Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlere Ek Raporlama Yükümlülüğü

EA
Esin Attorney Partnership

Contributor

Esin Attorney Partnership, a member firm of Baker & McKenzie International, has long been a leading provider of legal services in the Turkish market. We have a total of nearly 140 staff, including over 90 lawyers, serving some of the largest Turkish and multinational corporations. Our clients benefit from on-the-ground assistance that reflects a deep understanding of the country's legal, regulatory and commercial practices, while also having access to the full-service, international and foreign law advice of the world's leading global law firm. We help our clients capture and optimize opportunities in Turkey's dynamic market, including the key growth areas of mergers and acquisitions, infrastructure development, private equity and real estate. In addition, we are one of the few firms that can offer services in areas such as compliance, tax, employment, and competition law — vital for companies doing business in Turkey.
Söz konusu çeyrek dönemlik raporlama yükümlülüğüne ek olarak, TCMB yeni yayımladığı duyurusu ile Yönetmelik kapsamında yükümlü olan firmalar için ek bir haftalık raporlama yükümlülüğü getiriyor.
Turkey Finance and Banking

Yeni Gelişmeler

Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ("Yönetmelik") uyarınca yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı ilgili hesap döneminin son iş günü itibarıyla 15 milyon ABD doları ve üstünde olan firmalar, döviz pozisyonlarını her bir hesap dönemi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ("TCMB") tarafından hazırlanan raporlama formuna uygun olarak TCMB'ye bildirmekle yükümlüdür.

Söz konusu çeyrek dönemlik raporlama yükümlülüğüne ek olarak, TCMB yeni yayımladığı duyurusu ile Yönetmelik kapsamında yükümlü olan firmalar için ek bir haftalık raporlama yükümlülüğü getiriyor.

İlgili firmalar, TCMB tarafından hazırlanan "kurumsal izleme haftalık veri formunu" ("Veri Formu") kullanarak hazırlamış oldukları mali tablo verilerini yabancı para ve TL olarak ayırarak haftalık bazda TCMB'ye raporlayacak.

Firmalar, haftalık raporlamalarını 16 Haziran 2020 tarihinden itibaren her Salı mesai bitimine kadar TCMB'nin resmi e-posta adresine iletecek.

Veri Formu'nun açıklama alanında hangi hesap kalemlerinin raporlanması gerektiği açıkça belirtiliyor. Veri Formu uyarınca haftalık raporlamalar 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre yapılacak ve ayrıca ilgili firmalardan herhangi bir reeskont veya tahakkuk hesaplanması beklenmeyecek.

Raporlama yükümlülüğü kapsamındaki firmaların, Veri Formu'nda bulunan hatalı ya da eksik veri girişlerinin önlenmesine yönelik TCMB'nin uyarılarına da dikkat etmesi gerekiyor.

Sonuç

TCMB, güncel ekonomik gelişmeleri ve ekonomik politikaların etkilerinin düzenli olarak izlenmesi gerekliliğini dikkate alarak Yönetmelik kapsamındaki firmalar için daha sıkı bir takip mekanizmasına başvurdu. Bu kapsamda TCMB ilgili firmaların döviz pozisyonlarını hem çeyrek dönemlik raporlamalar hem de haftalık veriler üzerinden takip edecek.

Originally published 15 June, 2020.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More