6362 sayili Sermaye Piyasasi Kanunu'nda ("Kanun") önemli degisiklikler öngören 7222 sayili Bankacilik Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun'un 25 Subat 2020 tarih ve 31050 sayili Resmî Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girmesiyle birlikte "Borçlanma Araci Sahipleri Kurulu" ("BASK") müessesesi getirilmisti1. Sermaye Piyasasi Kurulu tarafindan Kanun'da BASK'i düzenleyen 31/A maddesine dayanilarak hazirlanan II-31/A.1 sayili Borçlanma Araci Sahipleri Kurulu Tebligi ("Teblig"), 11 Eylül 2020 tarih ve 31241 sayili Resmî Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girmistir.

Teblig yurt içinde yapilacak ihraçlar bakimindan uygulanacak olup, ihraççinin yurt disinda ihraç ettigi borçlanma araçlari bakimindan bu Teblig hükümleri uygulanmayacaktir.

  1. BASK Bünyesinde Karar Alinmasi

Borçlanma araci sahipleri kurulu, ihraççinin yönetim kurulunun veya borçlanma araci sahiplerinin talebi üzerine, izahname veya ihraç belgesi ile bu Tebligde belirtilen sartlarda ve konularda karar almak amaciyla toplanan özel nitelikli kurulu ifade etmektedir.

Teblig ile herhangi bir tertip veya birden fazla tertip borçlanma aracina iliskin olarak hazirlanan izahname veya ihraç belgesinde yer verilen faiz, vade, anapara ile varsa izahname veya ihraç belgesinde belirtilmis borçlanma aracinin diger asli hüküm ve sartlarinda, yatirimcilarin yatirim kararlarini etkileyecek nitelikte degisiklik yapilabilmesi Tertip BASK'in kararina birakilmistir.

Tertip BASK, ihraççinin herhangi bir tertip veya birden fazla tertip borçlanma araci sahiplerinin olusturdugu ve sahip olunan borçlanma araçlarina iliskin olarak bu Tebligde veya izahname/ihraç belgesinde belirtilen veya bu belgelere dayanilarak MKK'da tanimlanmis sartlarda ve konularda yatirimcilarin yatirim kararlarini etkileyecek nitelikteki degisikliklerin karara baglanmasi amaciyla ihraççinin yönetim kurulunun veya ilgili borçlanma araci sahiplerinin talebi üzerine toplanan BASK'i ifade etmektedir.

Tertip BASK toplantilarinda kararlar, izahname ve/veya ihraç belgesinde aksine daha agir nisap öngörülmüs bulunmadikça, her bir tertibin tedavülde bulunan toplam nominal bedelinin üçte iki çogunlugunu temsil eden borçlanma araci sahiplerinin olumlu oyu ile alinir. Tertip BASK toplantilarinda alinan kararlar toplanti tarihinden itibaren en geç üç is günü içerisinde ihraççinin yönetim kurulu tarafindan onaylanmadikça geçerli olmaz. Ihraççinin yönetim kurulu tarafindan onaylanan ve Genel BASK karari ile reddedilmemis olan Tertip BASK kararlari, bu kararlara olumlu oy vermeyen veya usulüne uygun sekilde yapilan çagriya ragmen toplantiya katilmayan ayni tertip borçlanma araci sahipleri için de hüküm ifade eder.

Tertip BASK'ta alinmis ve ihraççinin yönetim kurulunca onaylanmis bir kararin kendi haklarini olumsuz etkiledigi gerekçesiyle ihraççinin ayni veya farkli ihraç tavanlarina dahil tedavülde bulunan tüm diger tertip borçlanma araçlarinin nominal degerinin yüzde yirmisine sahip olanlar yönetim kurulunun onay kararindan itibaren en geç bes is günü içinde Genel BASK'in toplanmasini talep edebilir. Bu süre geçtikten sonra Genel BASK'in toplanmasi talep edilemez ve Tertip BASK'ta alinan kararlar kesinlik kazanir.

Genel BASK, herhangi bir Tertip BASK kararinin kendi haklarini olumsuz etkiledigi gerekçesiyle Tertip BASK kararina katilan tertipler disinda kalan ihraççinin tedavülde bulunan diger tertip borçlanma araci sahiplerinin kendi talepleri dogrultusunda toplanan BASK'i ifade etmektedir.

Genel BASK, ilgili Tertip BASK kararinin ihraççinin yönetim kurulu tarafindan onaylandigi tarihten itibaren on bes is günü içinde toplanir. Yönetim kurulu tarafindan usulüne uygun yapilan çagriya ragmen Genel BASK'in bu süre içinde asgari olarak toplantiya katilma hakki veren borçlanma araçlarinin toplam nominal bedelinin en az üçte iki çogunlugunu temsil eden borçlanma araci sahiplerinin toplanmamasi halinde Tertip BASK kararlari kesinlik kazanir.

Genel BASK toplantilarinda kararlar, bu toplantiya katilma hakki veren borçlanma araçlarinin toplam nominal bedelinin en az üçte iki çogunlugunu temsil eden borçlanma araci sahiplerinin oyu ile alinir. Genel BASK, Tertip BASK'ta alinmis ve ihraççinin yönetim kurulunca onaylanmis olan ve kendi haklarini olumsuz etkileyen kararlari görüsür. Görüsülen kararlarin üçte iki çogunluk ile reddedilmesi halinde Tertip BASK karari yürürlüge girmez.

Borçlanma araçlarina iliskin izahname veya ihraç belgesinde, borçlanma araci sahiplerine karsi ihraççinin finansal veya operasyonel durumuna iliskin yer verilen taahhütlerde degisiklik yapilabilmesi için Tertip BASK kararinin gerekli olup olmadigi ve gerekmesi halinde ilgili karar nisaplari izahname veya ihraç belgesinde belirlenir. Bu kapsamda alinan karar için ayrica Genel BASK'in onayi aranmaz.

  1. Borçlanma Araci Sahipleri Temsilcisinin Belirlenmesi

Borçlanma araci sahiplerini temsil etmek üzere temsilci atanabilir. Teblig'e göre bu temsilci, herhangi bir tertip veya birden fazla tertip borçlanma araçlarinin nominal bedelinin yarisindan fazlasini temsil eden borçlanma araci sahiplerinin olumlu oyu ile seçilecektir.

Temsilci, izahnamede veya ihraç belgesinde ihraççi tarafindan da belirlenebilir.

Temsilci, farkli tertip borçlanma araçlari için ayni veya farkli gerçek veya tüzel kisiler olabilir.

Borçlanma araci sahipleri temsilcisinin sahip olmasi gereken nitelikler Teblig'de düzenlenmistir.

Temsilci, temsil ettigi ilgili tertip veya tertiplerin borçlanma araçlarinin tedavülde bulunan nominal bedelinin yarisindan fazlasini temsil eden borçlanma araci sahiplerinin oyu ile azledilebilir.

Temsilcinin belirlenmesine veya degistirilmesine, temsilci olarak atanabilecek kiside aranacak nitelik ve sartlara, temsilcinin görev ve yetkilerine, ücret ve diger ödemelere iliskin diger hususlar izahname veya ihraç belgesinde düzenlenir.

  1. BASK Toplantilarina Iliskin Esaslar

BASK toplantilarinin fiziken yapilmasi esas olup toplanti yapilmaksizin elden imza toplanmasi suretiyle de karar alinmasi mümkündür. Paylari borsaya kote edilmis anonim ortakliklar ile borçlanma araçlarini halka arz eden ihraççilarin fiziksel katilimin yaninda elektronik ortamda katilima imkân saglama yükümlülügü bulunmaktadir. Diger ihraççilar da isterlerse BASK toplantilarini elektronik ortamda yapabilirler. Elektronik ortamda yapilacak BASK toplantisina iliskin usul ve esaslarda 28/8/2012 tarihli ve 28395 sayili Resmî Gazete'de yayimlanan Anonim Sirketlerde Elektronik Ortamda Yapilacak Genel Kurullara iliskin Yönetmelik ile 29/8/2012 tarihli ve 28396 sayili Resmî Gazete'de yayimlanan Anonim Sirketlerin Genel Kurullarinda Uygulanacak Elektronik Genel Kurul Sistemi Hakkinda Teblig hükümleri kiyasen uygulanacaktir. Mezkûr düzenlemelerde hüküm bulunmayan hallerde bu Teblig hükümleri uygulanacaktir. BASK'a elektronik ortamda katilma, öneride bulunma, görüs açiklama ve oy verme, fiziki katilmanin bütün hukuki sonuçlarini dogurur.

Ihraççinin ve/veya iliskili taraflarinin sahip olduklari borçlanma araçlari, sahibine BASK toplantilarinda oy hakki saglamaz ve nisaplarda dikkate alinmaz.

BASK toplantilarina çagri yapilmasi, çagri yöntemi, toplantinin ilani ve gündeminin belirlenmesi, toplanti sekretaryasi ve giderlerinin karsilanmasi, toplantiya kimlerin katilabilecegi, vekalet verme, toplanti baskanligi ve yönetimi, toplanti kararlarinin ihraççi yönetim kurulu tarafindan onaylanmasi, itiraz ve yürürlüge girmesine iliskin süreler, yatirimcilarin yatirim kararlarini etkilemeyen hangi konularda toplanti yapilabilecegi ve bu toplantilarda alinacak kararlara iliskin nisaplar, esit islem ilkesine uygun olarak oylama ve karar nisaplarina iliskin diger hususlar izahname veya ihraç belgesinde düzenlenir.

Sermaye Piyasasi Kurulu, gerekli gördügü hallerde, BASK toplantilarina gözlemci gönderebilir.

Ihraççi, BASK hakkinda Sermaye Piyasasi Kurulu'nun kamuyu aydinlatmaya iliskin düzenlemelerinde belirtilen usulde özel durum açiklamasi yapmakla yükümlüdür.

  1. Teminatli menkul kiymetlere ve bir teminat içeren borçlanma araçlarina iliskin hükümler 

III-59.1 sayili Teminatli Menkul Kiymetler Tebligi'nde düzenlenen teminatli menkul kiymetlerin sahipleri ve herhangi bir surette teminat ile korunan borçlanma araçlarinin sahipleri, sahip olduklari borçlanma araçlarini ilgilendiren konularda, ihraççinin teminatsiz borçlanma araci sahiplerinden ayri olarak kendi aralarinda Tertip BASK olustururlar. Tedavülde bulunan diger borçlanma araci sahipleri için Genel BASK hakki saklidir.

Teminatli menkul kiymet sahipleri ve herhangi bir surette teminat ile korunan borçlanma araci sahipleri Genel BASK toplantilarina katilamaz. Ancak; 

  • Kismi teminata sahip olunmasi durumunda teminatsiz kalan tutarlar için Genel BASK'a katilma hakki dogar.
  • Tertip BASK'i olusturan tertipler lehine yeni teminat olusturulmasina karar verilmesi halinde yalnizca mevcut teminat varligi etkilenen teminatli menkul kiymet sahipleri ve/veya herhangi bir surette teminat ile korunan borçlanma araci sahiplerinin Genel BASK'a katilma hakki dogar. 
  1. Ihraççinin Ödeme Yükümlülügü ile Bu Yükümlülügün Ihlali ve Borçlanma Aracinin Yapilandirilmasi

Izahname veya ihraç belgesinde borçlanma aracindan dogan borçlarin niteligi ve kapsamina, bu borçlarin geri ödenmesinde temerrüde düsülmesi anlamina gelecek durumlari da somut olarak içerecek sekilde, geri ödemelerde meydana gelebilecek temerrütlerin tanimi ve kapsamina yer verilecektir.

Borçlanma araçlarinin geri ödemelerinde temerrüt olustuktan sonra bu borçlanma araçlarinin hüküm ve sartlarinin degistirilmesi halinde, borçlanma aracinin temerrüdü nedeniyle baslatilmis tüm takipler ilgili borçlanma aracinin hüküm ve sartlarinin degistirilmis kabul edildigi tarih itibariyla durur, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararlari uygulanmaz, bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanasimi ve hak düsüren müddetler islemez. Borçlanma aracindan dogan tüm borçlar ifa edildikten sonra duran takipler düser.

  1. Sonuç

Borçlanma araci sahiplerinin kolektif hareket edebilmesi bakimindan mevcut olan hukuki bosluk Kanun'a eklenen 31/A maddesiyle giderilmistir. Kanun'da da öngörüldügü üzere Kurul BASK'a iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkilidir. Nitekim Teblig'in 11 Eylül 2020 tarihinde yürürlüge girmesiyle birlikte Kurul; BASK bünyesinde karar alinmasi, borçlanma araci sahipleri temsilcisinin belirlenmesi, BASK toplantilari ve nihayet ihraççinin ödeme yükümlülügü ile borçlanma aracinin yapilandirilmasi gibi hususlardaki usul ve esaslari belirlemistir.

Bununla birlikte, Teblig'de birçok hususta tercihte bulunma ve düzenleme yapma konusunda ihraççiya takdir yetkisi taninmis olup, söz konusu hususlardaki tercihler izahname ve ihraç belgesinin yazimi sirasinda ortaya konulacaktir.

Footnote

1 Bu degisikligi ele aldigimiz yazimiza ulasmak için bkz. http://www.lbfpartners.com/tr/yayin/sermaye-piyasasi-kanununda-yeni-muessese-borclanma-araci-sahipleri-kurulu.html.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.