ARTICLE
13 April 2020

COVID-19 Salgını ile Mücadele Kapsamında Tıbbi Tanı Kitlerinin İthaline İlişkin Düzenleme Yapılmıştır

BP
Bezen & Partners

Contributor

Bezen & Partners  logo
Bezen & Partners is led in Istanbul by a group of lawyers with previous international experience gained through their employments in magic circle law firms and Turkish Governmental Authorities. With a high calibre team of English law and Turkish law qualified attorneys, that full service independent law firm is now indisputably one of the leading law firms in Turkey and provides legal and advisory services to domestic and international clients.
COVID-19 Salgını ile Mücadele Kapsamında Tıbbi Tanı Kitlerinin İthaline İlişkin Düzenleme Yapılmıştır
Turkey Coronavirus (COVID-19)
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.
  1. GİRİŞ

COVID-19 salgını nedeniyle tıbbi tanı kitlerinin Türkiye Cumhuriyeti'ne ithal edilmesine ilişkin olarak düzenleme yapılması amacıyla, 2 Nisan 2020 tarih ve 31087 sayılı Resmi Gazete'de Tıbbi Tanı Kitlerinin İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2020/19) ("Tebliğ") yayımlanmıştır.

  1. TEBLİĞ İLE DÜZENLENEN İTHALAT İŞLEMLERİ

Tebliğ'in 3'üncü maddesine göre, gümrük tarife pozisyonları ("G.T.P.") ve tanımı1 belirtilmiş olan eşyaların gümrük idareleri tarafından yapılacak olan "serbest dolaşıma giriş rejimi" veya "geçici ithalat rejimine" ilişkin gümrük beyannamelerinin tescilinde, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilen uygunluk yazısının aranacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Buna ek olarak, 27 Aralık 2019 tarihli ve 30991 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Tıbbi Cihazların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2020/16) kapsamında, Tebliğ'de G.T.P. ve tanımı belirtilen tıbbi tanı kitleri için yapılacak başvurular da, öncelikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu'nun uygunluk yazısı alındıktan sonra yapılacaktır.

Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan firmalar bakımından işbu Tebliğ hükümleri geçerli olmayacaktır. Söz konusu firmaların yukarıda belirtilen eşyaları ithal etmesi halinde, bu firmalar için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından uygunluk verilmesine ihtiyaç bulunmayacaktır.

  1. SONUÇ

COVID-19 salgını nedeniyle ülkemizde şiddetle ihtiyaç duyulan tıbbi tanı kitlerinin, özellikle sosyal medya üzerinden fahiş fiyatlarla satışa sunulması ciddi tepki çekmiş olup, Sağlık Bakanlığı'nın bu satışlara engel olması uzun zamandır talep edilmekteydi. Tebliğ ile Sağlık Bakanlığı, test kitlerinin önceden alınan izinle ya da halihazırda yetki belgesi almış firmalar aracılığıyla ithal edilmesini sağlayarak, söz konusu satışların önüne geçmeyi hedeflemektedir.

Footnotes 

1

G.T.P.

Eşyanın Tanımı

3822.00

Bir mesnet üzerinde bulunan laboratuvarlarda veya teşhiste kullanılan reaktifler, bir mesnet üzerinde olsun olmasın laboratuvarlarda veya teşhiste kullanılan müstahzar reaktifler (30.02 ve 30.06 pozisyonlarında yer alanlar hariç); standart  (referans) maddeleri

3002.15

Dozlandırılmış veya parakende satışa uygun şekilde ambalajlanmış/hazırlanmış bağışıklık ürünleri

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

See More Popular Content From

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More