Yeni Gelişmeler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ("BDDK"), 17 Mart 2020 tarihli ve 8948 sayılı kararıyla COVID-19 salgını ile ilgili çeşitli önlemler aldı.

Tedbirler Ne Anlama Geliyor?

  • Kredilerin donuk alacak olarak sınıflandırılması için öngörülen 90 günlük temerrüt süresi 180 güne çıkarıldı.
  • Bankalar, 90 günlük temerrüde rağmen ikinci grupta sınıflandırmaya devam ettikleri krediler için ayıracakları karşılıkları, TFRS 9 kapsamında beklenen kredi zararının hesaplanmasında kullandıkları kendi risk modellerine göre ayırmaya devam edecek.
  • Bankaların yeniden yapılandırılarak canlı alacak olarak sınıflandırılan ve bir yıllık izleme süresi içinde anapara ve/veya faiz ödemesi otuz günden fazla geciken veya bu izleme süresi içinde bir kez daha yeniden yapılandırmaya tabi tutulan kredi ve diğer alacakları üçüncü grupta sınıflandırma yükümlülüğü kaldırıldı.
  • Bu önlemler 31 Aralık 2020'ye kadar geçerli olup, her türlü kredi ve bilanço aktifinde kayıtlı diğer alacakları kapsayacak.

Sonuç

BDDK, kredi temerrütleri ve finansman koşullarına esneklik sağlayarak, COVID-19 nedeniyle ekonomik ve ticari faaliyetlerde oluşması beklenen olumsuzlukları hafifletmeyi amaçlıyor.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.