Kako dobiti državljanstvo BiH ukoliko nemate nikakvo porijeklo niti obiteljske poveznice sa državom? Postoji procedura naturalizacije, ali danas ćemo se osvrnuti na jednu posebnu aplikaciju, a to je uvod u državljanstvo na osnovu investiranja.

1. UVOD - DRŽAVLJANSTVO I INVESTICIJSKI OKVIR

Bosna i Hercegovina kao i većina drugih zemalja u svijetu, ima jedinstven propis kojim se uređuje pitanje državljanstva. To je Zakon o državljanstvu Bosne i Hercegovine i njime su propisane sve osnove za stjecanje BiH državljanstva. Tako je predviđena i mogućnost da se odobri BiH državljanstvo za strance uz propisane uvjete.

Državljanstvo samo po sebi donosi mnoge prednosti, ali prvenstveno stjecanje tog statusa znači lakšu gospodarsku aktivnost u određenoj zemlji. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu, jer fizička osoba s državljanstvom ne mora proći kroz složeniju proceduru prilikom osnivanja tvrtke, gdje je u protivnom neophodno ishodovanje boravišne i radne dozvole, koje su pak regulirane različitim zakonskim okvirima (Zakon o strancima, Zakon o zapošljavanju stranaca itd.).

Stjecanjem državljanstva Bosne i Hercegovine više ne potpadate pod pojam stranac budući da postajete punopravni državljanin (bez obzira na to što vam je to druga putovnica), što vas dovodi pod pravilo „domaćih“ zakona poput Zakona o radu BiH i Zakona o trgovačkim društvima.

Stoga je fizičkim osobama kao domaćem državljaninu uvijek lakše osnovati tvrtku i započeti posao. Ako razmišljate o ulaganju u Bosnu i Hercegovinu ili čak podnošenju zahtjeva za državljanstvo BiH, možda je dobro razmisliti o kombiniranju i jedne i druge opcije.

2. DVOJNO DRŽAVLJANSTVO INVESTIRANJEM U BOSNI I HERCEGOVINI

Kao što znamo - prvo pravilo stjecanja bilo kojeg drugog državljanstva provjerava se u propisima vaše matične zemlje, a ako nema ograničenja u vezi s ovom problematikom, moguće je imati dvojno državljanstvo. To pojednostavljeno znači da je moguće stjecanje državljanstva bez potrebe odricanja od trenutnog. Nekoliko europskih zemalja ima na snazi liberalne zakone u pogledu stjecanja državljanstva za državljane trećih zemalja, s ciljem privlačenja većeg kapitala i ulaganja u svoje zemlje, gdje se sve svodi na propisanu visinu ulaganja za stjecanje željenog državljanstva (npr. Crna Gora, Malta, Portugal itd.). Osim toga, neke zemlje jednostavno nude mogućnost izravne "kupnje" državljanstva (uglavnom male i izolirane oceanske zemlje/otoci).

Zakon o državljanstvu BiH ne propisuje izričito mogućnost stjecanja državljanstva uz određeni iznos ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Međutim, prema članku 15. spomenutog zakona, još uvijek se može osjetiti mogućnost stjecanja državljanstva za strance koji su spremni ulagati u Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj članak odnosi se na olakšano stjecanje BiH državljanstva za strance koji se smatraju od posebne koristi za Bosnu i Hercegovinu. Olakšanje se sastoji u činjenici da takve fizičke osobe ne moraju ostvariti stalno boravište na području BiH nekoliko godina (pravilo 5+3 godine) ili da se moraju odreći svog matičnog državljanstva.

3. TKO SE SMATRA KAO FIZIČKA OSOBA POSEBNE KORISTI?

Posebnim pravilnikom propisano je da se fizičke osobe koje rade i doprinose u području kulture, znanosti, obrazovanja, politike, sporta i gospodarstva smatraju posebno korisnim za Bosnu i Hercegovinu. Također, radi se o ljudima koji su se već međunarodno dokazali na ovim poljima djelovanja.

U području ekonomije to se može povezati s fizičkim osobama koji su vlasnici ili menadžeri u poduzećima koje ulažu značajna sredstva u Bosnu i Hercegovinu ili pak doprinose zapošljavanjem značajnog broja radnika. Nakon konzultiranog mišljenja o važnosti, može se podnijeti zahtjev za državljanstvo Bosne i Hercegovine.

4. TKO ODLUČUJE KOD OVOG OBLIKA STJECANJA DRŽAVLJANSTVA?

Obrazložen zahtjev za stjecanje državljanstva BiH na temelju „posebne koristi za Bosnu i Hercegovinu" podnosi se Ministarstvu civilnih poslova koje će, nakon što utvrdi da je dostavljena sva dokumentacija, zahtjev proslijediti Vijeću ministara na donošenje odluke. Stoga Vijeće ministara kao najviše državno tijelo koje ima funkciju Vlade Bosne i Hercegovine odlučuje je li fizička osoba od posebne koristi za Bosnu i Hercegovinu i može li se zahtjev za državljanstvo u konačnici prihvatiti.

Ako tražite konkretan savjet kako dobiti bosanskohercegovačko državljanstvo investiranjem, onda ćemo vam skrenuti pozornost na jednu važnu činjenicu kako bi na kraju BiH putovnica mogla biti Vaša.

Naime, svaka osoba koja se odluči podnijeti zahtjev za stjecanje/sticanje državljanstva BiH ovim načinom, mora imati preporuku jedne od propisanih institucija, poput Vlade Federacije BiH, Privredne/Gospodarske komore FBiH ili Olimpijskog saveza BiH.

5. POGLED U BUDUĆNOST

Javnost još uvijek ne spominje mogućnost liberalnijeg pristupa u području sticanja/stjecanja BiH državljanstva za strance koji imaju interes za ekonomska ulaganja u našu zemlju. Mnoge zemlje u Europi (čak i u Europskoj uniji) prepoznale su to kao zanimljiv segment poboljšanja ekonomske situacije. Ostaje vidjeti hoće li Bosna i Hercegovina u narednom razdoblju „kopirati“ ovaj uspješan recept.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.