ARTICLE
23 March 2021

Türkiye'de İlaç, Tıbbi Cihaz Ve Sağlık Hukuku Önemli Gelişmeler Ve Öngörüler - 2021

G+
Gun + Partners

Contributor

Gün + Partners is a full-service institutional law firm with a strategic international vision, providing transactional, advisory and dispute resolution services since 1986. The Firm is based in Istanbul, with working offices Ankara and Izmir. The Firm advises in life sciences, energy, construction & real estate, technology, media and telecoms, automotive, FMCG, chemicals and the defence industries.”
Bu yılki raporumuzda, Türkiye'de ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık hukukunda en tartışılan ve önemli görüğümüz konuları ana hatlarıyla ele alıyoruz.
Turkey Food, Drugs, Healthcare, Life Sciences

Bu yilki raporumuzda, Türkiye'de ilaç, tibbi cihaz ve saglik hukukunda en tartisilan ve önemli görügümüz konulari ana hatlariyla ele aliyoruz.

Genis bir sosyal saglik sistemine dahil 80 milyonluk bir nüfusua sahip olan Türkiye'de, ilaç, tibbi cihaz ve saglik ürünleri endüstrisinin büyüklügü ve hacmi kayda degerdir.

Bu büyüme potansiyelinin beraberinde gelen çok sayida firsata ragmen ayni zamanda Türkiye'deki ilaç ve  tibbî cihaz sektörlerinin pazara erisimden fiyatlandirma ve sektöre özel düzenlemeler kapsamindaki geri ödemeye kadar her bakimindan siki düzenlemelere tabi oldugunu belirtmek gerekir. Söz konusu önlemler, Saglik Bakanligi'na bagli olarak kurulan Türkiye Ilaç ve Tibbî Cihaz Kurumu ("TITCK") ile Sosyal Güvenlik Kurumu ("SGK") tarafindan kati bir biçimde uygulanmaktadir.

Saglik hizmetlerinin kalitesinin artmasi ve hastalarin ilaçlara erisebilmelerinin önünün açilmasi, ilaç ve saglik hizmeti taleplerinin artmasina sebep olmakta ve bu nedenle kamu harcamalarinda da artis meydana gelmektedir. Bu durum kati bir ilaç fiyatlandirma politikasini devreye sokarak kamu harcamalarini kontrol altina almak için hükümeti yeni yollar aramaya tesvik etmistir.

Ek olarak, SGK geri ödemeler için kayda deger bir indirim talep etmektedir. Fiyatlandirma ve geri ödemeler konusundaki bu zorluklar ilaçlara erisimin engellenmesine neden olmustur. Iç pazarda bulunamayan ilaçlarin yurt disindan temini büyük ölçüde artmistir. SGK bütçeyi kontrol altinda tutmak amaciyla alternatif geri ödeme  modelleri gelistirmis, reçete bazinda yurtdisindan ilaç temini programlarini düzenlemis ve hatta yerellestirme politikalari uygulamistir.

Buna ragmen, Türkiye'deki saglik endüstrisi düzenlemeleri çogunlukla dünya standartlariyla uyumludur. Etik ve uygunluk kurallarinin yani sira ilaç ve tibbi cihazlara yönelik tanitimla ilgili kisitlamalar AB mevzuati ile paraleldir.

İlaç, Tıbbi Cihaz Ve Sağlık Hukuku Önemli Gelişmeler Ve Öngörüler - 2021.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More