Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ("EPDK"), 8 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımladığı 3 Aralık 2020 tarihli kararıyla ("Karar") elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin halka arzı durumunda uygulanacak genel kalite indikatörü oranlarını belirledi. Genel kalite indikatörü, tarifelerin belirlenmesinde dikkate alınan gelir tavanının hesaplamasında kullanılan performans teşvikine esas değişkeni ifade ediyor.

Karar uyarınca, 2021-2025 yıllarını kapsayan dördüncü uygulama döneminin herhangi bir tarife yılı sonu itibarıyla dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin

(i) paylarının halka arz edilmesi ve Borsa İstanbul A.Ş.'de işlem görmesi durumunda genel kalite indikatörü %1,

(ii) doğrudan pay sahibi / sahipleri olan anonim ortaklığın paylarının halka arz edilmesi ve Borsa İstanbul A.Ş.'de işlem görmesi durumunda ise genel kalite indikatörü %0,3 olarak uygulanacak.

Karar'la aynı zamanda elektrik dağıtım şirketlerinin şirket bünyesinde iş yapmalarını teşvik etmek için ek bir formül belirlendi. Söz konusu formül, dağıtım şirketlerinin dış kaynaklardan aldığı hizmetlerin şirket bünyesinde yaptığı işlerle eşit ya da daha az maliyetli olması durumunda yukarıda belirtilen genel kalite indikatörü oranlarını yükseltiyor.

EPDK'nın sektördeki halka arzları teşvik eden adımı, halka arzları genel olarak teşvik eden ve 23 Kasım 2020 tarihli mevzuat bültenimizde ele aldığımız vergi mevzuatı değişikliklerinin hemen ardından geldi.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.