III. A HÉA Irányelv a tagállamok számára csak az elérendo célt írja elo, a tagállamok maguk határozzák meg, hogy ezeket a követendo célokat hogyan ültetik át a saját nemzeti jogrendszerükbe, ezért minden esetben meg kell vizsgálni, hogy abban a tagállamban arra a típusú jogügyletre, ahol a végfelhasználó van, milyen szabályozás található. Mi ebben a memorandumban a magyar és a német jogot vizsgáltuk meg. A D, mint közbenso kereskedonek minden tagállamban, ahol a fogyasztó honos, ki kell váltani eu-s adószámot és a fogyasztó tagállamában vallja be az áfát.

Ha a fogyasztó Magyarországra rendeli az árut.

A fenti tényállásra az általánostól eltéro speciális szabályozást találunk a magyar áfatv. 29.-30. §-ban, amelyet akkor kell alkalmaznunk, ha az áru rendeltetési helye Magyarország.

Mivel a feladást a lengyel gyártó végzi a nem adóalany magyar fogyasztóknak, foszabályként (Áfatv. 29. §) a fuvarozás rendeltetési helye szerinti áfát, tehát a magyar áfát kell megfizetni. Ez esetben természetesen a D-nek ki kell váltatnia a magyar áfa adószámot és Magyarországon kell teljesítenie áfabevallási és fizetési kötelezettségét. Bizonyos kritériumok fennállása esetén mégis marad az adófizetési kötelezettség abban a tagállamban, ahol a terméket feladják vagy ahonnan a fuvarozás indul, tehát Lengyelországban.

Ez a kritérium pedig az. hogy D eladásainak nettó összértéke a rendeltetési hely szerinti tagállamban elér-e egy bizonyos, tagállamokként meghatározott értékhatárt, például Magyarország esetében 35.000 eurót, akkor eddig ezen értékhatárig a lengyel áfát kell fizetni és ennek elérése utáni forgalomra a magyar áfát. De természetesen D választhatja a magyar áfát is a teljes forgalomra, de akkor ettol a választásától a következo naptári év végéig már nem térhet el.

Formalitások

A héa irányelv végrehajtási rendeletének (282/2011/EU) 45a. cikke írja elo, hogy az lengyel eladónak milyen okmánnyal kell rendelkeznie, hogy a közte és a D közötti elso ügylet áfamentes közösségi értékesítésnek minosüljön:

Ebben az esetben a lengyel gyártó, vagy megbízottja által a csomagküldo cégnek kiadott megrendelo dokumentumát meg kell orizni, és egy adórevizió alkalmával bemutatni.

Abban az esetben, ha a D adja meg a megbízást a lengyel csomagküldo szolgálatnak, akkor már foszabályként a fuvarozás megkezdésének tagállamában, azaz Lengyelországban kell az áfát bevallani és befizetni. Itt viszont mindig nézni kell a rendeltetési ország áfa szabályait. Ha Magyarország a rendeltetési ország, akkor éves 35.000 eurót összforgalom eléréséig a D a lengyel, azt meghaladó forgalom után pedig a 27%-os magyar áfat kell megfizetni. Ebben az esetben a 23%-os lengyel áfa alkalmazása árcsökkento tényezo. Az elso ügylet (lengyel gyártó és D) közötti 23%-os lengyel áfás lesz, amelyet a D Lengyelországban visszaigényelhet.

A 19%-os német áfa alkalmazására csak Németországból beszerzett, vagy oda értékesített áruk után van lehetoség.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.