ARTICLE
6 December 2018

Éves beszámoló készítés kötelezettsége

KP
Katona & Partners Attorneys at Law

Contributor

Katona & Partners  the law office in pool with Schrömbges + Partner Hamburg render legal services in all fields of business law, focusing on: VAT-law, Corporate law consultancy, Customs law (EU), Labour Law, Competition law, Public procurement law, Trademark law ,Food law (these to be in bullet points)
Gazdasági társaságok számára az éves beszámoló készítésének kötelezettsége – hellyel-közzel mint érett gazdaságról beszélve ...
Hungary Accounting and Audit

Gazdasági társaságok számára az éves beszámoló készítésének kötelezettsége – hellyel-közzel mint érett gazdaságról beszélve – a magyar vállalkozások számára rutinfeladattá vált. Ha ennek a kötelezettségüknek a vállalkozások nem tesznek azonban eleget, súlyos jogkövetkezményekkel kell számolniuk.

Az éves beszámoló készítése és elfogadása

Éves beszámolót minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozás köteles készíteni; a beszámoló az üzleti évről az üzleti év utolsó napjával, mint mérlegfordulónappal készül el. Az éves beszámolónak a gazdasági társaság vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről és azok változásáról megbízható és valós képet kell mutatnia. Tartalmazza a társaság eszközeit, a saját tőkéjét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások tételeit is); emellett a beszámolóval lefedett időszak bevételeit és ráfordításait, az adózott eredményt, valamint azokat az adatokat, szöveges indokolásokat, amelyek a vállalkozó valós vagyoni, pénzügyi helyzetének, működése eredményének bemutatásához szükségesek. Az éves beszámoló mérlegből, eredménykimutatásból és a kiegészítő mellékletből áll. Az éves beszámolót a gazdasági társaság határozatával elfogadja.

Az éves beszámoló szerkezeti és tartalmi elemeit a számvitelről szóló, 2000. évi C. törvény 1-3. számú mellékletei tartalmazzák.

Egyszerűsített éves beszámoló

A kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaság egyszerűsített éves beszámolót készíthet, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbiakat: a mérlegfőösszeg az 1,2 milliárd forintot, és/vagy az éves nettó árbevétel az 2,4 milliárd forintot, és/vagy az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt. Egyszerűsített éves beszámoló készítésének lehetősége alól ki van zárva pl. a nyilvánosan működő részvénytársaság vagy az az anyavállalat. Az egyszerűsített éves beszámoló a mérlegből, eredménykimutatásból és kiegészítő mellékletből áll; üzleti jelentést nem kell készíteni hozzá.

Közzététel

A kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok beszámolójukat az Igazságügyi Minisztérium adminisztrálása alatt álló OBR online felületen keresztül tehetik közzé. A közzétételi kötelezettség és határidő a számviteli törvényben írta elő a jogalkotó. 2018 tavasza óta a beszámoló akkor tehető közzé, ha a társaság cégkapu jogosultsággal is rendelkezik. A gyakorlatban ez úgy szokott történni, hogy az EGYKE meghatalmazással rendelkező jogosult, általában praktikus megfontolásból a könyvelő, a hozzájuk tartozó ügyfelek beszámolóit a saját ügyfélkapujukon küldik be.

Az OBR rendszer azonban nem csak a KAÜ rendszerrel áll automatikus kapcsolatban, hanem – ami mulasztás esetén a jogkövetkezmények beálltának gyorsaságát segíti elő – a cégbírósággal is. A beszámoló közzétételi kötelezettség elmaradása esetén ugyanis nem csak NAV bírsággal számolhat a gazdasági társaság, de az automatikus jelzés alapján az illetékes cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárás keretében akár elrendelheti a kényszertörlését.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More