ÖZET

Bilgi teknolojilerinin hızlı gelişimi, çevre ve doğanın korunmasına verilen önem seviyesindeki bilinçli artış  ve kurumsal hafızanın daha etkili biçimde oluşturulup kullanılmasına yönelik adımlar, özellikle istihdam  edilen işçi sayısı fazla olan işverenleri, işçilerin özlük dosyaları kapsamındaki belgeleri mümkün olduğunca  dijital ortama aktarmaya itmektedir.

İşbu sebep ile işverenler, hem özlük dosyalarının hazırlanması ve muhafazasında kağıt israfını azaltmak  suretiyle çevrenin tasarrufuna destek olmayı hem de dosyaların içerdiği verilerin dijital ortamda uzun süre  daha güvenilir biçimde saklanmasını amaçlamaktadırlar. Bununla birlikte, özellikle işçi sayısı fazla olan  işyerlerinde kâğıt tüketimi azaltılarak evrak işlerinde pratiklik sağlanacağı da öngörülmektedir. Nitekim  dijital ortamdaki hazır formatlar kullanılarak kimi belgelerin işçinin onayına daha pratik şekilde sunulması,  işçiler hakkındaki evrakın dijital platform üzerinden daha hızlı ve etkili şekilde ulaşılır olması mümkün  olabilmektedir. Genel olarak işverenlerin dijitalleşmeye uyum bağlamında özlük dosyalarını fiziki ortamdan  sıyırarak sanal ortama aktarmalarına yönelik adımların atıldığı görülse de COVID-19 pandemisinin bu  adımları büyüttüğü çok açıktır. Ancak, yargı kararlarında halen ıslak imzaya itibar edilmesi, ispat yükünü  işverene yükleyen bazı belgeler açısından işvereni zorda bırakmaktadır.

Anahtar Kelimeler: İşveren, Özlük Dosyası, Dijitalleşme, Dijital Ortam, Uzaktan Çalışma, İspat Yükü.

GİRİŞ

COVID-19 pandemisinin de iş hayatına dahil olmasıyla, özellikle uzaktan çalışma sisteminde işçiye/işverene dair belgelerin dijital  platformlara çekilmesi, bu konudaki hukuki  yükümlülüklerin bilinmesinin önemini artırmaktadır. Bu nedenle işbu çalışmamızda, genel  itibarıyla işverenlerin özlük dosyası düzenleme  ve muhafaza etme yükümlülükleri, bazı belgelerin özellikli saklama süreleri, dijitalleşmeye  hizmet eden uygulama olarak özlük dosyalarının işyeri nezdindeki dijital ortama aktarılması  ve uzaktan çalışma sisteminde bazı evrak özelinde karşılaşılabilecek sorunlar ve bu sorunları  önlemeye yönelik hukuken alınabilecek aksiyonları ele aldık.

Küresel çapta yaşanan pandemi sürecinin  en temel yansımalarından biri iş hayatının da  uzaktan çalışmaya dönüşmesidir. COVID-19  salgınının ardından, dijital dayanıklılık, işletmeler bazında iş önceliği halini almıştır. Bu  minvalde, geleneksel yaklaşımlardan olabildiğinde uzaklaşılarak, işverenlerin faaliyetlerini dijital ortamla bütünleştirmek amacı  küresel düzeyde ele alınmıştır. International  Data Corporation ("IDC") konuyla ilgili olarak  yayımladığı Rapor'da, CEO'lara, yöneticilere  ve diğer iş liderlerine teknolojinin herhangi  bir iş krizinin farklı aşamalarında tüm kuruluşu nasıl destekleyebileceğini gösteren dijital  bir esneklik çerçevesi sunmuştur. Dijital Dayanıklılık Çerçevesi 09.03.2021 tarihinde, bu yıl  değişen bir dünyada dijital esneklik sağlamaya  odaklanan 56. Yıllık IDC Yönlendirme Konferansı'nda tanıtılarak işverenlere dijitalleşmenin ana adımları hakkında yol gösterici rol oynamıştır.1

Ülkemizde de küresel çaplı dijitalleşme ve  teknolojiyi izleyen kayda değer sayıda işverenin, dijitalleşmeye uyum kapsamında işyerlerindeki evrak yükünü ve kağıtlarla fiziken  muhafaza edilen bilgi varlıklarını anında kullanılabilir ve hızlıca erişilebilir bir formata dönüştürmeye çabaladığı görülmektedir.

Bu bağlamda, işverenin ihtiyacına ve belge  sayısına göre belge barkodlama yöntemi ile indeksleme, arama ve kontrol yönetiminin yapılması ve işçi özlük dosyalarının, istenildiğinde  hızlıca görülmesi için elektronik ortama aktarılması işverenler açısından insan kaynakları ve  işletme uygulamalarında pratiklik ve güvenilirlik kazandırmaktadır.

Gelişen teknolojik imkânlar neticesinde kaçınılmaz olan ancak yaşanan pandemi ile birlikte süreci hızlanan dijitalleşmenin işverenlere sağladığı faydalar dikkate alındığında, ıslak  imza, elden belge teslimi gibi eski usul yöntemlerin esas alındığı mevzuat ve Yüksek Mahkeme  kararlarının evrilmeye ihtiyaç duyacağı açıktır.  Bu sebeple özlük dosyalarının dijital ortamlara  aktarımı, aynı zamanda iş hukuku anlamında  işverenin yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için alternatif yöntemlerin de kabulünü zorunlu kılmaktadır.

İşçi Özlük Dosyalarinin Dijital Ortamda Muhafazasi Ve Uzaktan Çalişma Döneminde Karşilaşilabilecek Sorunlar

Footnote

1 International Data Corporation, "IDC's Digital Resiliency Framework Provides Business Leaders with a Guide to Technology Investments and Organizational Changes to Meet the Next Crisis" Erişim Tarihi: 27 Mart 2021

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.