Amerika Birleşik Devletleri dijital hizmet vergisi uygulayan ülkeler için inceleme başlatılacağını açıkladı. İnceleme kapsamında Avusturya, İspanya, İtalya ve Çekya gibi Avrupa Birliği üye ülkelerinin yanı sıra İngiltere, Brezilya, Hindistan ve Endonezya'nın da bulunduğu belirtilirken, Türkiye'nin de bu incelemeye taraf olacağı aktarıldı.

Başkan Donald Trump'ın, bazı ülkelerin, Amerika merkezli ve çok uluslu teknoloji devi şirketlerinin gelirleri üzerine adil olmayan şekilde vergiler uyguladıklarını ve ABD'nin "şirketlerini ve çalışanlarını böylesi bir ayrımcılığa karşı savunmak için gereken tüm adımları atmaya hazır olduğunu" belirttiği ifade edildi.

Başta Fransa olmak üzere, bazı ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri'nin baskısı karşısında geri adım atmış ve Dijital Hizmet Vergisi uygulamasından vazgeçerken; Türkiye, bu baskıya rağmen, Dijital Hizmet Vergisi'ni yürürlüğe koyan ilk ülkelerden birisi olmuştur.

Türkiye'de elde edilen hasılatı 20 milyon TL'den ve dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon euro veya muadili yabancı para karşılığı TL'den fazla olanlar, 1 Mart'tan itibaren %7,5 oranında dijital hizmet vergisi mükellefi olmuştur. Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı Nisan ayı bütçe dengesi verilerine göre, Nisan'20 döneminde yapılan toplam Dijital Hizmet Vergisi tahsilatı 67,6 milyon TL olmuştur. 

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.