ARTICLE
25 March 2020

Koronavirüs – İşverenler İçin Özet Kılavuz: Bölüm II

EA
Esin Attorney Partnership

Contributor

Esin Attorney Partnership, a member firm of Baker & McKenzie International, has long been a leading provider of legal services in the Turkish market. We have a total of nearly 140 staff, including over 90 lawyers, serving some of the largest Turkish and multinational corporations. Our clients benefit from on-the-ground assistance that reflects a deep understanding of the country's legal, regulatory and commercial practices, while also having access to the full-service, international and foreign law advice of the world's leading global law firm. We help our clients capture and optimize opportunities in Turkey's dynamic market, including the key growth areas of mergers and acquisitions, infrastructure development, private equity and real estate. In addition, we are one of the few firms that can offer services in areas such as compliance, tax, employment, and competition law — vital for companies doing business in Turkey.
2019 Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgını tüm dünyaya yayılmaya devam ederken virüs Türkiye'de işverenlerin temel bir endişesi haline gelmiş bulunmaktadır.
Turkey Employment and HR

2019 Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgını tüm dünyaya yayılmaya devam ederken virüs Türkiye'de işverenlerin temel bir endişesi haline gelmiş bulunmaktadır. Daha önce koronavirüs salgını kapsamında işverenlerin karşılaştığı en acil on konuyu ele aldığımız İşverenler İçin Özet bir Kılavuzu sizinle paylaşmıştık. İşverenler İçin Özet Kılavuz Serisinin bu ikinci bölümü, çalışma hayatındaki diğer acil sorunlara değinmektedir.

Bu kılavuzu bilgi almak amacıyla kullanabilirsiniz, ancak mevcut durum hakkında gelişmeler oldukça, hazırlamış olduğumuz bu kılavuzun yanı sıra işverenleri ilgilendiren mevzuatta da değişiklikler olabilecektir. Bu kılavuzda yer alan bilgiler 18 Mart 2020 tarihi itibariyle günceldir. Kılavuzda yer alan özet niteliğindeki bilgilerin konu hakkında kapsamlı hukuki tavsiye olarak nazara alınmamasını rica ederiz.

1. İş yerinin faaliyetleri devlet kurumları tarafından durdurulursa işveren maaş kesintisi yapabilir mi?

İş yerinin faaliyetlerinin devlet kurumları tarafından durdurulması halinde, yapılan işin özelliğine göre evden veya başka bir yerden çalışması mümkün olmayan çalışanlara, bu süre içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenmesi şartıyla, işveren maaş ödemek zorunda değildir.

2. İş yerinin faaliyetleri durdurulursa işveren çalışanların iş sözleşmesini feshedebilir mi?

Hayır, iş yerindeki faaliyetlerin durdurulması işveren için bir fesih nedeni değildir.

Ancak çalışanı iş yerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması durumunda (örneğin; karantina) işveren, ilgili çalışanın iş sözleşmesini haklı nedene dayanarak feshedebilir. Örneğin; iş yerinin faaliyetlerine devam etmesi, ancak işçinin karantina bölgesinde olması nedeniyle bir haftadan daha fazla süre ile çalışamaması halinde işveren çalışanın iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir.

3. İş yerinin faaliyetleri durdurulursa çalışanlar iş sözleşmesini feshedebilir mi?

Evet, iş yerinin faaliyetlerinin devlet kurumları tarafından bir haftadan fazla süre ile durdurulması ve bu nedenle iş yerindeki işin durması halinde, çalışan iş sözleşmesini haklı nedene dayanarak feshedebilir.

4. İş sözleşmesinin feshi halinde çalışan kıdem ve/veya ihbar tazminatına hak kazanabilir mi?

İş sözleşmesinin işçi tarafından zorlayıcı sebeplerle haklı nedene dayanarak feshedilmesi halinde, işçi kıdem tazminatına hak kazanacak, ancak ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır. İşçi sebebiyle işverenin haklı nedenle feshi halinde, işçi kıdem tazminatına hak kazanacak, ancak ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır.

5. İş yerinin faaliyetleri geçici olarak durdurulursa bu durumun Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmesi gerekir mi?

Hayır, iş yerinin faaliyetleri geçici olarak durdurulması ve bu süre boyunca herhangi bir çalışanın iş sözleşmesinin sona erdirilmemesi halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu'na herhangi bir bildirim yükümlülüğü bulunmuyor.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More