak hlavními tématy soutě~ní právo, trestní právo, finanční a daňové právo, pracovní právo, právo ~ivotního prostředí nebo IT právo. Sou- částí kvalitního compliance programu by měl být i jistý kontrolní mechanismus.

Doporučení pro společnosti

Na rozhodnutí Vrchního soudu v Praze si budeme muset jeatě počkat. Ji~ nyní je vaak evidentní, ~e novela zavedla jakousi novou etapu ve vývoji trestní odpověd- nosti právnických osob. S odkazem na rozhodnutí v případě společnosti AGRO- TEC a.s. tak mů~eme rozhodně doporu- čit, aby společnosti, pokud jeatě nemají, zavedly compliance programy a odpo- vídající akolení pro své povinné osoby. Jak jsme uvedli výae, vedle pre- venčních nástrojů (tj. compliance pro- gramy) by společnosti měly té~ zavést kontrolní mechanismy ve formě testová- ní povinných osob, případně občasných interních auditů. V případě prokázání existence obou těchto nástrojů bude mít společnost lepaí pozici prokázat, ~e skutečně vyvinula veakeré úsilí, které po ní bylo spravedlivě po~adováno, aby spáchání protiprávního činu zabránila, a tak se vyvinit z trestní odpovědnosti za trestný čin spáchaný odpovědnými osobami.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More