Rekabet Kurumu tarafindan, Rekabet Kurulu'nun 21.01.2021 tarihli toplantisinda çevrim içi reklamcilik sektörü hakkinda bir inceleme baslatmaya karar verdigi duyuruldu.

Duyuruda çevrim içi reklamcilik sektörünün birçok hizmeti ve oyuncuyu içeren karmasik bir tedarik zincirine sahip oldugu belirtilerek pazarin girift bir yapida oldugu ve hizla gelistigi vurgulandi. Diger pek çok ülke için de geçerli oldugu ve incelemelere konu oldugu üzere, Türkiye'de de son yillarda yayincilik sektörünün geleneksel kanallardan dijital ortama yöneldigi, e-ticaretin artmasi ile birlikte çevrim içi reklamciligin büyük bir ivme kazandigi ve internet ve sosyal medya kullanim aliskanliklarinin Türkiye'yi önemli bir pazar haline getirdigi belirtildi.

Hatirlanacagi üzere, Rekabet Kurumu, 16.07.2020 tarihinde e-ticaret platformlarina yönelik de bir sektör incelemesi baslatmis ve verimli bir çalisma yürütmüstü. Bu anlamda, Çevrim Içi Reklamcilik Sektör Incelemesi'nin baslatilmasina, e-Pazaryeri Platformlari Sektör Incelemesi'nde ulasilan bazi sonuçlarin ve iki pazarin yakin iliskisinin yol açtigi da söylenebilir. Kurumun duyurusunda belirtildigi üzere, Rekabet Kurumu'nu bu inceleme yapmaya yönlendiren temel nedenlerden biri de, sektördeki az sayida tesebbüsün basta veri büyüklügü ve ürün portföyüne bagli olmak üzere sahip oldugu pazar gücü nedeniyle rekabet karsiti endiselerin ortaya çikmasidir.

Rekabet Kurumu, sektör incelemesi sürecinde sektördeki karar alicilar ile tesebbüs ve tesebbüs birlikleri ile görüsmeyi, gerekmesi halinde piyasa aksakliklarinin ve rekabet sorunlarinin tespiti ve çözüm önerilerine yönelik olarak ilgililerin yer aldigi çesitli çalistaylar düzenlemeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, Rekabet Kurumu, çevrim içi reklamcilik sektöründe faaliyet gösteren sirketlere ve diger kisilere dogrudan soru listesi gönderebilir, bire bir toplanti talep edebilir veya bu kisileri davet edecegi genis katilimli toplantilar organize edebilir.

Bu çalismalar ile Rekabet Kurumu, sektörün isleyisini, sektördeki yapisal ve/veya davranissal rekabet sorunlarini anlamaya ve aksayan yerleri tespit etmeye çalisacaktir. Ayrica, mevcut rekabet hukuku araçlarinin bu alanda etkin rekabetin tesisi bakimindan yeterliligini ve bu alanlara iliskin olasi yeni araçlari da tartismaya açacak ve çözüm önerilerini degerlendirecektir.

Rekabet Kurumu tarafindan iletisime geçilmesinden bagimsiz olarak, sektör hakkinda görüslerini iletmek isteyen tüm paydaslar görüs ve önerilerini 21.06.2021 tarihine kadar reklamcilik@rekabet.gov.tr adresine gerekirse gizlilik talepleri ile birlikte iletebilecektir.

Duyurunun tamamina buradan ulasabilirsiniz.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.