ARTICLE
18 February 2025

Skærpede Forpligtelser Efter Udstationeringsloven Og Udlændingeloven

NV
Norrbom Vinding

Contributor

Norrbom Vinding is a law firm which provides labour and employment law advice to employers in the public and private sectors.

We have made it our goal and our vision to always be the best labour and employment lawyers in Denmark and the natural first choice for employers and management.

We have found it important to achieve a size and a breadth which means that we have specialists in our firm who are not just experts in the legal specialities we cover, but also experts in most industries.

Today, we are regarded as the market leader in our field – a fact we pride ourselves on – and we operate nationally as well as internationally; internationally through a number of collaborative firms, including the Ius Laboris alliance, which offers 1,500 specialised labour and employment lawyers in 56 countries.

Ved en ændring af udstationeringsloven er der indført skærpede oplysningsforpligtelser for tredjelandsstatsborger ved anmeldelse til RUT-registeret.
Denmark Immigration

Ved en ændring af udstationeringsloven er der indført skærpede oplysningsforpligtelser for tredjelandsstatsborger ved anmeldelse til RUT-registeret. Samtidig er der ved en ændring af udlændingeloven indført krav om fremvisning af legitimation.

Lovændringerne udmønter dele af en politisk aftale fra maj 2024, som har til formål at styrke de allerede eksisterende indsatser mod det illegale arbejdsmarked.

Krav om oplysninger i RUT-registeret
En udenlandsk virksomhed, der udstationerer lønmodtagere til Danmark i forbindelse med levering af tjenesteydelser, har efter udstationeringsloven en anmeldelsespligt til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT-registeret). Anmeldelsespligten omfatter forskellige oplysninger om virksomheden, tjenesteydelsen og de medarbejdere, der udstationeres til Danmark.

Denne forpligtelse er med lovændringen blevet skærpet ved udstationering af medarbejdere, der er tredjelandsstatsborgere – dvs. personer, der er statsborgere i andre lande end i et EU/EØS-land eller Schweiz. Med skærpelsen skal der nu også foretages upload i RUT-registeret af kopi af tjenesteydelsesaftalen samt ansættelseskontrakter og opholds- og arbejdstilladelser for de udstationerede medarbejdere. Skærpelsen skal understøtte myndighedernes håndhævelse af reglerne om lovligt ophold i Danmark for udstationerede tredjelandsstatsborgere.

Den skærpede oplysningspligt gælder, uanset om tredjelandsstatsborgeren er udstationeret af en virksomhed uden for eller inden for EU. I de situationer, hvor en tredjelandsstatsborger er udstationeret af en virksomhed inden for EU, og hvor tredjelandsstatsborgerens ret til at arbejde i Danmark under udstationeringen er afledt af de i EU gældende regler om fri udveksling af tjenesteydelser, således at tredjelandsstatsborgeren ikke behøver at have en dansk opholds- og arbejdstilladelse, vil der skulle ske upload af den opholds- og arbejdstilladelse, som tredjelandsstatsborgeren har i det EU-land, som den pågældende udstationeres fra.

Fremvisning af legitimation
SIRI havde inden ændringen af udlændingeloven alene hjemmel til på egne kontrolbesøg at kontrollere de udlændinge, som styrelsen har meddelt en opholds- og arbejdstilladelse, og SIRI havde således ikke mulighed for at kontrollere andre personer, som vurderes at udføre arbejde i virksomheden.

Lovændringen betyder, at SIRI nu har mulighed for, i forbindelse med udgående kontrolbesøg i virksomheder, at anmode alle personer, der vurderes at udføre beskæftigelse i en virksomhed, om at fremvise gyldig legitimation.

Arbejdstilsynet fører kontrol med anmeldelsespligten til RUT-registeret, bl.a. ved at føre kontrol med, om der er foretaget korrekt anmeldelse af identiteten af lønmodtagere, som virksomheden udstationerer, og udstationeringsperiodens varighed. I forbindelse med denne kontrol har det dog givet anledning til vanskeligheder at fastslå, om et navn, der oplyses mundtligt, er det samme som det, der er registreret i RUT-registeret, hvis navnet ikke kan ses på skrift.

Med henblik på at understøtte Arbejdstilsynets kontrol af, om de anmeldte oplysninger i RUT-registeret er korrekte, er udstationeringsloven også blevet ændret, så der gælder et krav om, at udenlandske virksomheder, der leverer en tjenesteydelse i Danmark, skal sørge for, at enhver der beskæftiges af virksomheden kan fremvise gyldig legitimation til Arbejdstilsynet.

Ikrafttræden
De nye regler om fremvisning af legitimation til SIRI og Arbejdstilsynet trådte i kraft den 1. januar 2025.

De skærpede oplysningsforpligtelser for tredjelandsstatsborger ved anmeldelse til RUT-registeret træder først i kraft den 1. januar 2026.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More