ARTICLE
13 February 2013

Analysis Of The Draft Amendments To The Law Of Ukraine "On Seeds And Propagating Material" (in Ukrainian)

НА САЙТІ Міністерства аграрної політики та продовольства Украї_ ни 23 листопада 2012 роl
Ukraine Real Estate and Construction

Аналіз проекту змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал»

НА САЙТІ Міністерства аграрної політики та продовольства Украї_ ни 23 листопада 2012 року був опублікований проект Закону Ук_ раїни «Про внесення змін до За_ кону України «Про насіння і са_ дивний матеріал» (далі – Проект). У пояснювальній записці до Про_ екту зазначається, що метою його розробки є удосконалення зако_ нодавства у сфері державного ре_ гулювання насінництва і розсад_ ництва, а також гармонізація си_ стеми сертифікації насіння і са_ дивного матеріалу з вимогами Світової Організації Торгівлі.

Передусім, слід зазначити, що цей законопроект передбачає значні зміни повноважень дер_ жавних органів у сфері насінниц_ тва і розсадництва, зокрема, Міні_ стерства аграрної політики та про_ довольства України, Державної ін_ спекції сільського господарства і Кабінету Міністрів України.

Міністерство аграрної політи_ ки та продовольства (далі – Міні_ стерство) передало Кабінету Міні_ стрів України повноваження орга_ нізації і координації діяльності ор_ ганів державного контролю у сфері насінництва і розсадництва, а також повноваження визначати порядок видачі дозволів для вве_ зення насіння і садивного матері_ алу на територію України.

Слід зазначити, що раніше ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сор_ тів рослин, не внесених в Реєстр сортів рослин України і/або в Ре_ єстр сортів рослин Організації економічного співробітництва і розвитку, відбувався на підставі спеціального рішення, що було передбачено п. 127 Переліку доку_ ментів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, встановленого Законом України від 19.05.2011 № 3392, – VI. Зміни, передбачені проектом, обумовлю_ ють таке ввезення на підставі до_ зволу, який видається Державною інспекцією сільського господар_ ства (далі – Інспекція). В той же час, законопроект не передбачає внесення змін до Закону «Про Пе_ релік документів дозвільного ха_ рактеру у сфері господарської діяльності», що призводить до не_ визначеності правового регулю_ вання.

Також Міністерство було по_ збавлене повноваження визнача_ ти базових розсадників (суб'єктів розсадництва, які мають право займатися отриманням і розмно_ женням садивного матеріалу бага_ торічних рослин категорій «почат_ ковий» і «базовий»). Ця функція була передана Інспекції.

У свою чергу, Міністерство ді_ стало можливість затверджувати проектно_кошторисну документа_ цію на створення і зрошування багаторічних насаджень плодових, ягідних, горіхоплодних, малопо_ ширених культур, винограду і хмелю. Відповідно до проекту, до повноважень Міністерства також відноситиметься забезпечення формування і реалізації державної політики у сфері лікарського роз_ садництва, що не передбачено чинною редакцією закону. На даний момент лікарське насін_ ництво і розсадництво не регулю_ ється жодним нормативно_право_ вим актом України, тому законо_ давче визначення органу, відпові_ дального в цій сфері, є позитив_ ною тенденцією.

Вказаним законопроектом значно змінюється правовий ста_ тус Інспекції. У пояснювальній за_ писці до Проекту вказується, що надання одному і тому ж цен_ тральному органу виконавчої влади повноважень щодо вико_ нання як інспекційних функцій, так і проведення сертифікації з питань, які інспектуються, є неко_ ректним. Відповідно, проект пе_ редбачає, що право проведення експертизи і сертифікації якості насіння і садивного матеріалу пе_ реходить від Інспекції до так зва_ них уповноважених установ, які створюються Інспекцією, а також інших установ. Проте, усі їх рі_ шення, відповідно до законопро_ екту, повинні затверджуватися рі_ шеннями самої Інспекції. Виходя_ чи з цього, можна зробити висно_ вок, що ці установи все одно бу_ дуть підконтрольні і підзвітні Ін_ спекції, а отже, мета, з якою вони створювалися, в даному випадку не досягається. На наш погляд, доцільнішим було б створення дійсно незалежних органів для проведення подібних експертиз і сертифікації.

Законопроектом також був скасований максимальний термін прийняття Інспекцією рішення щодо внесення або відмови у вне_ сенні заявника до Реєстру вироб_ ників за результатами атестації. Таким чином Інспекція дістала можливість процесуального злов_ живання правом. У разі ухвалення цього законопроекту Інспекція зможе затримувати внесення до реєстру виробників на невизначе_ ний термін. Слід зазначити, що відповідно до норм чинного зако_ ну відмова у внесенні до реєстру виробників спричиняє за собою заборону виробництва насіння і садивного матеріалу, що може іс_ тотно вплинути на ринок. Проте законопроект не обмежує круг ви_ робників тільки суб'єктами насін_ ництва і розсадництва. Він дозво_ ляє виробництво і іншим особам за наявності у них сертифікату на таку продукцію.

Наступною зміною, яка може мати вплив на правовий стан суб'єктів насінництва і розсадниц_ тва, є створення інституту саморе_ гульованих організацій – непри_ буткових об'єднань суб'єктів на_ сінництва і розсадництва, селек_ ціонерів і учасників ринку насіння і садивного матеріалу, які створю_ ються з метою представництва і захисту інтересів своїх учасників.

Слід зазначити, що до обов'яз_ ків суб'єктів насінництва і розсад_ ництва в зв'язку з цим додалася вимога про здійснення професій_ ної діяльності тільки за умови членства в цих організаціях. З цією метою законопроект закріплює можливість окремих об'єднань от_ римувати статус саморегулируе_ мых організацій за умови відповід_ ності певним критеріям і виключ_ но в порядку, затвердженому Кабі_ нетом Міністрів України.

Торкнулися зміни і порядку проведення арбітражного визна_ чення якості садивного матеріалу – відповідно до норм законопро_ екту воно дозволяється не лише в лабораторіях Інспекції, але і в інших акредитованих лаборато_ ріях. Така зміна за умови ефектив_ ної реалізації може посприяти більш незалежній і справедливій оцінці якості продукції. Проте ме_ ханізм акредитації лабораторій в проекті закону не розкритий. Від_ сутні і будь_які норми відсилання на акти інших органів влади. Таким чином, реалізація цієї норми, виходячи тільки з тексту законопроекту, є сумнівною.

На закінчення можна зробити висновок, що ухвалення вказано_ го законопроекту не сприятиме рішенню проблем і досягненню цілей, з якими він створювався, оскільки зміни, які в нім містять_ ся, переважно приведуть лише до перерозподілу повноважень орга_ нів державної влади. Механізми реалізації пропонованих норм в проекті не вказуються, що, без_ перечно, приведе до неузгодже_ ності дій державного апарату, а інші зміни є незначними і не впливають на правове регулюван_ ня галузі.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More