Πώς Μπορεί Μια Επιχειρηματική Μελέτη Σκοπιμότητας Να Προστατεύσει Την Οικονομική Κατάσταση Της Επιχείρησής Σας

RC
RSM Cyprus

Contributor

RSM in Cyprus is amongst the leading providers of professional services offering a comprehensive range of audit, tax and consulting services. Over the years, we have provided our services to thousands of local and international clients across various industries, i.e. tourism, manufacturing, energy, real estate, shipping, insurance, retail, trading, etc.
Οι νέες ιδέες και τα επιχειρηματικά σχέδια αποτελούν βασικό στοιχείο ανάπτυξης και επέκτασης τ&
Cyprus Corporate/Commercial Law
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

Οι νέες ιδέες και τα επιχειρηματικά σχέδια αποτελούν βασικό στοιχείο ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας. 

Στόχος τους είναι η αύξηση των εσόδων και κατ' επέκτασιν της κερδοφορίας της εταιρείας. 

Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις επικεντρώνονται απευθείας στη δημιουργία των στρατηγικών και προωθητικών ενεργειών που θα ακολουθηθούν, καθώς και στον ορισμό των τρόπων υλοποίησης και εφαρμογής της ιδέας, παραλείποντας να αξιολογήσουν εάν η ιδέα αυτή είναι τεχνικά εφικτή, εντός του προϋπολογισμού και αν θα επιφέρει επιπλέον κερδοφορία στην εταιρεία. 

Για αυτό είναι συνετό, οι επιχειρήσεις πριν προχωρήσουν στην υλοποίηση μιας ιδέας, που προϋποθέτει μια σεβαστή οικονομική επένδυση, να πραγματοποιούν μελέτη σκοπιμότητας, που θα προσδιορίζει εάν είναι τεχνικά δυνατή, διαχειρίσιμη και κερδοφόρα.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η μελέτη σκοπιμότητας έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιχειρηματική λήψη αποφάσεων, και αυτό γιατί μέσω της οικονομικής, τεχνικής, θεσμικής, χρηματοοικονομικής και εμπορικής ανάλυσης μπορεί να εντοπίσει πιθανούς κινδύνους και να προτείνει λύσεις μετριασμού των κινδύνων αυτών. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει εάν η ιδέα αυτή είναι βιώσιμη και αν μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Μια μελέτη σκοπιμότητας περιέχει μεταξύ άλλων:

  • Ανάλυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας
  • Αναφορά των βασικών αξιών, στόχων, όραμα και θέση της εταιρείας στην αγορά που δραστηριοποιείται
  • Οικονομική ανάλυση της εταιρείας
  • Λεπτομερή περιγραφή και ανάλυση της ιδέας και των στόχων
  • Αξιολόγηση της αγοράς που δραστηριοποιείται η εταιρεία
  • Τους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθηθούν, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της χώρας που εδρεύει η εταιρεία
  • Τις φορολογικές απαιτήσεις και ευθύνες της εταιρείας
  • Αξιολόγηση και προσδιορισμό των τρόπων χρηματοδότησης και αναφορά στη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων υλοποίησης
  • Επιχειρηματικό πλάνο και σχεδιασμό των στρατηγικών και ενεργειών επικοινωνίας
  • Λογιστικές καταστάσεις, που συμπεριλαμβάνουν προβλέψεις 3 έως 5 ετών και οικονομικό προγραμματισμό
  • Ορισμός της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου για την επίτευξη του «νεκρού σημείου της επιχείρησης» όπου δεν πραγματοποιούνται κέρδη ή ζημιές

Ο ρόλος και η μεθοδολογία της RSM

Η RSM διαθέτει σημαντική εμπειρία σε ελεγκτικές, φορολογικές, χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η ομάδα των χρηματοοικονομικών αναλυτών μας μπορεί να σας βοηθήσει στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων και να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα όπως:

  • Εάν η ιδέα ή το προτεινόμενο επιχειρηματικό σχέδιο είναι εφικτό, διαχειρίσιμο και μπορεί να επιφέρει κερδοφορία;
  • Ποιο ποσό και είδος χρηματοδότησης προτείνεται για την υλοποίηση;
  • Ποιες στρατηγικές προβλέπονται σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς;
  • Ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος επίτευξης του «νεκρού σημείου» και η έναρξη δημιουργίας κερδών;

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς μας εμπειρίας, έχουμε αξιολογήσει διαφόρων ειδών ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια από όλους τους τομείς της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου νεοσύστατες εταιρείες, δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, σχηματισμό νέων τμημάτων βιομηχανικής παραγωγής, ενεργειακά έργα,  κ.λ.π.

Η ομάδα μας δίνει έμφαση στην κατανόηση των αναγκών και απαιτήσεων των πελατών μας, παρέχει καθοδήγηση και προτείνει λύσεις που είναι πλήρως εναρμονισμένες με τη συμπεριφορά της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, τους επιχειρηματικούς στόχους και τις τακτικές που ακολουθεί η εταιρεία.

Ως εκ τούτου είμαστε δίπλα σας σε όλα τα βήματα υλοποίησης της ιδέας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος.

Επιπλέον, για καλύτερη χρηματοοικονομική διαχείριση του δανεισμού αναλαμβάνουμε την επικοινωνία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αναλύουμε όλους τους προτεινόμενους τρόπους με στόχο την επίτευξη των καλύτερων όρων χρηματοδότησης που προσφέρει η αγορά.  Επίσης, ελέγχουμε εάν η περίοδος αποπληρωμής είναι εναρμονισμένη με τη χρηματοοικονομική δυνατότητα της εταιρείας για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων ρευστότητας. 

Επιπρόσθετα, ορίζουμε βραχυπρόθεσμα διαστήματα αξιολόγησης που χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς απόδοσης. Τα εν λόγω διαστήματα αξιολόγησης είναι απαραίτητα, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα αναπροσαρμογής της στρατηγικής προσέγγισης σύμφωνα με τη συμπεριφορά της αγοράς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

See More Popular Content From

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More