Bilindiği üzere Koronavirüs'ün hızlıca yayılması ve Dünya Sağlık Örgütünün bu salgını pandemi ilan etmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok önlem alınıyor. 

Ülkemizde şu ana kadar alınmış önlemlerin özetini aşağıda kronolojik olarak bilginize sunuyoruz.  Bu listeyi yeni önlemler açıklandıkça güncelleyeceğiz.  Liste 7 Haziran 2020  itibariyle günceldir.  Bu liste tamamen bilgilendirme amaçlı olup hukuki tavsiye niteliğinde değildir. 

Alınan tedbirlerle ilgili herhangi bir sorunuz ya da yorumunuz olursa bizimle info@yazicioglulegal.com adresinden bağlantıya geçebilirsiniz. 

Saygılarımızla,

Yazıcıoğlu Avukatlık Bürosu

Tarih

Kurum

Duyuru/Karar İçeriği

6.03.2020

Ticaret Bakanlığı

Hakkında uçuş ve seyahat uyarısı yapılan ülkeleri içeren paket tur sözleşmeleri kapsamında Koronavirüs Salgınının mücbir sebep olarak değerlendirileceği duyuruldu. 

15.03.2020

İçişleri Bakanlığı

Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerlerinin (pavyon, diskotek, bar, çalgılı lokanta vb.) faaliyetleri 16.03.2020 saat 10:00 itibariyle geçici süreliğine durduruldu.   

16.03.2020

Bankacılık

Düzenleme ve

Denetleme

Kurumu (BDDK)

Operasyonel Riskin Yönetimine İlişkin Rehber uyarınca, bankaların sürekli olarak faaliyetlerine devam edebilmesi ve önemli iş kesintilerinin sınırlandırılması için bir iş sürekliliği planına sahip olmalarının zorunlu olduğu belirtildi. 

6.03.2020

İstanbul Barosu

İstanbul Barosu merkez adliyelerde görüşmeler yapmış ve varılan mutabakat çerçevesinde:

  

"       Daha önce duruşma günü belirlenmiş olan tüm davaların duruşma günü 14.04.2020 tarihinden sonraki bir tarihe erteleneceği

"       Duruşmaların ertelenmesi için avukatların mazeret dilekçesi sunmasına gerek olmayacağı,

"       Bu süreçte mahkeme kalemlerindeki memur sayısı sınırlı tutulacağı ve avukatların bu durumu dikkate alarak dilekçe/taleplerini acil işlerle sınırlandırılacağı,

"       Tutuklu sanık bulunan ceza dosyaların duruşmalarının görüleceği, tutuksuz sanıklı ceza dosyalarının ise diğerleri gibi erteleneceği,

"       Bu süreçte hak düşürücü süreler ve zaman aşımı süreleri işleyeceğinden, avukatların bu hususa dikkat etmesi ve gerekli işlemleri ilgili süreler içerisinde yapılması gerektiğini gibi bilgileri içeren bir duyuru yapmıştır.  

16.03.2020

Arabuluculuk Daire Başkanlığı

Başlamış ve devam eden arabuluculuk süreçlerinde telekonferans yönteminin tercih edilmesi, yeni başlayanlardaysa toplantı gününün yasada belirtilen sürelerin sonuna doğru verilmesi ve bu toplantıların da telekonferans yoluyla yapılması önerildi. 

17.03.2020

HSK (Hakimler ve

Savcılar Kurulu)

 

Tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde, duruşma ve keşiflerin ertelenmesi önerildi. 

17.03.2020

BDDK

8948 Sayılı karar ile Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü ve 5 inci maddeleri kapsamında değişiklik yapıldı. 

Kredilerin donuk alacak sınıflandırılması için öngörülen 90 gün gecikme süresinin, 17.03.2020 itibariyle Birinci ve İkinci Grupta izlenen krediler için 31.12.2020 tarihine kadar 180 gün olarak uygulanmasına ve 90 günlük gecikmeye rağmen İkinci Grupta sınıflandırılmaya devam olunan krediler için ayrılacak karşılıkların, bankaların TFRS 9 kapsamında beklenen kredi zararının hesaplanmasında kullandıkları kendi risk modellerine göre ayırmalarına devam edilmesine karar verildi.

To read the full article click here

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.