Η τελευταία πενταετία που πέρασε, αποτέλεσε ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Για ακόμη μια φορά στην ιστορία της, κατάφερε να ανατρέψει όλα τα εις βαρος της δεδομένα και να προβεί σε αλλαγές που αφορούν τη δομή και τους θεσμούς των αγορών, καθώς και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Θωρακίζωντας τα δικαιώματα των υπεράκτιων επιχειρήσεων σε φορολογικό και νομικό καθεστώς, βγένει κερδισμένη από μια μάχη όπου πολλοι την είχαν ξεγράψει. Σημειώνοντας αυξήσεις σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας της, η Κύπρος αναδικνείετε ως ένας δεινός ανταγωνιστής στην παροχή υπηρεσιών στις υπεράκτιες επιχειρήσεις.

Με πληθώρα πλεονεκτημάτων, επιχειριματίες από όλο τον κόσμο επιλέγουν την Κύπρο για την ίδρυση της Εταιρείας τους με διεθνείς δραστηριότητες, ως ένα από τα πιο αξιόπιστα και δημοφιλή διεθνή κέντρα υπεράκτιων επιχειρήσεων.

Η προνομιούχος γεωγραφική της θέση ανάμεσα στο σταυροδρόμι τριών Ηπήρων (Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Αφρικής) και το γεγονός ότι από το 2004 και μετά αποτελεί ενεργό μέλος της Ευρωπαικής Κοινότητας, προσδίδουν σταθερότητα και ασφάλεια στον επιχειρηματία. Ταυτόχρονα, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υποστήριξης, σε συνδιασμό με τα άριστα φορολογικά κίνητρα, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες επωφελούντε των χαμηλών φορολογιών, των απλουστευμένων διαδικασιών εξηπηρέτησης από τις δημόσιες υπηρεσίες, τη μειωμένη γραφειοκρατία και τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, ενώ την ίδια στιγμή έχουν την ευελιξία και τον πλήρη έλεγχο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων σε συνεχή και μόνιμη βάση.

Κύρια Πλεονεκτήματα

1.     Συντελεστής φορολογίας επί των καθαρών κερδών στο 12,5% - ένας από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ε.Ε.

2.     Το νομικό πλαίσιο της Κύπρου βασίζετε στις αρχές του Αγγλικού Κοινοτικού Δικαίου, αναγνωρισμένο για την διαφάνεια και αξιοπιστία στις επιχειρηματικές πρακτικές.

3.     Εξαιρούντε από το φόρο εισοδήματος τα μερίσματα όσων Μετόχων είναι μη κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

4.     Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με πληθώρα χωρών.

5.     Ο συντελεστής Φ.Π.Α. στην Κύπρο βρίσκετε αυτή τη στιγμή στο 19%.

6.     Απόλυτη ελευθερία διακίνησης ξένου συναλλάγματος η οποία επιτρέπει τη διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού σε ξένο συνάλλαγμα, σε οποιοδήμοτε μέρος του κόσμου.

7.     Ζημιές από μια Εταιρεία στην Κύπρο μπορούν να μεταφερθούν.

Διαδικασία Σύστασης και Εγγραφής Κυπριαής Εταιρείας

Η Κυπριακή Εταιρεία μπορεί να πάρει τη μορφή Ιδιωτικής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Limited) της οποίας η σύσταση και εγγραφή απαιτεί τα ακόλουθα:

1)     Όνομα Εταιρείας: Το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει ο αιτητής, είναι η επιλογή του ονόματος της Εταιρείας του. Για αποφυγή συνονυμίας και άμεσης απόρυψης από τον Έφορο Εταιρειών, ο αιτητής καλείται όπως δώσει τρείς εναλλακτικές επιλογές ονομάτων. Το όνομα δίνετε είτε σε Ελληνικούς είτε σε Λατινικούς χαρακτήρες και φέρει στο τέλος τη λέξη ΄΄Λίμιτεδ'' ή ''Limited'' αντιστοίχως.

2)     Ιδρυτικό έγγραφο και καταστατικό Εταιρείας: Μετά την έγκριση του ονόματος της Εταιρείας ο αιτητής σε συνεργασία με τον Δικηγόρο του συντάσσει και υποβάλλει το Ιδρυτικό έγγραφο και καταστατικό της Εταιρείας, το οποίο θα πρέπει να περιέχει μεταξύ άλλων τις δραστηριότητες της Εταιρείας, το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου, το όνομα κάθε ιδρυτικού μέλους, τους εσωτερικούς κανονισμούς κ.α.

3)     Μέτοχοι: Κάθε Εταιρεία οφείλει να διορίσει τουλάχιστο ένα Μέτοχο βάση του νόμου. Εαν επιθυμείται ανωνυμία των πραγματικών Μετόχων, τότε Εντολοδόχοι Μέτοχοι (Nominees), κρατούν τις μετοχές για λογαριασμό των πραγματικών Μέτοχων. Οι Μέτοχοι μπορεί να είναι είτε φυσικά πρόσωπα είτε Εταιρείες.

4)     Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου: Όλες οι Κυπριακές Εταιρείες περιορισμένης ευθύνης είναι υποχρεομένες όπως διορίσουν τουλάχιστο ένα Διευθυντή και ένα Γραμματέα. Συστήνεται όπως η πλοιοψηφία των Διευθυντών να είναι Κύπριοι υπήκοοι ή αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου. Εαν η πλοιοψηφία των Διευθυντών είναι Έλληνες πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και όχι στην Κύπρο, τότε η Εταιρεία χάνει αυτόματα το φορολογικό της πλεονέκτημα, αφού πλέον η δοιήκηση και ο έλεγχος της Εταιρείας θα ασκείται στην Ελλάδα. Στην περίπτωση του Γραμματέα συστήνετε όπως και αυτός είναι Κύπριος υπήκοος για πρακτικούς κυρίως λόγους όπως η άμεση υπογραφή διαφόρων εγγράφων της Εταιρείας.

5)     Στοιχεία Ατόμων Διοικητικού Συμβουλίου: Για κάθε διορισμό στην Εταιρεία (Διευθυντή, Μετόχων, Γραμματέα), απαιτείται το πλήρης όνομα, εθνικότητα, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, επάγγελμα,  πιστοποιημένο αντίγραφο διαβατηρίου και ένας αυθεντικός πρόσφατος λογαριασμός κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ). Συστήνεται όπως η πλειοψηφία του συμβουλίου να είναι Κύπριοι πολίτες.

6)     Εγγεγραμμένο Γραφείο: Πρέπει να τονιστεί ότι το Εγγεγραμμένο Γραφείο οποιασδήποτε Κυπριακής Εταιρείας, πρέπει απαραίτητα να έχει διεύθυνση που βρίσκετε στην Κύπρο. 

7)     Απαιτούμενος χρόνος διαδικασίας: Η εγγραφή μιας νέας Εταιρείας στην Κύπρο, μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 7 – 10 εργάσημων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της έτησης. Ακολούθως συστήνεται όπως ο Επιχειρηματίας μεταβεί στην Κύπρο για να παραστεί σε συνάντηση με τον εγκεγραμμένο Λογιστή/Ελεγκτή ο οποίος είναι μέλος στο Σύνδεσμο Ελεγκτών και Λογιστών Κύπρου για τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τη λειτουργεία της Εταιρείας όπως άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, αίτηση για αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φ.Π.Α. κ.τ.λ.

8)     Ετήσιες Υποχρεώσεις της Εταιρείας: 

     Καταβολή ετήσιου τέλους Εταιρείας €350 στον Έφορο Εταιρειών.

     Υποχρεωτικός ετήσιος έλεγχος από τον Λογιστή/Ελεγκτή της Εταιρείας, η αμοιβή του οποίου καθορίζετε από τον όγκο εργασίας της Εταιρείας.

Προτού επιλέξει τη χώρα στην οποία θα ιδρύσει την Εταιρεία, ο αιτητής, θα πρέπει να αξιολογίσει μαζί με τον οικονομικό του σύμβουλο, την καταλληλότητα της χώρας ίδρυσης της Εταιρείας (Jurisdiction). Ο σύμβουλος θα πρέπει να παρέχει σωστές λύσεις φορολογικού σχεδιασμού, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε νομικές ή φορολογικές επίπτώσεις για την ομαλή λειτουργεία της Εταιρείας σας.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό στον αιτητή, ότι η Κυπριακή Εταιρεία δεν είναι μια Υπεράκτια Εταιρεία. Είναι μια Κυπριακή Εταιρεία αναγνωρισμένη από την Ευρωπαική Ένωση. Η Κύπρος ήταν, είναι και θα είναι ένας αξιόπιστος προορισμός για την ίδρυση της Εταιρείας σας καθ'ότι απέδειξε μέσα στο χρόνο, ότι οι Εταιρείες με διεθνή δραστηριότητες υποστηρίζονται και ενισχύονται από την εκάστοτε κυβέρνηση στην Κύπρο η οποία θεωρήται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.