Nová úprava platebního styku: Vybrané novinky PSD II

SA
Schoenherr Attorneys at Law

Contributor

We are a full-service law firm with a footprint in Central and Eastern Europe providing local and international companies stellar advice. As the go-to legal advisor for complex commercial matters in the region, Schoenherr aims to use its proximity to industry leaders, in developing practical solutions for future challenges. We keep a close eye on trends and developments, which enables us to provide high quality legal advice that is straight to the point.
PSD II činí nedostupnou výjimku z po- vinnosti zajistit si povolení k činnosti platební instituce pro nezávislé provo- zovatele bankomatů.
Czech Republic Finance and Banking

V závěru loňského roku předlo~ilo Ministerstvo financí ČR do mezire- zortního připomínkové- ho řízení návrh nového zákona o platebním styku. Důvodem předlo~ení návrhu je závazek České republiky doplnit a začlenit do české- ho právního řádu směrnici Evropského parlamentu a Rady z listopadu 2015 o platebních slu~bách na vnitřním trhu.

Nový regulatorní rámec platebního styku

Na základě skutečnosti, ~e směrnice Ev- ropského parlamentu a Rady o plateb- ních slu~bách na vnitřním trhu (PSD II) přináaí mno~ství změn v porovnání se stávající právní úpravou, dojde k přijetí zcela nového zákona o platebním styku, který bude regulovat poskytování pla- tebních slu~eb. K implementaci PSD II by mělo dojít do 13. 1. 2018.

V obecné rovině lze mezi hlavní změny zařadit rozaíření okruhu slu~eb podléhajících veřejnoprávní regulaci včetně regulace inovativních způsobů plateb, omezení výjimek z regulace, zvýaení standardů bezpečnosti plateb nebo posílení práv u~ivatelů platebních slu~eb v případě ztráty, odcizení nebo zneu~ití platebních prostředků.

Z důvodu celkového vysokého mno~ství novinek jsme vybrali násle- dující s případným přesahem do vaaí obchodní praxe.

Nepřímé udělení platebního příkazu

Mezi nově regulované platební slu~by bude patřit tzv. slu~ba nepřímého udě- lení platebního příkazu.

Nepřímé udělení platebního pří- kazu zjednoduaeně řečeno spočívá ve zprostředkování předání platební- ho příkazu plátce jeho poskytovateli platebních slu~eb (například bance, je~ vede jeho účet). Podstatou slu~by je to, ~e platební příkaz nedává plátce přímo svému poskytovateli, ale pro- střednictvím jiného poskytovatele, tzv. třetí strany.

Typicky je tato slu~ba vyu~ívána při platbách za zbo~í nebo slu~by prostřed- nictvím internetu, kdy třetí strana pro- střednictvím on-line propojení umo~ní přenos údajů nezbytných k provedení platebního příkazu, a to mezi interneto- vými stránkami obchodníka a bankov- ním systémem osoby vedoucí platební účet plátce.

Nově tak bude regulována i činnost provozovatelů internetových plateb.

Platby za digitální obsah

Na základě stávající právní úpravy platí výjimka pro platby prováděné poskyto- vatelem slu~eb elektronických komu- nikací prostřednictvím elektronického telekomunikačního zařízení (například mobilního telefonu) slou~ící k zapla- cení za zbo~í nebo slu~by dodávané a následně pou~ívané prostřednictvím takového zařízení, a to bez ohledu na hodnotu transakce.

V důsledku implementace PSD II bude pro zachování výjimky z povinnos- ti zajistit si povolení k činnosti platební instituce nezbytné splnit následující podmínky: (i) platba slou~í pouze k za- placení digitálního obsahu nebo hlasové slu~by (tj. nově ne jakékoli zbo~í nebo slu~by), nebo (ii) platba směřuje k za- placení vstupenky nebo jízdenky nebo k charitativním účelům. Společnou podmínkou nicméně bude, ~e platba nepřevyauje jednorázově 50 eur a za kalendářní měsíc celkem 300 eur.

Omezený okruh dodavatelů nebo slu~eb

Ji~ stávající právní úprava pracuje s výjimkou pro platby prováděné v tzv. limitovaných sítích, tj. pro platby pla- tebními prostředky pouze v prostorách vydavatele nebo úzce vymezeného okruhu dodavatelů, nebo platby za úzce vymezený okruh zbo~í a slu~eb. Jinými slovy se jedná o výjimku pro různé druhy členských karet, karet vydávaných ob- chodními domy, karet pro platby na čer- pacích stanicích a dalaích jejich variant. V důsledku implementace PSD II bude uvedená výjimka – v souladu s ji~ existujícím výkladovým materiálem Ev- ropské komise – drobně pozměněna s cílem přísněji posuzovat vzájemnou propojenost mezi okruhem dodavatelů nebo okruhem zbo~í či slu~eb. Uvedené

lze demonstrovat na síti čerpacích sta- nic, kdy bude přísněji posuzován spo- lečný účel sortimentu zbo~í nebo slu- ~eb, tj. zbo~í nesouvisející s provozem dopravního prostředku nebude mo~né na čerpací stanici prodávat v re~imu výjimky pro tzv. limitované sítě.

A konečně, volba uvedené výjimky bude podléhat oznamovací povinnosti vůči České národní bance, jakmile po- skytovatel dosáhne objemu plateb ve výai 1 000 000 eur za posledních 12 mě- síců. Česká národní banka tedy bude mít mo~nost posoudit dostupnost uvedené výjimky a v případě nesprávného pou~ití zasáhnout.

Provozování bankomatů a obchodní zástupci

PSD II činí nedostupnou výjimku z po- vinnosti zajistit si povolení k činnosti platební instituce pro nezávislé provo- zovatele bankomatů. To proto, ~e na základě zjiatění si často účtují nadstan- dardní poplatky za výběry z bankomatů. Nově bude výjimka dostupná pouze pro provozovatele bankomatů, kteří (i) vy- stupují jménem vydavatele platebního prostředku (tj. například banky) a (ii) ne- poskytují ~ádné dalaí platební slu~by.

V případě obchodních zástupců vypadnou v důsledku implementace PSD II z re~imu výjimky z povinnosti za- jistit si povolení k činnosti platební insti- tuce obchodní zástupci, kteří vystupují za obě strany platební transakce (napří- klad některé e-commerce platformy).

A co dál?

Je zřejmé, ~e nejen stávající poskytova- tele platebních slu~eb v nejbli~aí době čeká s ohledem na nová pravidla PSD II úprava vnitřních předpisů a nastavení in- terních postupů, případně i smluvní do- kumentace se zákazníky a dodavateli, ale nově také mů~e vzniknout povinnost doposud neregulovaným subjektům zís- kat povolení k poskytování platebních slu~eb od České národní banky a plnit související regulatorní po~adavky.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More