Dünyada milyonları peşinden sürükleyen popüler kültürün iki ikonu moda ve futbolu yarıştırırsak ne olur? KPMG Spor Danışmanlığı, moda ve futbol devlerinin sosyal medya performanslarını ölçtü, gelirlerini karşılaştırdı. Ortaya şaşırtıcı sonuçlar çıktı.

KPMG Spor Danışmanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre Facebook'ta toplam 436 milyon takipçisi olan Avrupa'nın en değerli 10 futbol kulübü, 160 milyon takipçisi olan moda devlerini açık ara geride bıraktı. Yıllık gelirde ise 2013/14 sezonunu toplam yaklaşık 4,2 milyar Euro ile kapatan futbol kulüpleri modacıların çok gerisinde kaldı.

KPMG Spor Danışmanlığı, moda markaları ile Avrupa futbol kulüplerinin sosyal medyadaki performansları ve gelirlerini kıyaslayan bir analiz yaptı. Buna göre Facebook'ta en çok takip edilen Avrupalı 10 futbol kulübü 436 milyon takipçi ile dünya moda devlerini geride bırakırken, gelirler açısından bakıldığında ise tam tersi bir durum ortaya çıktı.  Örneğin, Louis Vuitton, Christian Dior, Donna Karan ve Givenchy gibi global markalara sahip Fransız moda evi LVMH yaklaşık 39 milyon Facebook takipçisiyle en çok takip edilen moda evi. LVMH 2014'te 11 milyar Euro'dan fazla gelir elde etti. Bu rakam Avrupa'nın ilk 10 futbol kulübünün gelirlerinin toplamından 2,6 kat fazla.

Araştırmada ortaya çıkan bir başka çarpıcı örnek de Chelsea'den. Rus oligark Abramoviç'in sahibi olduğu Chelsea'nin şu anda 45,9 milyon Facebook takipçisi var ama 2013/14'teki cirosu, LVMH'nin cirosundan 27 kat düşük. Chelsea önceki yıl sadece 400 milyon Euro kazanmış. 

Michael Kors, Real Madrid'ten 5 kat fazla kazandı

Araştırmayla ilgili bilgi veren KPMG Küresel Spor Danışmanlığı Başkanı Andrea Sartori, "Örneklemimizde en düşük geliri elde eden moda evi olan Michael Kors'un 2014'teki kazancı 2,5 milyar Euro. Bu rakam, 2013/14'te en yüksek geliri üreten kulüp olan Real Madrid'in kazancından neredeyse beş kat fazla. Fakat Michael Kors'un şu anda 16,4 milyon Facebook takipçisi varken, Real Madrid'in neredeyse 85 milyon takipçisi var" dedi. 

Moda markaları Ronaldo'yu geçemedi

Sartori şöyle devam etti: "Facebook'ta en çok takip edilen 10 moda evinin toplam yaklaşık 160 milyon takipçisi var. Cristiano Ronaldo'yu 112 milyon ve Lionel Messi'yi 85 milyon kişi takip ediyor. Bu durum, sosyal medya gücünde futbol yıldızlarının moda karşısındaki açık üstünlüğünü gösteriyor. Şunu belirtmek gerekir ki, futbol taraftarlarının tek bir futbol kulübünü takip etmesi son derece muhtemelken, moda tüketicileri birçok markayı aynı anda beğenebilir." 

En çok takipçi 93,2 milyon ile FC Barcelona'nın

Futbol kulüplerinin takipçileri açısından da ilginç bir tablo var. Facebook takipçi sayısında ilk 10 futbol kulübü içinde en yüksek ve en düşük performansı gösterenler arasındaki fark büyük. Takipçi sayılarına göre, Avrupa futbol kulüpleri arasında sırasıyla 93,2 milyon ve 90,4 milyon takipçi ile İspanyol kulüpleri FC Barcelona ve Real Madrid CF, en yüksek global taraftar sayısına sahip. En alt sırada ise 21,1 milyon takipçi ile İngiliz devi Manchester City FC bulunuyor. Zirve ile en alt sıra takipçi sayıları arasında 4,5 kat fark var.

Galatasaray 12 milyon 668 bin takipçi ile devleri yakın takipte

Türk takımları arasında 12 milyon 668 bin Facebook takipçi sayısı ile liderlik Galatasaray'da bulunuyor. İkinci sıradaki Fenerbahçe'nin 9 milyon 962 bin, üçüncü sıradaki Beşiktaş'ın ise 5 milyon 887 bin Facebook takipçisi var.

Bu arada en büyük kulüplerden bazıları, takipçilerinin sayısını artırma konusunda kayda değer bir potansiyele sahip görünüyor. Örneğin 2013/14 sezonunun finansal tablolarında gelir bakımından sırasıyla üçüncü ve beşinci sırada yer alan FC Bayern München ve Paris Saint-Germain FC Facebook beğenileri bakımından altıncı ve dokuzuncu sırada yer alıyorlar (Haziran 2016 itibariyle 37,5 milyon ve 25,2 milyon).

Araştırmada yer alan sektör verileri KPMG'nin Spor Danışmanlığı bölümünden veya footballbenchmark.com'un Data & Analytics bölümünden incelenebiliyor.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.