20 Subat 2021 tarih ve 31401 sayili Resmî Gazete'de yayinlanan Sirket Kurulus Sözlesmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde Imzalanmasi Hakkinda Tebligde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig ("Degisiklik Teblig") ile Sirket Kurulus Sözlesmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde Imzalanmasi Hakkinda Teblig'de ("Teblig") önemli degisiklikler yapildi.

Özetle;

  • Teblig'in tadil edilen 12. maddesi uyarinca gerçek kisi tacir ile tüzel kisi tacir adina imzaya yetkili olanlarin imzalari, tacirin/temsilcinin ticaret siciline tescili sirasinda kamu kurum ve kuruluslarinin veri tabanlarinda tutulan imza verilerinden elektronik ortamda temin edilerek MERSIS'e kaydedilecektir. Bu yol ile, kamu kurum ve kuruluslari tarafindan veri tabanlarinda tutulan imza verileri ticaret sicil müdürlükleri ile elektronik ortamda paylasilacak ve kisinin bu kapsamda elektronik imzasinin veri tabaninda bulunmasi halinde, fiziken imza beyannamesi vermesine gerek kalmayacaktir. Teblig Geçici madde 1 uyarinca kamu kurum ve kuruluslarinca veri tabanlarinda tutulan imza verilerinin Ticaret Bakanligi tarafindan elektronik ortamda temini saglanincaya kadar ticaret sicil müdürlüklerine fiziki imza beyannamesi zorunlulugu devam edecektir.
  • Ilgili veri tabaninda imza kaydinin bulunmamasi veya kaydin temin edilememesi halinde, ilgililerin imzalari, fiziki olarak notere onaylattirilmak veya herhangi bir müdürlükte yetkilendirilmis personel huzurunda yazili beyanda bulunmak suretiyle ticaret sicil müdürlügüne verilecektir. Bu kapsamda yabanci ülkede bulunan imzaya yetkililerinin imza beyani, imzalarinin o ülkedeki Türk konsoloslugu ya da o ülke mevzuati uyarinca yetkili makamlarca onaylatilarak düzenlenecektir. Yabanci ülke makamlarinca düzenlenen imza beyanlarinin, Türk konsoloslugundan veya Yabanci Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldirilmasi Sözlesmesi hükümlerine göre onaylatilmasi ve noter onayli Türkçe çevirisi ile birlikte müdürlüge verilmesi zorunludur. Degisiklik ile, Teblig'den önceki uygulamada oldugu gibi, Türkiye'de bulunan kisilerin ticaret sicil müdürlügü haricinde noter nezdinde de imza beyannamesi vermeleri mümkün hale gelmistir. Yabanci ülkelerde imza beyannamesi verilmesi ile ilgili uygulamada herhangi bir degisiklik yapilmamistir.
  • Gerçek kisi tacir, ticari temsilci veya tüzel kisi tacir adina imzaya yetkili olanlarin ayni ticari isletme veya sirketin sicil dosyasinda önceki tarihli imza verisinin veya beyannamesinin bulunmasi halinde bu kisilerin tekrar imza beyannamesi vermeleri gerekmeyecektir. Daha önceki uygulamada, sirket unvaninin tadil edilmesi veya nev'i degisikligi hallerinde kisilerin sicil müdürlügü nezdinde tekrardan imza beyannamesi vermeleri gerekebiliyordu.
  • Imza yetkilisinin sirket ile birlikte subeye veya birden fazla subeye yetkili olarak atanmasi halinde sirket veya subeleri ayni sicil çevresi içerisinde olmak kaydiyla ayrica imza beyannamesi verilmesi aranmayacak, önce verilen imza beyannamesinin bir örnegi yetkilinin yeni atandigi subenin dosyasina konulacaktir. Daha önceki uygulamada, sirketin imza yetkilisinin sube için de yetkili kilinmasi halinde, yetkili kilindigi her bir sube için ayri imza beyannamesi vermesi gerekiyordu.
  • Limited sirketlerin kurulus tescillerinde imza kaydinin elektronik ortamdan temin edilememesi durumunda fiziki imza beyannamesi yalnizca müdürlükte düzenlenebilecektir.

Teblig'de daha önce yapilan degisikliklerle ile ilgili yazimiza bu baglantidan, Degisiklik Teblig'in Resmî Gazete'de yayimlanan tam metnine ise bu baglantidan ulasabilirsiniz.


Yazi ilk olarak, Moroglu Arseven'in iki haftada bir yayimlanan bülteni MA | Gazette'de yer almistir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.