ARTICLE
6 December 2018

Az ügyvezető feladatai és felelőssége

KP
Katona & Partners Attorneys at Law

Contributor

Katona & Partners  the law office in pool with Schrömbges + Partner Hamburg render legal services in all fields of business law, focusing on: VAT-law, Corporate law consultancy, Customs law (EU), Labour Law, Competition law, Public procurement law, Trademark law ,Food law (these to be in bullet points)
A jelen cikkben összeszedjük a hatályos jogszabályok szerint a gazdasági társaság élén álló ügyvezetőt terhelő kötelezettségeket és feladatokat.
Hungary Corporate/Commercial Law

A jelen cikkben összeszedjük a hatályos jogszabályok szerint a gazdasági társaság élén álló ügyvezetőt terhelő kötelezettségeket és feladatokat.

Ügyvezetői feladatok

Az ügyvezető alapvetően a gazdasági társaság élén álló, a társaság önálló, hatékony működését irányító természetes személy. Ellátja a társaság ügyeinek intézését, irányítja a társaság munkáját a jogszabályok és a tag(gyűlés) határozatai által megszabott keretek között. Általános jelleggel képviseli a társaságot harmadik személyekkel szemben, bíróság, illetve más hatóság előtt; képviseleti jogosultsága lehet önálló vagy együttes. Képviseleti jogosultságát eseti jelleggel vagy ügykörre korlátozva állandó jelleggel delegálhatja. A társaság dolgozói tekintetében alapvetően az ügyvezető gyakorolja a munkáltatói jogkört.

A gazdasági társaság működtetése körében vezeti a tagjegyzéket, a határozatok könyvét, és gondoskodik a társaság üzleti könyveinek szabályszerű vezetéséről.

A jogszabályi határidőknek megfelelően elkészíti és elfogadtatja a társaság mérlegét és vagyonkimutatását. A társaság tulajdonosai felé kötelezettsége a taggyűlés szabályszerű összehívása, megfelelő előkészítése, és a taggyűléséről való jegyzőkönyv készíttetése. A gazdasági társaság cégnyilvántartásban vezetett adatainak változása esetén gondoskodik a változások cégnyilvántartási bejegyzése iránt.

Az ügyvezető felelőssége

Az ügyvezető felel az ügyvezetői tevékenységével a gazdasági társaságnak okozott károkért. Másrészt meghatározott feltételek esetén felel a társaságon kívüli harmadik személyek irányába, az olyan károkért, amelyet ügyvezetőként eljárva okozott. Ez utóbbi felelősség lehet akár deliktuális, akár kontraktuális jogviszonyból eredő. A hatályos jogszabályok értelmében az ügyvezető ügyvezetői minőségében és tevékenységével a társaságnak okozott károkért való felelősségre a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályait rendelte alkalmazni. Az ügyvezetőt a gazdasági társaság e legtöbb esetben megbízási jogviszony, ritkább esetben munkaviszony keretei között alkalmazza. Ha az ügyvezető a szerződéses kötelezettségét nem teljesíti, és ezzel a társaságnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Az ügyvezetőnek lehetősége van arra, hogy kimentse magát a felelősség alól: a korábbi szabályozás szerint a felelősség alóli mentesüléshez azt kellett bizonyítani, hogy az illető az ügyvezetői kötelezettségének körében a megfelelő gondossággal járt el, ahogy az adott helyzetben elvárható volt. Az új Ptk. értelmében a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség alól csak akkor lehet mentesülni, ha az érintett bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.

Az éves beszámoló elfogadásával egyidejűleg, vagy ha az ügyvezető jogviszonya két beszámoló elfogadása közötti időszakban szűnt meg, ekkor, a gazdasági társaság a felmentvény megadásával elismeri az ügyvezetői munka megfelelő ellátását az adott időszakban.

Harmadik személyekkel szemben az ügyvezető által, ebben a minőségében okozott károkért főszabály szerint a gazdasági társaság felel. Az ügyvezető a társasággal egyetemlegesen csak akkor köteles helytállni az okozott károkért, ha a kárt szándékosan okozta. Így tehát a gondatlanság következtében előállt kárért az ügyvezető a külső személy irányában közvetlenül nem vonható felelősségre.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More