Πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδια τα οποία τροποποιούν και εκσυγχρονίζουν τις πρόνοιες του Περί Γάμου Νόμου (Ν.104 (Ι)/2003), του περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμο (Ν. 23/1990) και του Περί απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου (Ν. 22/1990).

Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντικές διότι τροποποιούν και αλλάζουν σημαντικές πρόνοιες στα νομοθετήματα του Οικογενειακού Δίκαιου, βελτιώνοντας την διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων ενώπιον των Οικογενειακών Δικαστηρίων.

Σε κάθε νομοθέτημα οι τροποποιήσεις είναι αρκετές. Στο εν λόγω άρθρο θα αναφέρουμε τις πιο σημαντικές από κάθε νόμο.

Ειδικότερα, στις τροποποιήσεις που αφορούν τον Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμο (Ν. 23/1990), καταργείται η τριμελής σύνθεση των Οικογενειακών Δικαστηρίων στην εκδίκαση υποθέσεων διαζυγίου και πλέον η έκδοση διαζυγίων θα γίνεται από έναν δικαστή. Επιπλέον, οι Δικαστές αποκτούν τη δικαιοδοσία να εκδικάζουν όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιων των Οικογενειακών Δικαστηρίων μεταξύ των ίδιων διαδίκων, ασχέτως επαρχίας της οποίας βρίσκονται και ανεξαρτήτως αν οι διάδικοι ανήκουν σε κάποια θρησκευτική ομάδα ή υπάγονται στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τα Οικογενειακά Δικαστήρια αποκτούν την ευχέρεια να επιλαμβάνονται θέματα διατροφής, γονικής μέριμνας, χρήσης οικογενειακής στέγης και κινητής περιουσίας με την έγερση μιας μόνο αίτησης.

Όσο αφορά την Τροποποίηση του περί Γάμου Νόμου (Ν. 22/1990), οι μεταρρυθμίσεις ρυθμίζουν θέματα που σχετίζονται με τους λόγους λύσης του γάμου αλλά και με την τέλεση του γάμου. Σημαντικότερη ρύθμιση είναι η προσθήκη στους λόγους διαζυγίου του θεσμού του συναινετικού διαζυγίου με την από κοινού συναίνεση των συζύγων να αιτηθούν τη λύση του γάμου τους. Υπάρχει όμως ο χρονικός περιορισμός στους διαδίκους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Δηλαδή θα μπορούν να προχωρήσουν με το συναινετικό διαζύγιο, νοουμένου ότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία του γάμου και νοουμένου ότι, εφόσον υπάρχουν ανήλικα τέκνα, έχει ρυθμιστεί ή πρόκειται να ρυθμιστεί εκ συμφώνου η Γονική Μέριμνα και Επικοινωνία των τέκνων με τους διαδίκους.

Επιπλέον μειώθηκε η διάρκεια που απαιτείται να βρίσκονται οι σύζυγοι σε διάσταση ώστε να τεκμαίρεται αμάχητα ο κλονισμός της σχέσης τους και συγκεκριμένα η διάρκεια μειώθηκε από 4 σε 2 έτη (στο διάστημα αυτό επιτρέπονται οι μικρές διακοπές οι οποίες έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στους συζύγους και οι οποίες στο σύνολο τους δεν ξεπερνούν τους 3 μήνες).

Τέλος, ο Περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου Νόμος (Ν. 22/1990) που σχετίζεται με την πνευματική λύση του θρησκευτικού γάμου, τροποποιήθηκε με βασικότερη την μεταρρύθμιση της αναγκαιότητας αποστολής γνωστοποίησης/ειδοποίησης για λύση του γάμου στον αρμόδιο επίσκοπο. Συγκεκριμένα, η προθεσμία καταχώρησης αγωγής για λύση του γάμου μετά την επίδοση της γνωστοποίησης μειώθηκε σε 6 εβδομάδες από 3 μήνες που ήταν αρχικά. Επιπλέον, η τροποποίηση προβλέπει πλέον την δυνατότητα η γνωστοποίηση να αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Μια πολύ σημαντική τροποποίηση η οποία εισήχθη στον πιο πάνω νόμο, είναι όταν ο λόγος διαζυγίου είναι ισχυρός κλονισμός λόγω βίας, τότε η αίτηση στο Δικαστήριο δύναται να καταχωρηθεί, χωρίς να απαιτείται η αποστολή γνωστοποίησης στον Επίσκοπο, νοουμένου όμως ότι έχει υποβληθεί καταγγελία στην αστυνομία ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αναφορικά με το περιστατικό βίας και οι εν λόγω υπηρεσίες να έχουν εκδώσει σχετική προς τούτο βεβαίωση.

Το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει υποθέσεις Οικογενειακού δικαίου πάσης φύσεως και είναι σε θέση να εκπροσωπήσει πελάτες σε όλες τις Επαρχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας καλώντας μας στο +35724102898 ή/και αποστέλλοντας email στοinfo@lalawcy.com

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.