I. Giriş

2 7.05.2020 tarihli ve 31137 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan  311 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde, binek araçlara ait  amortisman, kiralama, faiz, yakıt ve  bakım onarım gibi giderler hakkında bazı düzenlemeler yapılmıştır.  Bu makalede sözü edilen düzenlemeye ilişkin uygulama esasları ile  konuya ilişkin tereddütlü noktalar  işlenecektir.

II. Binek Otomobilin Tanımı

Binek otomobil, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3.  maddesinde, yapısı itibarıyla, sürücüsü dahil en fazla 9 oturma  yeri olan ve insan taşımak için imal  edilmiş bulunan motorlu taşıt olarak tanımlanmaktadır. Buna karşın,  197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi  Kanununun 2. maddesinde yapısı  itibarıyla, sürücüsü dahil en çok 8  oturma yeri olan ve insan taşımak  için imal edilmiş bulunan motorlu  araç şeklinde tanımlanmaktadır.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı listenin 9.  maddesinde ise doğrudan bir tanım yer almamakla beraber, Türk  Gümrük tarife cetveline atıfta bulunularak, 87.03 pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle  insan taşımak üzere imal edilmiş  diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın  vagonlar ve yarış arabaları dahil).  [(Yalnız binek otomobilleri, steyşın  vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb., motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb.  motorlu taşıtlar, "8703.10.11.00.00  özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma  ateşlemeli içten yanmalı pistonlu  motorlu olanlar (dizel veya yarı  dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar","8703.10.18.00.00 diğerleri"]  [Ambulanslar, mahkum taşımaya  mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü  arabaları gibi özel amaçla yapılmış  motorlu taşıtlar hariç'' ifadelerine  yer vermektedir. Görüldüğü gibi mevcut yasal düzenlemelerde doğrudan binek otomobil tanımı yapılmamakta olup, üç  farklı kanunu değerlendirdiğimizde  ve piyasada mevcut uygulamalarda göz önünde bulundurulduğunda, binek otomobilleri, Türk Gümrük  Tarife Cetvelinin 87.03 pozisyonunda yer alan, ambulanslar, mahkûm  taşımaya mahsus arabalar, para  arabaları, cenaze arabaları, itfaiye  öncü arabaları gibi özel amaçla  yapılmış motorlu taşıtların dışında  kalan insan taşımak amacıyla kullanılan motorlu taşıtları olarak tanımlanabiliriz.

III. Binek Otomobillere  Ait Kira Bedellerine  İlişkin Gider  Sınırlaması ve  KDV Uygulaması

Yapılan düzenleme ile kiralık  araçlara ait aylık kira bedellerine ilişkin gider yazılabilecek tutara sınırlama getirilmiş ve aylık kira  bedeline ilişkin gider yazılabilecek  üst sınır, 2020 yılı için KDV hariç  5.500 Türk lirası olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan KDV Kanununun  30'uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca, gelir ve kurumlar vergisi yönünden kazancın  tespitinde indirimi kabul edilmeyen  giderler dolayısıyla ödenen KDV, mektedir. Bu kapsamda, binek otomobillerin kiralanması durumunda,  kira bedellerinin ilgili yıl için belirlenen azami tutarı aşması halinde,  aşan kısma ait KDV, ilgili dönemdeki hesaplanan KDV'den indirilemeyeceği gibi gelir ve kurumlar  vergisi matrahının tespitinde de gider olarak dikkate alınmayacaktır.

1082880a.jpg

Örnek 1: Z Marketler AŞ,  01.06.2020 tarihinde aylık  6.000 + KDV bedel ile bir adet  araç kiralamış olsun. Bu kiralamaya ilişkin gider gider yazılabilecek  tutar ve indirime konu edilecek Tabloda görüldüğü üzere 5.500  TL gider olarak kayıtlara alınacak, buna ilişkin 990TL KDV ilgili  beyannamede indirime konu edilecektir. Sınırı aşan 500TL gidere  ilişkin 90 TL tutarındaki KDV indirime konu edilmezken ayrıca anılan  gider ile buna ilişkin KDV toplamı  olan 590TL kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) olarak şirket kayıtlarına alınacaktır.

a. Binek Otomobillerin Günlük Kiralanmasında Gider Kısıtlaması

Binek otomobillerin günlük şekilde kiralanmasında gider kısıtlaması, günlük kiralama bedelinin  hesaplanması suretiyle uygulanacaktır. Kiralama giderlerine ilişkin  günlük gider kısıtlamasının uygulanmasında, kiralamanın yapıldığı  tarihte gider olarak dikkate alınabilecek aylık azami kiralama giderinin o ayın gün sayısına bölünmesiyle elde edilecek tutar dikkate  alınacaktır.

Örnek 2: Beyaz eşya ticareti  faaliyetiyle iştigal eden BAY  Ltd. Şti. 10/05/2020 tarihinde bir  adet binek otomobil kiralamıştır.  Kiralama sözleşmesine göre binek  otomobilin günlük kiralama bedeli  350 TL olup, sözleşme süresi 10 gündür. Binek otomobil kiralaması günlük şekilde yapıldığından kiralama  gideri kısıtlamasında günlük bedel  uygulanacak olup, günlük bedelin  tespitinde ise o yıl için belirlenen  ve gider olarak dikkate alınabilecek  azami kiralama bedelinin, kiralamanın yapıldığı tarihteki ayın gün  sayısına bölünmesiyle elde edilecek  tutar dikkate alınacaktır.

Mükellef kurum tarafından kiralama Mayıs ayı içinde yapıld ığ ından , oyıl iç in be lir lenen ve kazanc ın tesp it indeg ider olarak dikkate alınabilecek ayl ık azam iki ra lama gide ri lan 5 .500 TL , Nisan ay ın ın gün sayısı olan 30 'a bölünerek gidero la rak dikka te alınab ilecek gün lük azamikira lama bede li bulunacak tır.

Buna göre, hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde o lacak tır.

1082880b.jpg

b. KDV Mükellefi Olmayan Banka ve Sigorta Şirketlerince Gider Yazılabilecek Binek Otomobillerde Kiralama

KDV'den istisna olan banka ve sigorta şirketleri gibi faaliyetler yürüten işlemelerde de kiralamaya  ilişkin olarak safi kazancın tespitinde gider yazılabilecek tutar KDV  dahil 5.500 TL olarak belirlenmiş  olup bu tutarı aşan kısım kanunen  kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır.

Örnek 3: (AB) Bankası  01/05/2020 tarihinde katma  değer vergisi dahil aylık 6.500 TL  (5.508,47 TL + %18 KDV 991,53 TL)  bedel karşılığında bir adet binek  otomobil kiralanmıştır. KDV Kanununa göre bankaların Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları  işlemler hariç olmak üzere her ne  şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler KDV'den istisna olduğundan, (AB) Bankası binek otomobilin kiralanmasına ilişkin  yapmış olduğu 6.500 TL tutarındaki  KDV dahil kiralama giderinin 5.500  TL'si 2020 yılı için banka tarafından safi kurum kazancın tespitinde  gider olarak dikkate alınabilecek,  1.000 TL kanunen kabul edilmeyen  gider olarak dikkate alınacaktır.

c. Finansal Kiralama Yoluyla Edinilen Binek Otomobillere İlişkin Yapılan Ödemeler

Finansal kiralama yoluyla edinilen  binek otomobillere ilişkin yapılan  ödemeler için aylık kiralama gideri  kısıtlaması söz konusu olmayacaktır. Bu bağlamda, finansal kiralama yoluyla işletme aktifine alınmış  binek otomobiller için ödemelerin  anapara ve faiz ödemesi olarak ayrıştırılarak, faiz gideri ilk yıl  "Haklar" hesabında izlenen binek  otomobilin maliyetine dâhil olunacak, sonri yıllarda ise tercihen  gider veya maliyet olarak dikkate  alınacaktır.

Binek Otomobillere İlişkin Gider Kisitlamalari Ve Amortisman Uygulamalari

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.